Caligula
Caligula
Voorstellingen
Thibaud Delpeut brengt zijn bejubelde interpretatie van toneelklassieker Caligula van Albert Camus in een speciale enscenering naar de grote zaal. In de titelrol schittert acteur Vincent van der Valk.
Grote Zaal
Duur 1 uur 50 minuten
Gesproken in Nederlands en Arabisch
Voor theaterliefhebbers
‘Een fascinerende, ijzingwekkende voorstelling.’ – de Volkskrant ****
Als zijn zus en geliefde is gestorven, ontsteekt er een storm in het hoofd van de jonge, onervaren keizer Caligula. Hij wordt getergd door gevoelens van rouw en een vurig verlangen naar het leven. Caligula onderwerpt zijn onderdanen aan een gruwelijk experiment: leven in het licht van de dood. Voor zijn volgelingen wordt hij steeds waanzinniger. Maar is hij werkelijk waanzinnig, of juist een angstaanjagend eerlijke heerser die weigert te huichelen?
In deze enscenering draait Caligula de camera’s om en richt ze naar de mensen die hem aldoor bekijken.
Deze voorstelling is in 2014 voor de vlakkevloertheaters gemaakt en wordt nu hernomen voor de grote zaal. Naast Vincent van der Valk (winnaar Arlecchino voor zijn rol in Angels in America bij Toneelgroep Oostpool) spelen Bram Gerrits, Martijn Nieuwerf (die voor zijn rol van Cherea in Caligula onderscheiden werd met de Arlecchino 2014) en twee nieuwe acteurs: de gevierde actrice Sylvia Poorta en het jonge talent Abdulaal Hussein.
Thibaud Delpeut is artistiek directeur van Theater Utrecht. Hij maakt theater over mensen van nu. De zoektocht van de individuele mens naar zingeving staat veelal centraal in zijn werk. Eerder regisseerde hij o.a. Een soort Hades, over de psychiatrie, Westkaai, over mensen aan de rand van de samenleving, en het bewierookte Hedda Gabler.
Uit de pers
'Briljant spel over de troost van het doden.' - Theaterkrant (Keuze van de criticus)
'Diepe empathie voor Delpeuts 'krankzinnige' Caligula.' - Parool
See also
Thibaud Delpeut (1978) studeerde klinische psychologie en volgde de regieopleiding in Amsterdam. Zij grote doorbraak kwam in 2007 met Britannicus van Racine en Antigone-Kreon-Oidipous naar Sofokles (2009).
Met zijn eigenzinnige kijk op toneelklassiekers schept hij strak gecomponeerde, felrealistische voorstellingen voor een breed publiek. Met Millers Al mijn zonen (ook in seizoen 12|13 te zien bij TA) sloot Delpeut na Blasted (Sarah Kane) en het zelfgeschreven Nacht, een drieluik af over oorlog en geweld. Met Nora (2012) zet Delpeut een nieuwe stap in zijn zoektocht naar een moderne omgangsvorm met de klassiekers uit het toneelrepertoire. Vanaf september 2013 is Delpeut artistiek leider van DUS.
Delpeuts regies kenmerken zich door de centrale positie van de mens, diens dilemma’s, keuzes en zoektocht naar zingeving. Met daaronder altijd de vraag waarom de wereld is zoals zij is en waarom samenleven – zowel op het persoonlijke als het maatschappelijke vlak – vaak zo ingewikkeld is.