Een theatercollege over de recente geschiedenis van Europa - En Oekraïne en Gaza in het bijzonder door Geert Mak
Een theatercollege over de recente geschiedenis van Europa - En Oekraïne en Gaza in het bijzonder door Geert Mak
In 2004 verscheen In Europa, de neerslag van een reis die Geert Mak, in opdracht van NRC Handelsblad, maakte door Europa. Direct na verschijning was het boek een enorm succes. Het werd verkozen tot boek van het jaar. Meer dan 500.000 exemplaren gingen inmiddels over de toonbank en de rechten werden aan veertien landen verkocht. Het boek lag vertaald in boekhandels in Parijs, New York en Berlijn en werd ook in het buitenland enorm geprezen. Drie jaar na het verschijnen van In Europa zond de VPRO 35 afleveringen uit van de gelijknamige documentairereeks. In de Nederlandse bibliotheken is het boek het meest uitgeleende boek.
Duur nnb
Genre Perspectief
Taal Nederlands
De recente geschiedenis van Europa – En Oekraïne en Gaza in het bijzonder
Dit college gaat over Europa en met name over de oorlog in Oekraïne en het Israëlisch-Palestijns conflict. Europa gaat van conflict naar conflict. Volgens Geert Mak is dit een bepalend moment in de Europese geschiedenis. Het Europese veiligheidssysteem staat op losse schroeven. Rusland wordt bestookt met sancties, de NAVO staat op scherp, Oekraïne wordt overspoeld met westerse wapens, Duitsland steekt alle energie in het opbouwen van een effectieve krijgsmacht en ook in andere Europese landen schieten de defensiebudgetten omhoog. Het lijkt op een perfect storm: een ingrijpende crisis rond onze defensie, een ongekende vluchtelingencrisis, een ernstige energiecrisis, een toenemende klimaatcrisis, een economische crisis en bovendien een ingrijpende voedselcrisis.
-|-
Geert Mak vraagt zich vooral openlijk af: waar ging het mis met Europa? Volgens hem zit Europa in een ingewikkelde overgangsfase, hij legt uit waarom en hoe Europa zich moet herpakken.
Na afloop van het theatercollege vindt een Meet & Greet met Geert plaats.
Over Geert Mak
Geert Mak is schrijver en historicus. In 1992 brak hij het grote publiek door met het boek De engel van Amsterdam. Daarna volgden bestsellers als Hoe God verdween uit Jorwerd (1996), De eeuw van mijn vader (1999), De Brug (boekenweekgeschenk 2007), Reizen zonder John (2012) en De levens van Jan Six (2016).
In november 2019 verscheen zijn boek Grote Verwachtingen, het langverwachte vervolg op In Europa. In dit boek vertelt en duidt hij de recente geschiedenis van Europa zoals alleen hij dat kan. De prestigieuze Friedrich Ebert Stiftung in Berlijn riep het boek uit tot Politiek Boek van het Jaar. Van de universiteit van Leuven ontving hij in mei 2022 de erepenning voor zijn verdienste om in zijn boeken de geschiedenis tot leven te wekken.
Eind 2017 kreeg Geert Mak uit handen van koningin Maxima de Prins Bernhard Cultuurfonds Prijs voor zijn gehele oeuvre. Mathijs van Nieuwkerk omschreef hem in DWDD als de beste geschiedenisleraar die je je kunt wensen.