ITA–Ensemble

Kinderen van Nora

Sluiten

Kinderen van Nora

ITA–Ensemble

Voorstellingen

Helaas, op dit moment zijn er geen voorstellingen beschikbaar.
Kinderen van Nora
ITA-ensemble / Robert Icke
5e rang va €10 - 1+ rang va €37,50

Hoe lekker is het, om na een flinke ruzie de deur achter je dicht te slaan? Toen het toneelstuk Nora (Een poppenhuis) van Henrik Ibsen in première ging in 1897, werd juist deze handeling de meest beroemde eindscène uit de toneelliteratuur. Het betekende namelijk het einde van de relatie. Deze werd echter beëindigd door de vrouw, Nora, wat absoluut ondenkbaar was in die tijd.

Wat deed deze keuze met haar kinderen? De iconische ruzie uit Nora krijgt (eindelijk) een vervolg!

Duur nog niet bekend
Genre Theater
Première nog niet bekend
Taal Nederlands + Engelse boventitels op donderdagen

Op de hoogte blijven van de kaartverkoop voor Kinderen van Nora? Schrijf je dan hier in. Zodra de kaartverkoop live gaat, geven we je een seintje.

Robert Icke, hét talent van het Britse toneel, schreef en regisseerde eerder voor ITA een geheel nieuwe versie van Oedipus die bejubeld werd door pers en publiek. Nu is Icke terug met Kinderen van Nora, het vervolg op een van de meest invloedrijke toneelwerken die ooit werden geschreven: Nora (Een poppenhuis). Daarin verlaat Nora haar man nadat ze beseft dat hun relatie met name bestaat uit status en eer. Dat Nora aan het eind van het stuk vertrekt, zorgde in die tijd voor heel wat opschudding. Het diende als een belangrijke stimulans in de opkomst van de vrouwenbeweging. De vrouw koos er immers voor om onafhankelijk te zijn van de man. Maar welke invloed had deze keuze op haar kinderen?

Robert Icke: ‘Iedereen kent wel die ruzie – die grote, woedende, laatste ruzie, die leidt tot het einde van de relatie. Waarmee de beslissing wordt genomen, iemand weggaat en de deur wordt dicht gegooid. Het dichtslaan van déze deur is de beroemdste in de toneelliteratuur. De echo ervan klonk door in de tijd – en veroorzaakte zowel controverse als opgetogenheid, sinds Nora (Een poppenhuis) voor het eerst werd opgevoerd. Maar nu hebben Nora en Helmer, de hoofdpersonen van Ibsens stuk, kinderen. Hoe voelen die zich? Wat gebeurt er met ze nadat hun moeder weggaat? Met de tekst van Nora (Een poppenhuis) als uitgangspunt gaat Kinderen van Nora over alle dingen die we erven, maar die niet in het testament staan.'

Robert Icke is vanaf 2020 Ibsen Artist in Residence bij ITA en wordt ondersteund door de Philip Loubser Foundation. De Ibsen Artist in Residence ondersteunt kunstenaars met een internationale reputatie, zodat ze een intensieve band met ITA kunnen ontwikkelen.


Cast

Language NP Language no problem Claire Bender Claire Bender
Language NP Language no problem Aus Greidanus jr. Aus Greidanus jr.
Language NP Language no problem Marieke Heebink Marieke Heebink
Language NP Language no problem Minne Koole Minne Koole
Language NP Language no problem Joep Paddenburg Joep Paddenburg
Language NP Language no problem Frieda Pittoors Frieda Pittoors
Language NP Language no problem Steven Van Watermeulen Steven Van Watermeulen
Robert Icke
Regisseur
Robert Icke

Robert Icke besloot toneelschrijver en regisseur te worden nadat hij als tiener door zijn vader vanachter zijn PlayStation werd gesleurd en een voorstelling van Richard III zag met Kenneth Branagh in de titelrol. Nu – pas dertig jaar oud – wordt hij beschouwd als hét grote talent van het jonge Britse toneel. Sinds enige tijd is hij associate director bij het Almeida in Londen, het befaamde Londense theaterhuis dat door Pierre Audi werd geleid voor hij naar Amsterdam kwam.

Bekijk Profiel

Credits

naar Henrik Ibsen
tekst en regie Robert Icke
scenografie Hildegard Bechtler
fotografie Jan Versweyveld
particulier producent Joost en Marcelle Kuiper, Joachim Fleury, Familie Staal Fonds

Educatie – met uw klas naar deze voorstelling

Onze afdeling Educatie maakt elk seizoen een selectie van voorstellingen die bijzonder geschikt zijn voor jongeren. Deze voorstelling is opgenomen in ons educatieaanbod. Wilt u met uw groep bij ons een voorstelling bezoeken, neem dan alstublieft contact op met onze afdeling educatie. Zij kunnen u informeren over het gehele aanbod en bijbehorend educatief materiaal. In samenspraak stemmen we uw wensen en onze mogelijkheden zo goed mogelijk af.

regie Robert Icke | door ITA-ensemble | duur nnb (première) | niveau 15+ | thema’s identiteit, familie, (jeugd)trauma’s | vakckv, maatschappijleer | educatieaanbod voorbereidende workshop die ingaat op de vraag: zijn jouw ouders verantwoordelijk voor jouw levensloop? kan je het verleden herstellen? | kosten voorstelling € 17,50 pp / voorstelling + workshop va € 11 pp | informatie en reserveren onderwijs marije@ita.nl

Language NP Language no problem flight 49ITA–EnsembleTheater flight 49
Sluiten flight 49 ITA–Ensemble
25 sep '20 t/m 28 feb '21
ITA brengt een nieuw stuk van de Australische regisseur Simon Stone: Flight 49. Stone liet zich voor zijn nieuwe stuk inspireren door motieven van de toneelklassieker Op hoop van zegen van Herman Heijermans.