The Romeo

The Romeo
25 jun '24 t/m 27 jun '24
Trajal Harrell, Schauspielhaus Zürich Dance Ensemble

Stel je eens voor dat er één dans was voor iedereen, geïnspireerd op een wereld zoals die had kunnen zijn. Met The Romeo verbeeldt choreograaf Trajal Harrell deze dans voor alle mensen, ongeacht achtergrond, gender, karakter of stemming en van welke generatie dan ook.

Festival Holland Festival

Duur 75 minuten
Genre dans
Taal language no problem

Nederlandse première dinsdag 25 juni


Voor zijn ontroerende, verfijnde en sensuele dansstijl laat Harrell zich door veel verschillende stromingen beïnvloeden, van hedendaagse dans, vogue, Japanse butoh en oud-Grieks theater tot performancekunst. Het maakt niet uit waar The Romeo precies vandaan komt. Samen met zijn vaste groep dansers creëert Harrell met veel wisselingen van kostuums en muziek − van Satie tot Pink Floyd − een mix van sferen en stijlen. Het is een poging om geschiedenissen bloot te leggen die niet eerder op de voorgrond stonden. Het is een 'wat als...'; een historische speculatie gegoten in een dansstijl.
-|-
Net als de jonge minnaar uit Shakespeares Romeo en Julia, die in zijn enthousiasme geloofde dat hij de dood kon overwinnen, zal ook deze dans voelen alsof hij van iedereen is en er altijd is geweest.

Trajal Harrell: ‘’Het is een echte tovertruc om mensen te laten geloven dat ze in het nu naar iets ouds kijken. Het komt allemaal voort uit verbeelding. Ik heb gespeeld met wat ik dacht dat mogelijk zou kunnen zijn. Dat is de artistieke manoeuvre. Het is een contradictio in terminis, zoals altijd met historische verbeelding.’’

`By Orpheas Emirzas
By Orpheas Emirzas

CREDITS


met New Kyd, Frances Chiaverini, Vânia Doutel Vaz, Maria Ferreira Silvia, Rob Fordeyn, Challenge Gumbodete, Trajal Harrell, Thibault Lac, Christopher Matthews, Nasheeka Nedsreal, Perle Palmobe, Norel Amestoy Penck, Stephen Thompson, Songhay Toldon, Ondrej Vidlar
regie, choreografie en kostuums Trajal Harrell
decorontwerp Nadja Sofie Eller
soundtrack Trajal Harrell, Asma Maroof
licht Stéfane Perraud
dramaturgie Miriam Ibrahim, Katinka Deecke
publieksontwikkeling Mathis Neuhaus
tour manager Björn Pätz / ART HAPPENS
internationale relaties en productie Björn Pätz / ART HAPPENS
-|-

productie assistente Camille Charlotte Roduit
assistent decorontwerp Eva Lillian Wagner
assistent kostuumontwerp Mona Eglsoer, Monika Annabel Zimmer
productiestagiair Maimuna Barry
inspectie Aleksandar Sascha Dinevski
productie Schauspielhaus Zürich, Schauspielhaus Zürich Dance
In coproductie met Festival d’Avignon, Holland Festival, Singapore International Festival of Arts, Berliner Festspiele, La Villette (Paris), Festival d’Automne à Paris, Comédie de Genève, la Bâtie-Festival de Genève, La Comédie de Clermont-Ferrand scène nationale, TANDEM - Scène nationale, December Dance - Concertgebouw & Cultuurcentrum Brugge with the support of Trajal Harrell Schauspielhaus Zürich Dance Ensemble Fan Club

OVER HOLLAND FESTIVAL

Het Holland Festival is het grootste internationale podiumkunstenfestival van Nederland en een van de oudste festivals in Europa. Het in 1947 opgerichte Holland Festival vierde in 2022 het 75-jarig bestaan.

Het festival vindt ieder jaar in juni, in en om Amsterdam plaats op verschillende locaties, binnen en buiten, grootschalig en intiem, online en offline.

MEER INFORMATIE OVER HOLLAND FESTIVAL

Meer Holland Festival

Language NP Language no problem Hamlet - In the Folds of Time Christiane Jatahy Theater Hamlet - In the Folds of Time
Sluiten Hamlet - In the Folds of Time Christiane Jatahy
21 jun '24 t/m 23 jun '24
In Christiane Jatahy’s eigenzinnige interpretatie van Shakespeares klassieker wordt Hamlet, na vier eeuwen het toonbeeld van mannelijke melancholie te zijn geweest, wakker als een volwassen vrouw die haar verleden recht wil zetten.
Language NP Language no problem ALFA Wunderbaum Theater ALFA
Sluiten ALFA Wunderbaum
20 jun '24 t/m 22 jun '24
In ALFA komt een groep Europese Alfa Romeo-liefhebbers samen om in clubverband hun passie voor het Italiaanse automerk te delen. Ze praten over het clubblad, de invulling van de evenementenkalender en de jaarlijkse buitenlandrit.
Language NP Language no problem The Romeo Trajal Harrell, Schauspielhaus Zürich Dance Ensemble Dans The Romeo
Sluiten The Romeo Trajal Harrell, Schauspielhaus Zürich Dance Ensemble
25 jun '24 t/m 27 jun '24
Stel je eens voor dat er één dans was voor iedereen, geïnspireerd op een wereld zoals die had kunnen zijn. Met The Romeo verbeeldt choreograaf Trajal Harrell deze dans voor alle mensen, ongeacht achtergrond, gender, karakter of stemming en van welke generatie dan ook.
Language NP Language no problem The Second Woman Anna Breckon & Nat Randall Theater The Second Woman
Sluiten The Second Woman Anna Breckon & Nat Randall
28 jun '24
In The Second Woman herhaalt Georgina Verbaan één scène 100 keer gedurende een periode van 24 uur. Tegenover haar staan 100 verschillende mannelijke deelnemers uit de lokale gemeenschap. In elke scène ontmoeten de twee spelers elkaar voor het eerst op het podium.