20 oktober / Internationaal Theater Amsterdam

Start samenwerking ITA en IDFA

ITA start dit jaar een brede samenwerking met IDFA, waarin de kruisbestuiving tussen documentaire en theater wordt onderzocht. Tijdens de 35e editie, van 9 tot en met 20 november, is ITA hét festivalcentrum van IDFA en vormt het de uitvalsbasis voor honderden filmprofessionals. In het theater zijn dagelijks screenings van documentaires te zien voor een breed publiek. Ook events als IDFA Awards en Best of IDFA worden georganiseerd in het theater. Met verschillende theaterproducties draagt ITA ook inhoudelijk bij aan de programmering van het festival.

ITA meets IDFA


Als maatschappelijk betrokken en toonaangevend huis voor eigentijds theater en dans uit binnen- en buitenland, gaat ITA ook samenwerkingen aan met podia, gezelschappen en festivals buiten de wereld van het theater. Zo zoekt ITA de verbinding met de metropool Amsterdam en de wereld daaromheen, in een voortdurende zoektocht naar de verhalen en makers van nu.

Dit jaar gaat de samenwerking tussen ITA en IDFA, hét festival van de creatieve documentaire, van start. Hierin wordt de kruisbestuiving tussen documentaire en theater onderzocht. Van 9 tot en met 20 november vormt ITA het centrum van het festival en is het de thuisbasis voor honderden filmprofessionals die er samenkomen voor inspirerende workshops en creatieve ontmoetingen.
-|-
In ons theater vinden dagelijks screenings van documentaires plaats. Ook evenementen als Best of IDFA en IDFA Awards maken deel uit van het programma in ITA.

Clayde Menso, directeur ITA: ‘ITA is een huis voor een groot en divers publiek, een thuis voor alle inwoners van Amsterdam. Wij zijn blij met de samenwerking met IDFA. Het stimuleert ons om de mogelijkheden van theater verder te verkennen en op een nieuwe manier prikkelende en inspirerende verhalen een podium te geven.’

Kruisbestuiving theater en documentaire


ITA draagt ook inhoudelijk bij aan de programmering van het festival. Onder de noemer IDFA on Stage, waarin de ruimte tussen documentairefilm en podiumkunst wordt verkend, vertoont ITA Granma. Trombones from Havana. In deze voorstelling van Rimini Protokoll reconstrueren vier jonge Cubanen op het podium het leven van hun grootouders en herschrijven zij de geschiedenis van hun land. Hun verhalen zijn verweven met hedendaagse sociaal-politieke vraagstukken in het snel veranderende Cuba.

De unieke eenmalige vertoning Arcadia Live van regisseur Paul Wright is een wervelende montage van archiefbeelden van het Britse platteland. Arcadia Live is enerzijds een historisch document en lijkt anderzijds een psychedelische trip. De pulserende soundtrack wordt live uitgevoerd door Adrian Utley (Portishead) en Will Gregory (Goldfrapp) plus band.
-|-
Via ITA on screen is de filmische registratie van La Reprise. Histoire(s) du théâtre (I) te zien. Milo Rau reconstrueert hierin de marteling van en de moord op de Luikse Ihsane Jarfi, moslim en homo. Handelsmerk van Rau zijn re-enactments: theatrale reconstructies van historische gebeurtenissen, gebaseerd op uitgebreid onderzoek, vaak gespeeld door direct betrokkenen. Het stuk kreeg vijf sterren van de Volkskrant: ‘Milo Rau laat zien dat het theater de plek is waar alles kan.’

Bekijk het volledige programma van IDFA in ITA hier.