City Talks Amsterdam: AI Urbanism
City Talks Amsterdam: AI Urbanism
Voorstellingen
Na een succesvol eerste seizoen is City Talks terug! City Talks is ITA’s sip & talkshow, waarin we focussen op de getalenteerde creatieven en vernieuwers van onze stad. Elke editie verbinden we een van onze voorstellingen met maatschappelijke onderwerpen, stedelijke trends en het dagelijks leven. We nodigen je uit om een drankje te pakken, deel te nemen aan het gesprek en je te laten inspireren!
Locatie ITA Salon
Duur 60 minuten
Genre perspectief
Taal Engels
Vragen kunnen ook in het Nederlands gesteld worden
Meld je aan voor gratis toegang en een gratis drankje
AI URBANISM
Ga mee op reis door de bruisende straten van stedelijke innovatie terwijl we ons verdiepen in de naadloze integratie van kunstmatige intelligentie (AI) in ons stadslandschap. Van het transformeren van transport tot het monitoren van de gezondheidszorg en stedelijk afvalbeheer, AI brengt een revolutie teweeg in het stedelijke leven zoals wij dat kennen. Maar het gaat niet alleen om technologie; het gaat om de mensen.
-|-
Samen met wetenschappers, kunstenaars en burgers onderzoeken we wat het echt betekent om te leven, werken en gedijen in een AI-gedreven stedelijk landschap. Samen navigeren we door de complexiteit van straten met AI, waarbij we niet alleen de mogelijkheden bespreken, maar ook de ethische overwegingen die onze weg voorwaarts moeten leiden. Op die manier kunnen we ervoor zorgen dat onze steden levendig, inclusief en duurzaam blijven voor de komende generaties.
Creatief techneut, AI-strateeg, digitaal antropoloog en dichter Abdelrahman (Abdo) Hassan ziet een toekomst voor zich waarin sociaal, fysiek en ecologisch welzijn naadloos samengaan met technologische innovatie die wordt gedreven door vertrouwen. Door de nadruk te leggen op vrolijk verzet en gemeenschapsgerichte benaderingen laat Abdo zien hoe alledaagse individuen kunnen deelnemen aan data-activisme.
AI-bestuursconsultant Robin Pocornie zet zich in voor verantwoorde en rechtvaardige AI-technologie. Het bewustzijn van vooroordelen in AI-systemen blijft beperkt, waardoor het cruciaal is om effectieve AI-governancekaders op te zetten om vooroordelen te identificeren en aan te pakken. Met dergelijke raamwerken kunnen organisaties en steden AI-activiteiten sturen, beheren en controleren. De vraag blijft echter: Welk type bestuurskader is vereist, met name in de stedelijke omgeving?
Als Strategisch Liaison bij Civic AI Lab (CAIL) slaat Paul Verhagen een brug tussen de academische wereld en de publieke sector. Als voorloper op het gebied van AI-ontwikkeling onderzoekt en past CAIL - in samenwerking met onder andere de gemeente Amsterdam - AI toe met als doel ongelijkheid te verminderen en gelijke kansen te vergroten op het gebied van onderwijs, welzijn, milieu, mobiliteit en gezondheid.
De werkplaats Responsible IT (RITA) van de Hogeschool van Amsterdam speelt een centrale rol in het overbruggen van toegepast onderzoek, de academische wereld en de beroepspraktijk op het gebied van verantwoorde digitalisering. Voor deze editie hebben we het dynamische team van RITA gevraagd een boeiende poëtische performance te maken. Door gebruik te maken van de gezamenlijke inspanning van het publiek verweven we menselijke creativiteit en AI-capaciteiten en nodigen we uit tot reflectie op de baanbrekende samenkomst van technologie en artistieke expressie.