Via Injabulo
Via Injabulo
Voorstellingen
Een feest van explosieve dans en opzwepende ritmes uit de townships
‘Een verpletterende voorstelling, extreem dynamisch, intens, met een geweldig stuwend ritme’ (Theaterkrant). Critici wonden er na het zien van Via Katlehong Dance tijdens Julidans 2018 geen doekjes om: wie naar een show van deze dansgroep uit de Zuid-Afrikaanse townships gaat, krijgt een theaterbeleving die nog lang nazindert.
Julidans
Hoofdprogramma
Duur 60 minuten
Locatie Theater Bellevue
Zaal Grote Zaal
wereldpremière
Via Injabulo
In de dertig jaar van zijn bestaan is Via Katlehong Dance uitgegroeid tot een wereldwijde festivalhit. Voor de nieuwste creatie Via Injabulo ging de dansgroep een samenwerking aan met twee talentvolle Europese dansmakers, Amala Dianor en Marco da Silva Ferreira. Beiden maakten een eigen werk waarvoor ze grif gebruikmaakten van het immense potentieel van Via Katlehong: het aanstekelijke dansplezier van de acht dansers en de pulserende ritmes uit de townships.
Via Katlehong Dance is genoemd naar de township in de Zuid-Afrikaanse Oost-Rand waar het in 1992 als gemeenschapsproject is begonnen. Jongeren worden uitgedaagd om met hun muziek en dans expressie te geven aan hun harde leven. Met een niet mis te verstane optimistische boodschap: een betere wereld ís mogelijk.
Aan de basis ligt de pantsula, een ultra-energieke dans die is ontstaan tijdens het apartheidsregime. De kracht van Via Katlehong is dat de groep op een vernieuwende manier de pantsula met andere dansen combineert, zoals tap, step en gumboot, de ‘mijnwerkersdans’ gebaseerd op slaan op de dijen en de kuiten.
-|-
Maar de pantsula is veel meer dan dans alleen; het is een levensstijl gevat in mode, muziek, gebarencodes en taal waarmee de jongeren van de townships zich identificeren en uiten.
Voor het eerste werk in Via Injabulo, førm Inførms onderzoekt Marco da Silva Ferreira de betekenis van dans in de sociale context, hoe die kan leiden tot een collectieve identiteit. Pantsula, house dance en andere streetdancestijlen worden geshaket tot een cocktail van pulserende energie. In Emaphakathini, put de Frans-Senegalese choreograaf Amala Dianor uit de persoonlijke geschiedenissen van de performers om grenzen tussen mensen én dansdisciplines op te heffen. Doel is om een gemeenschappelijke nieuwe ruimte te creëren, een 'tussenruimte’, oftewel Emaphakathini in Zoeloe.
Het resultaat is één groot feest van opzwepende ritmes en gedeelde energie. Schreeuwen, fluiten, stampen met de voeten, klappen in de handen: iedereen mag meedoen. Sterker: het is onmogelijk om op je stoel te blijven zitten.
REVIEWS
de Volkskrant over Via Kanana (Julidans 2018)
‘(…) de koprollen, tapdans, lichaamspercussie en voetroffels (krijgen) niet alleen een expliciete, leesbare en eerlijke boodschap mee, ook een vleug hoop.’
Credits
choreografie
eerste deel Amala Dianor
tweede deel Marco Da Silva Ferreira
dansers Thulisile Binda, Julia Burnhams, Katleho Lekhula, Lungile Mahlangu, TshepoMohlabane, Kgadi Motsoane, Thato Qofela and Abel Vilakazi
muziek tbc
lichtontwerp Cárin Geada
toneelmeester Alexander Farmer
projectleiders Buru Mohlabane and Steven Faleni (Via Katlehong)
booking Damien Valette
coordinatie Louise Bailly
-|-
productieVia Katlehong Dance, Damien Valette Prod
co-producties Maison de la Danse - Lyon, Théâtre de la Ville - Paris, ChaillotThéâtre National de la Danse, Festival DDD - Teatro Municipal do Porto, Le Grand T - Théâtre deLoire Atlantique, Créteil - Maison des Arts, Festival d'Avignon
met dank aan the City of Ekurhuleni Sport, Recreation, Arts and Culture Department