The Need for Legacy - Onthulling schilderij Rufus Collins

Sluiten

The Need for Legacy - Onthulling schilderij Rufus Collins

Need for Legacy / Internationaal Theater Amsterdam

Voorstellingen

Helaas, op dit moment zijn er geen voorstellingen beschikbaar.
The Need for Legacy - Onthulling schilderij Rufus Collins
Need for Legacy / Internationaal Theater Amsterdam

Op vrijdag 12 maart onthulde demissionair minister van cultuur van Engelshoven een nieuw schilderij in de portrettengalerij van ITA. De onthulling is de kern van een programma waarin The Need for legacy gemeenschap stil staat bij de rijke veelkleurige geschiedenis van de Nederlandse podiumkunsten.

De onthulling is hieronder terug te kijken.

Livestream
Vrijdag 12 maart

Starttijd
19:00 uur
Duur
50 minuten

The need for legacy

Op de schouders van Rufus Collins

Directe aanleiding voor dit programma is het verschijnen van een speciaal Need for legacy nummer van Theaterkrant magazine waarin aandacht gegeven wordt aan de schouders waar het huidige theaterveld op staat. De kern van het programma wordt gevormd door de onthulling van een schilderij van theaterpionier Rufus Collins van de hand van Brian Elstak. Met deze onthulling door demissionair minister van cultuur van Engelshoven zal dit schilderij een plek vinden aan een van de wanden van Internationaal Theater Amsterdam. -|- Een onthulling die hopelijk het startschot vormt van een serie schilderijen waarin ITA en The Need for legacy het licht gaan laten schijnen op onze veelkleurige rijke Nederlandse theatergeschiedenis.

Gemodereerd door Nfl bestuurslid Naomi van der Linden m.m.v. onder andere Brian Elstak, Marjorie Boston, Emmanuel Ohene Boafo, Roziena Salihu, Djuwa Mroivili en verschillende leden van The Need for Legacy.

Een programma van The Need For Legacy i.s.m. met ITA en Theaterkrant. Mede mogelijk gemaakt door Podiumkunst.net.

Dit portret is mede tot stand gekomen met de bijzondere steun van de ITA-donateurs Marijke & Rob van Oordt en Joost Houtman & Jeffrey Ong evenals door een bijdrage van Het Nederlands Theater Festival.

Rufus Collins

Rufus Collins (1935 – 1996) was een Amerikaans theatermaker en –docent. Hij werd geboren in het zwarte ghetto van Harlem, New York. Op zijn elfde kreeg hij een beurs aangeboden voor de prestigieuze American School of Ballet, maar hij weigerde deze. Hij volgde vijf jaar lang een missionarisopleiding in een Jezuïetenklooster en belandde vervolgens op de toneelschool. Hierna sloot hij zich in de jaren zestig aan bij het Living Theatre, de anarchistische theatercommune die voortdurend overhoop lag met de autoriteiten. Nadat het Living Theatre eind jaren ’60 uiteen was gevallen vestigde Collins zich in Londen waar hij de musicals 'Hair' en 'Jesus Christ Superstar' regisseerde.

In 1981 kwam hij naar Amsterdam, op uitnodiging van Otto Romijn van het Soeterijntheater (tegenwoordig: het Tropentheater). Hij regisseerde samen met de Surinaams-Nederlandse Henk Tjon diverse voorstellingen, waaronder de spraakmakende opera The Kingdom over de zwarte onafhankelijkheidsbeweging op Haïti, met veertig allochtone amateurs. Collins gaf ook spel- en regieles op de Theaterschool. Collins en Tjon gaven samen workshops niet-westerse regie aan de Academie voor Expressie, Woord en Gebaar in Utrecht en aan de Arnhemse toneelschool.

In 1985 richtten ze samen het eerste professionele, multiculturele toneelgezelschap De Nieuw Amsterdam (DNA) op. Het uitgangspunt was theater maken dat eruit ziet als de Kalverstraat: kleurrijk en levendig. Dit gezelschap is baanbrekend geweest in de ontwikkeling van niet-westers theater en multiculturele theatermakers in Nederland. In 1992 startte DNA met ITS DNA, een vooropleiding van een jaar en later komt daar DNA LAB bij, een tweejarige vervolgopleiding.

LEES HIER MEER OVER RUFUS COLLINS

I can’t reap if I don’t know the ground I’ve sowed my seed in.

The need for legacy

The Need for Legacy is een stichting gevormd door een jonge generatie theatermakers van kleur die zich inspannen voor een inclusieve Nederlandse theatergeschiedenis. Verschillende generaties theatermakers komen samen in het hier en nu om behoeftes te inventariseren, verhalen te delen en gesprekken te voeren over een meer diverse en inclusieve theaterwereld. Dit wordt gekoppeld aan vergeten geschiedenissen die gezamenlijk worden bestudeerd.

The Need for Legacy fungeert tevens als spreekbuis naar instanties die zich bezighouden met de archivering van de Nederlandse podiumkunsten, waardoor er gaandeweg een correctie komt op de wijze waarop de podiumkunsten worden gearchiveerd en hoe deze kennis op o.a. toneelscholen wordt ontsloten.

Lees hier meer over The Need for Legacy.

LEES HIER HET SPECIALE THEMANUMMER VAN DE THEATERKRANT OVER THE NEED FOR LEGACY

Brian Elstak

Brian Elstak (1980) is beeldend kunstenaar, illustrator, schilder, kinderboeken schrijver en verbinder tussen verschillende creatieven en verhalenvertellers (onder andere met zijn podcast OWRU). Hij is ook onderdeel van kunstcollectief LFMC (Lowrey Foley McClane). Zijn beeldende stijl varieert van tekeningen in zwartgrijze tinten en kleurrijke korte animaties tot grote muurschilderingen en installaties. Het werk van Brian Elstak was onder meer te zien in het Stedelijk Museum, het Amsterdam Museum, CBK Zuidoost, The Black Archives, TENT Rotterdam en voor het Tropenmuseum (Heden van het Slavernijverleden).

Meer informatie over Brian