ITA–Ensemble

dagboek van een verdwenene

Sluiten

dagboek van een verdwenene

ITA-ensemble / muziektheater Transparant / Ivo van Hove

Voorstellingen

Helaas, op dit moment zijn er geen voorstellingen beschikbaar.
dagboek van een verdwenene
ITA Ensemble / Muziektheater Transparant / Ivo van Hove

De vorm van Dagboek van een verdwenene is uniek: een cyclus van 22 nummers voor tenor en piano wordt in het midden aangevuld met drie liederen voor een klein vrouwenkoor en een mezzosopraan die het zigeunermeisje Zefka uitbeeldt. Ivo van Hove regisseert dit bijzondere werk met onder andere topzangers Ed Lyon en Marie Hamard en ITA-acteur Hugo Koolschijn. Vanuit haar fascinatie voor de stem schreef de Belgische componist Annelies Van Parys een antwoord op dit aangrijpende liefdesverhaal. Dagboek van een verdwenene is een coproductie met Muziektheater Transparant uit Antwerpen. Eerder werkten we met hen samen voor Kings of war.

Locatie Opéra de Dijon
Duur 75 minuten
Genre Theater
Taal Nederlands

Het is 1917 als de Tsjechische componist Leoš Janáček (1854-1928) in een kuuroord de bijna veertig jaar jongere Kamila Stösslová ontmoet. Zij is getrouwd en heeft twee kinderen. Het belet Janáček niet om hevig verliefd op haar te worden. De relatie blijft platonisch maar tot aan zijn dood zal hij door haar geobsedeerd blijven. Meer dan 700 vurige brieven getuigen daarvan. Kamila inspireert hem tot enkele van zijn belangrijkste opera’s, zoals Katya Kabanová en De zaak Makropoulos.

-|-Een jaar eerder had Janáček in de krant een anonieme cyclus weemoedige gedichten gelezen over Janik, een dorpsjongen die hals over kop verliefd wordt op een zigeunermeisje en alles achterlaat om haar te volgen. De componist ziet er zijn gevoelens voor Kamila in weerspiegeld. Op basis van de gedichten schrijft hij een liedcyclus die het best kan worden omschreven als een intiem zelfportret. Zal Janiks verlangen naar passie hem bevrijden van een verstikkende omgeving? Of vergooit hij zijn hele bestaan aan een illusie?

Ivo van Hove
Regisseur
Ivo van Hove

Ivo van Hove was van 2001 tot 2023 directeur van Internationaal Theater Amsterdam.

In seizoen 23|24 gaan zijn regies van The Damned, Mijn lieve gunsteling en Wie heeft mijn vader vermoord in reprise.

Bekijk Profiel

credits

regie Ivo van Hove
zang Ed Lyon, Marie Hamard
dramaturgie Krystian Lada
scenografie, lichtontwerp Jan Versweyveld
componist Annelies Van Parys, Leoš Janáček
musici Kooracademie De Munt, Lada Valešová
kostuums An D'Huys
assistent scenografie Ramón Huijbrechts
coproducent Beijing Music Festival, De Munt/La Monnaie, Kaaitheater, Klarafestival, Les Théâtres de la Ville de Luxembourg, Operadagen Rotterdam
producent Muziektheater Transparant

-|-met Matthew Fletcher, Ed Lyon, Marie Hamard, Hugo Koolschijn, Annelies Kerstens, Lisa Willems, Fabienne Seveillac

MEER ITA-ENSEMBLE

Language NP Language no problem Vogels ITA–Ensemble Theater Vogels
Sluiten Vogels ITA Ensemble / Alize Zandwijk
23 apr '24 t/m 03 mei '24
Vogels van de Canadees-Libanese schrijver Wajdi Mouawad is een familiedrama dat zich afspeelt te midden van de langdurige spanningen tussen Palestina en Israël en de verstrekkende gevolgen daarvan.
Language NP Language no problem de dokter
ITA–Ensemble Theater de dokter
Sluiten de dokter ITA Ensemble / Robert Icke
05 mei '24 t/m 17 mei '24
De dokter werd voor het Nederlands Theaterfestival 2022 geselecteerd als een van de beste twaalf voorstellingen van het voorgaande seizoen. De actrices Janni Goslinga en Ilke Paddenburg werden genomineerd voor respectievelijk de Theo d’or en Colombina. 
Language NP Language no problem Prima facie ITA–Ensemble Theater Prima facie
Sluiten Prima facie ITA Ensemble / Eline Arbo
28 nov '23 t/m 14 jun '24
Eline Arbo regisseert Maria Kraakman in het prijswinnende toneelstuk van auteur Suzie Miller. De snoeiharde monoloog die furore maakte op West End en Broadway is nu voor het eerst in het Nederlands te zien.
Language NP Language no problem Penthesilea
on Tour
ITA–Ensemble Theater Penthesilea
Sluiten Penthesilea ITA ensemble / Eline Arbo
03 aug '24 t/m 06 aug '24
‘Penthesilea is een verpletterende voorstelling en een nieuw hoogtepunt in Arbo’s oeuvre.’, aldus NRC ★★★★★. Regisseur Eline Arbo plaatst het eeuwenoude verhaal van Penthesilea en Achilles te midden van een rockconcert. Een muzikale ode aan de fatale liefde tussen deze twee grootheden.
Language NP Language no problem de wetten ITA–Ensemble Theater de wetten
Sluiten de wetten ITA Ensemble / Eline Arbo
22 aug '24 t/m 01 sep '24
In haar debuutroman De wetten vertelt Connie Palmen het verhaal van een vrouw op zoek naar zichzelf. Zeven ontmoetingen met zeven mannen in zeven jaar tijd. We zien hoe ze op een spraakmakende manier het schrijverschap ingroeit en zingeving geeft aan haar leven dankzij en ondanks deze ontmoetingen.