25 september

Ivo van Hove ontvangt Johannes Vermeer Prijs

De Johannes Vermeer Prijs 2019, de Nederlandse staatsprijs voor de kunsten, is door Ingrid van Engelshoven, minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, uitgereikt aan theatermaker Ivo van Hove. De jury, onder voorzitterschap van Els van der Plas, heeft hem unaniem voorgedragen. Van Hove ontvangt de prijs voor zijn grandioze bijdrage aan de ontwikkeling van het theater in én buiten Nederland. De uitreiking vond plaats op woensdag 25 september 2019 in de Ridderzaal.

De jury eert met de voordracht een uitzonderlijk theatergenie: “Ivo van Hove heeft een duizelingwekkend oeuvre aan theaterproducties tot stand gebracht dat uniek is binnen het Nederlandse taalgebied maar ook ver daarbuiten. Hij verruimt en verdiept steeds weer de theatrale verbeelding van het menselijk bestaan. De afgelopen decennia heeft hij het Internationaal Theater Amsterdam (voorheen Toneelgroep Amsterdam) naar de internationale wereldtop gebracht waarbij de schitterende theatervormgeving van zijn partner Jan Versweyveld aparte vermelding verdient.”

Bijzonder is volgens de jury de wijze waarop Ivo van Hove de Nederlandse taal over grenzen brengt. Met zijn baanbrekende dramatische visie en zijn vermogen om taal, drama, regie en beeld gelijkwaardig samen te brengen, heeft hij het theater vernieuwd zonder daarbij de verbinding met de traditie te verliezen. Het leiderschap van Ivo van Hove kenmerkt zich – aldus de jury – door een geweldige combinatie van artistieke en bestuurlijke kwaliteiten. Interdisciplinaire samenwerking is voor hem vanzelfsprekend, zo blijkt ook uit zijn operaregies en de recente samenwerking met het Koninklijk Concertgebouworkest.

Voor het seizoen 19|20 brengt ITA twee nieuwe regies van Ivo van Hove: Freud en Wie heeft mijn vader vermoord. In 2020 gaat in New York zijn versie van The West Side Story op Broadway in première. Daarna regisseert hij Isabelle Huppert in La menagerie de verre van Tennessee Williams.

De Johannes Vermeer Prijs is de Nederlandse staatsprijs voor de kunsten. Eerder ontvingen onder meer Pierre Audi, Erwin Olaf, Marlene Dumas en Rem Koolhaas de prestigieuze prijs.

Speech van Minister van Engelshoven: Nederlands - Engels

Foto: Anne Reitsma

Language NP Language no problem Ivo van Hove: Dit seizoen te zien Ivo van Hove: Dit seizoen te zien
Language NP Language no problem Ivo van Hove: Hoogtepunten uit zijn werk Ivo van Hove: Hoogtepunten uit zijn werk