X Y WE

Sluiten
Lieve Stad 2022

X Y WE

Marleen Hendrickx

Voorstellingen

Helaas, op dit moment zijn er geen voorstellingen beschikbaar.
X Y WE
Marleen Hendrickx
1e rang € 25,50 / 2e rang € 23 / 3e rang € 18

X Y WE is een indringende voorstelling die effectief en waarachtig een inkijk biedt in het leven van intersekse mensen. Op de vloer staan zes personen, van alle leeftijden, die elk en samen hun verhaal vertellen, sommigen voor het eerst in hun leven. Samen vormen ze een hecht ensemble van ervaringsdeskundigen, geregisseerd naar hun verschillende ambities en talenten. Ze spelen, zeker, maar ze zijn vooral zichzelf. In een uitnodigende vertelling vol verbeelding, lichtheid en humor.

Aanvang 20:00 uur
Locatie Grote Zaal
Duur 60 minuten

XX chromosomen vormen een vrouw,
XY chromosomen vormen een man.
En toen ik vroeg, kan dan ook … zei de leraar:
Nee, dat bestaat niet.
Wij bestaan niet. Zeiden ze.
Zeg het maar tegen niemand. Zeiden ze.
Dus leven wij ongezien, ongehoord.
En zijn jullie gaan geloven, dat wij niet bestaan.
Tot nu.

Nu geven wij je woorden. Wij geven je een verhaal. Ons verhaal. Je mag het tegen iedereen vertellen.

190.000 Nederlanders en 57.000 Belgen zijn intersekse personen: mensen die geboren zijn met een lichaam dat niet voldoet aan de normatieve definitie van man of vrouw. Vaak is over hen gezwegen, ook door henzelf, op advies van artsen. Theatermaker Marleen Hendrickx, zelf intersekse, doorbreekt met haar voorstelling dat stilzwijgen.

X Y WE is een onderdeel van de gelijknamige theatercampagne die een concrete bijdrage levert aan de emancipatie van intersekse mensen, onder meer door het vergroten van de kennis over intersekse en het streven naar een wettelijk verbod op ‘niet noodzakelijke operaties’ in dit verband. Want tot voor kort en soms nu nog past de reguliere, medische wereld intersekse mensen aan, aan de geldende normen voor mannen en vrouwen.

-|-De campagne van Marleen Hendrickx bestaat verder uit haar solo-voorstelling X Y I en het interactieve educatieprogramma F Y I (For Your Information). X Y WE loopt tot eind 2022. De beide voorstellingen spelen in ziekenhuizen en andere medische centra (congressen), op scholen en in reguliere theaters.

Marleen Hendrickx - X Y WE

IN GESPREK

In Gesprek is een terugkomend programma van ITA op de vrijdagavond. Kom na de voorstelling meedenken, -luisteren en -praten.

Na de voorstelling gaat onze gespreksleider in gesprek met maker Marleen Hendrickx en het publiek. Met X Y WE als vertrekpunt, nodigen we het publiek en onze gast uit om de thematiek nog verder te onderzoeken, ervaringen uit te wisselen en vragen aan elkaar te stellen.

25 maart t/m 3 april

LIEVE STAD,

Amsterdam is een stad met vele gezichten, letterlijk, want we wonen hier samen met vele verschillende nationaliteiten. Lieve Stad, gaat over de stad en alle soorten Amsterdammers die de stad rijk is. Tijdens dit festival, een samenwerking van ITA en Meervaart, gaat het om het samenbrengen van mensen, in de stad, in het theater, in de maatschappij. Hoe leven we samen en welke verhalen dragen alle individuen en groepen met zich mee? Allemaal hebben ze hun eigen verhalen, sterke kanten, uitdagingen. Deze laten zien is het uitgangspunt van Lieve Stad,

CREDITS

samenstelling en regie Marleen Hendrickx
spel en teksten X Y WE
Katoo, Nienke van Dijk, Joyce Kiela of Chanel Asberg, Geert de Vocht, Koen Wildenbeest en Marleen Hendrickx
tekstcompositie
Jorg van den Kieboom
toneelbeeld
Robin Schijfs
kleding
Jeanne Foesenek
tourneebegeleiding
Jos van Aert
theatertechniek
Kees Theunissen / Jasper Nijholt
grafische
vormgeving Gijs Martens
webdesign
Tijgerbrood
trailer en scènefotografie
Sjoerd Derine / Rob ten Broek
productie
Bureau Pees

X Y WE is mede mogelijk gemaakt door o.m. het VSBfonds, het VriendenLoterij Fonds, Fonds ZOZ, Stichting Janivo, de Nederlandse Klinefelter Vereniging, We Are Public en L’Oréal.

Bureau Pees wordt meerjarig ondersteund door de Gemeente Breda en de Provincie NoordBrabant.

MEER LIEVE STAD,