18 december / Internationaal Theater Amsterdam

Britse regisseur Robert Icke Ibsen Artist in Residence bij ITA

De Britse regisseur en schrijver Robert Icke heeft zich verbonden aan Internationaal Theater Amsterdam, als Ibsen Artist in Residence. Deze nieuwe vorm van ondersteuning is in het leven geroepen door de Philip Loubser Foundation.

De Ibsen Artist in Residence ondersteunt kunstenaars met een internationale reputatie, zodat ze een intensieve band met ITA kunnen ontwikkelen.

De Philip Loubser Foundation maakt mogelijk dat Robert Icke twee seizoenen deel uitmaakt van het vaste team van regisseurs bij ITA. De bekende Britse regisseur zal nieuw werk maken met het ensemble. Hij werkt hierbij samen met Ivo van Hove en Wouter van Ransbeek. De Ibsen Artist in Residence ontvangt jaarlijks een budget voor zijn eigen artistieke ontwikkeling, ook buiten ITA.

Gisteren hebben ITA-directeur Wouter van Ransbeek en het bestuur van de Philip Loubser Foundation in bijzijn van de Raad van Toezicht van ITA en van Robert Icke, de overeenkomst getekend.

Michael Loubser namens de Philip Loubser Foundation: ‘De Philip Loubser Foundation is er trots op zich te mogen verbinden aan de nieuwe Ibsen Artist in Residence bij ITA. Hiermee vieren wij opnieuw de naam van de grote Henrik Ibsen.’

Robert Icke: ‘Het was fantastisch om in 2018 met het ITA-ensemble - een van de beste acteerensembles van de wereld - te werken aan Oedipus. Artist in Residence zijn bij dit gezelschap is een geweldige kans voor mij om de volgende stap te nemen als kunstenaar.’

Wouter van Ransbeek:Ik zie het als de verantwoordelijkheid van ITA om nieuwe talenten uit binnen- en buitenland op het juiste moment in hun carrière in de grote zaal te introduceren. Met Robert Icke verbinden we - na Simon Stone als huisregisseur- opnieuw een internationale kunstenaar met een uitgesproken theatraal talent aan ITA. We zijn ervan overtuigd dat ITA voor Robert een spannende plek is om zichzelf verder te ontwikkelen.

Over Robert Icke
Robert Icke (1986) is een Britse regisseur en schrijver. Hij maakte eerder bij ITA de zeer goed ontvangen moderne versie van Oedipus. In het voorjaar maakt hij met het ITA-ensemble Kinderen van Nora, zijn eerste voorstelling als Ibsen Artist in Residence.

Over de Philip Loubser Foundation
De Philip Loubser Foundation kent een lange traditie in de ondersteuning van talent in dans en muziek, in samenwerking met gerenommeerde internationale instituten als de Royal Ballet School, de English National Opera en de Royal College of Music. De Ibsen Artist in Residence is een vervolg op het International Ibsen Fellowship, dat is gericht op internationaal jong regietalent.