19 mei / Internationaal Theater Amsterdam

Vogels geselecteerd door het Nederlands Theater Festival

Wij zijn ongelooflijk trots dat Vogels geselecteerd is door het Nederlands Theater Festival!

De Nederlandse Toneeljury, onder leiding van voorzitter Abdelkader Benali, selecteerde Vogels als één van de 11 meest indrukwekkende theaterproducties van het moment.

Het juryrapport:

'In een indrukwekkend toneelbeeld, waar een enorme, levensechte boom op een lege witte vlakte lijkt te groeien opent regisseuse Alize Zandwijk de voorstelling Vogels met een even simpel als doeltreffend schaduwspel.

In het verhaal staan twee jonge geliefden centraal, die met hun liefde ingaan tegen de wil van hun ouders: een van hen is Arabische, de ander Joods. Op de vlucht van die afkeuring en tijdens hun zoektocht naar geluk stuiten ze in de familiegeschiedenis op een geheim dat gedurende het stuk traag wordt onthuld en dat een schel en schrijnend licht werpt op de prangende identiteitsvraagstukken.

Yahya Gaier danst in verschillende fysieke bijrollen als prachtige lichte toets én verbindende, poëtische rode draad door de op monologen gestoelde toneeltekst van Wajdi Mouawad. Ook de verstilde muziek van Amber Doctors van Leeuwen speelt in het geheel een indringende rol.

In de ontroerende finale van de voorstelling wordt in een indrukwekkende parabel in het Arabisch getoond hoe- de verschillen die mensen zelf hebben aangebracht tussen jood en Arabier, onmogelijk en onhoudbaar zijn. Een sprank van regelrechte hoop in het voortrazende Palestina-Israël conflict.'