Voed je nieuwsgierigheid

Geef jezelf een bijscholing cadeau

Er zijn allerlei boeiende programma’s voor leerlingen en studenten, maar hoe blijf je als docent zelf fris en geïnspireerd? In de trainingen bij ITA duik je dieper de materie in en ga je samen op onderzoek. Tegelijkertijd is er de ruimte om jezelf en elkaar te bevragen en inspireren.

Voed je nieuwsgierigheid

Theater Toolkit training PO

Wil je als leerkracht met je klas een voorstelling of musical wil maken, dan hoef je dat niet alleen te doen. In de training die gegeven wordt door een van onze theaterdocenten, maak je je de tools eigen op welke manier je met leerlingen een thema onderzoekt. Je leert de methodiek van het filosoferen met kinderen en probeert verschillende werkvormen uit om tot materiaal te komen. Er is ook ruimte je regie- en dramaturgieskills verder te ontwikkelen.

Theater Toolkit training VO

Als docent CKV, beeldend of (muziek)theater kun je met je leerlingen op onderzoek gaan. Wij lieten ons inspireren door de werkwijze van onze huisregisseur Ivo van Hove en zijn artistieke team. We ontwikkelden een methodiek en een kist met inspirerende tools om in de lessen te gebruiken. 

 Ivo van Hove: “De repetitiefase is het moment waarin je jezelf toestaat om te vinden wat je nog niet weet. Je voorbereidingen zijn het vangnet. Je intuïtie is net zo belangrijk als al het materiaal dat je tot nu toe hebt verzameld. Vertrouw op jezelf en elkaar…”.  

-|-Tijdens de trainingsdagen word je door onze vakmensen uitgedaagd je eigen denkkaders te verbreden en onderzoeken, en werkvormen te bedenken die je mee kunt nemen de klas in. Daarnaast krijg je ideeën hoe je met elkaar vernieuwend, eigentijds materiaal verzamelt en hoe je dit traject -niet alleen als docent maar ook als kunstenaar- begeleidt. De deelnemende docenten van eerdere trainingen.

“Het heeft me alle vertrouwen gegeven om verder te gaan en nieuwe stappen te maken.”  
“Ik kan aan de slag, ben geïnspireerd en heb concrete invalshoeken.” 
“Goede faciliteiten. Twee dagen(!) uitwisseling. Een kijkje in de professionele keuken. TOF!” 

Studiedag burgerschap

In samenwerking met docenten Burgerschap heeft ITA een speciaal educatieprogramma ontwikkeld voor het MBO, waarin leeftijdsgenoten de studenten uitdagen in challenges. Je maakt kennis met ITA, met de ITA Academy en haar visie op kunstonderwijs en hoe vanuit hier het educatieprogramma is ontwikkeld; in de methodiek staan zelfonderzoek en filosoferen centraal. Je wordt met speelse opdrachten uitgenodigd om je te verhouden tot verschillende sociaal-maatschappelijke thema’s. We onderzoeken samen de wereld van onze gedachten.

-|-Wat is burger zijn? Waarvoor neem je verantwoordelijkheid? Houd je zelf ook bepaalde problemen in stand? Met de video’s laat je de jongeren op een metacognitieve manier nadenken en discussiëren over bepaalde filosofische vragen.

Meer studiedagen

Er zijn nog meer studiedagen mogelijk bij ITA. Bijvoorbeeld over filosoferen met jongeren of theatervormgeving. Als je voor je schoolteam een training wilt organiseren denken we graag met je mee.

Geïnteresseerd in een studiedag? Mail naar wilma.smilde@ita.nl

Tip: maak gebruik van je jaarlijkse scholingsbudget.