ITA Ensemble

De uren

De uren
20 jun '25 t/m 22 jun '25
ITA Ensemble / Eline Arbo

'Deze theaterbewerking is niet alleen beklemmend en verstikkend, maar ook beeldschoon en nog altijd actueel.' – de Telegraaf ★★★★

Regisseur Eline Arbo bewerkte Michael Cunningham’s The Hours voor het toneel. De uren speelt zich af op telkens één dag in het leven van drie vrouwen, op drie verschillende momenten in de 20ste eeuw.

Locatie deSingel, Antwerpen

Duur 110 minuten
Genre Theater
Taal Nederlands

De voorstelling bevat stroboscopische effecten.

De uren


De uren
speelt zich af op telkens één dag in het leven van drie vrouwen, op drie verschillende momenten in de 20ste eeuw. De dag in 1923 waarop Virginia Woolf aan haar meesterwerk Mrs. Dalloway begint. Een ​​banale dag van Laura Brown, een Amerikaanse huisvrouw in 1949, waarop ze haar schijnbaar perfecte leven in de suburbs ontvlucht in de lectuur van Woolfs roman. De late lentedag in 1998, waarop Clarissa Vaughan een feest organiseert voor haar dichter-vriend Richard die zeer ernstig ziek is.
-|-
Zowel de roman van Michael Cunningham als de succesvolle verfilming door Stephen Daldry (met Nicole Kidman, Julianne Moore en Meryl Streep) zijn klassiekers geworden.

In Eline Arbo’s bewerking wordt Cunninghams liefdevolle literaire observatie zichtbaar op het toneel: zij creëert een wereld waarin de schrijver de ruimte met zijn personages deelt. De vrouwen worstelen ondertussen met de rollen die hun toegewezen zijn en zoeken elk naar hun eigen manier van vrijheid.

Ilke Paddenburg en Marieke Heebink in De uren van ITA Ensemble, in regie van Eline Arbo
Chris Nietvelt in De uren van ITA Ensemble, in regie van Eline Arbo
Regisseur Eline Arbo maakte De uren, naar het gelijknamige boek van Michael Cunningham. Met o.a. Ilke Paddenburg, Chris Nietvelt en Marieke Heebink.

Eline Arbo over De uren

"Het is een ongelooflijk mooi verhaal van drie vrouwen, van wie de levens onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn. Alle drie worstelen ze met de rollen die hun toegewezen zijn en zoeken ze naar hun eigen manier van vrijheid. Wat ik zo prachtig vind aan het boek is hoe Cunningham door de parallelle verhaallijnen existentiële kwesties met maatschappelijke thema’s weet te combineren. Door vrouwen uit totaal verschillende tijden neer te zetten ontstaan er vragen over het level van emancipatie van nu en de rolpatronen die diep verborgen liggen in onze cultuur. Tegelijkertijd is het een intiem portret van drie mensen, van wie de desperate zoektocht naar vrijheid grote gevolgen heeft voor hun omgeving."

CAST

Language NP Language no problem Marieke Heebink Marieke Heebink
Language NP Language no problem Chris Nietvelt Chris Nietvelt
Language NP Language no problem Ilke Paddenburg Ilke Paddenburg
Language NP Language no problem Jesse Mensah Jesse Mensah
Language NP Language no problem Hanna van Vliet Hanna van Vliet
Language NP Language no problem Steven Van Watermeulen Steven Van Watermeulen

REVIEWS

NRC

'Prachtig invoelbaar' (...) 'De uren grijpt naar de keel'

de Volkskrant

'Zo voorziet Arbo het bestaande (klassieke) materiaal van een extra laag en heeft ze daarmee voor haar publiek iets wezenlijk nieuws in petto. Plus de belofte van een ‘nieuwe’ grotezaalregisseur, één met durf en brille.'

de Telegraaf

'Deze theaterbewerking is niet alleen beklemmend en verstikkend, maar ook beeldschoon en nog altijd actueel.'

Het Parool

'Laat geen mens onberoerd'

De uren door Eline Arbo in ITA (Internationaal Theater Amsterdam). Met o.a. Ilke Paddenburg, Chris Nietvelt en Marieke Heebink. Naar het boek The Hours van Michael Cunningham.

PROGRAMMABROCHURE

Lees meer over de regie, de auteur, de scenografie en de muziek van de voorstelling in onze digitale programmabrochure.

Naar de brochure
De uren door Eline Arbo in ITA (Internationaal Theater Amsterdam). Met o.a. Ilke Paddenburg, Chris Nietvelt en Marieke Heebink. Naar het boek The Hours van Michael Cunningham.
Eline Arbo
Regisseur
Eline Arbo

Eline Arbo is sinds september 2023 artistiek directeur van ITA. Daarvoor was zij vanaf 2022 verbonden aan ITA als Associate Artistic Director. Sinds januari 2023 is zij tevens Ibsen Artist in Residence, een initiatief van de Philip Loubser Foundation, dat regisseurs met een internationale ambitie de mogelijkheid geeft zichzelf artistiek te ontwikkelen.

In seizoen 24|25 creëert zij Giovanni’s Room (James Baldwin) en De wand (Marlen Haushofer), maakt zij remakes van de eerder elders door haar gerealiseerde voorstellingen Weg met Eddy Bellegueule (Édouard Louis) en De jaren (Annie Ernaux) en gaan haar regies van De wetten (Connie Palmen), Prima Facie
(Suzie Miller), Penthesilea (Heinrich von Kleist) en De uren (Michael Cunningham) in reprise.

Bekijk Profiel

Credits


van Michael Cunningham
regie Eline Arbo
vertaling Servaas Goddijn
bewerking Eline Arbo, Peter van Kraaij, Bart Van den Eynde
dramaturgie Bart Van den Eynde
scenografie Pascal Leboucq
lichtontwerp Varja Klosse
geluidsontwerp Thijs van Vuure
kostuums Wojciech Dziedzic
-|-

particulier producent Jeroen van Ingen en Jaap Kooijman

MEER ITA ENSEMBLE

Language NP Language no problem Penthesilea
on Tour
ITA Ensemble Theater Penthesilea
Sluiten Penthesilea ITA ensemble / Eline Arbo
03 aug '24 t/m 06 aug '24
‘Penthesilea is een verpletterende voorstelling en een nieuw hoogtepunt in Arbo’s oeuvre.’, aldus NRC ★★★★★. Regisseur Eline Arbo plaatst het eeuwenoude verhaal van Penthesilea en Achilles te midden van een rockconcert. Een muzikale ode aan de fatale liefde tussen deze twee grootheden.
Language NP Language no problem De wetten ITA Ensemble Theater De wetten
Sluiten De wetten ITA Ensemble / Eline Arbo
22 aug '24 t/m 01 sep '24
In haar debuutroman De wetten vertelt Connie Palmen het verhaal van een vrouw op zoek naar zichzelf. Zeven ontmoetingen met zeven mannen in zeven jaar tijd. We zien hoe ze op een spraakmakende manier het schrijverschap ingroeit en zingeving geeft aan haar leven dankzij en ondanks deze ontmoetingen.
Language NP Language no problem Julie ITA Ensemble Theater Julie
Sluiten Julie ITA ensemble / Rebecca Frecknall
25 aug '24 t/m 03 sep '24
De jonge Britse sterregisseur Rebecca Frecknall maakt een eigentijdse bewerking van het beroemde stuk van August Strindberg.
Language NP Language no problem Penthesilea ITA Ensemble Theater Penthesilea
Sluiten Penthesilea ITA Ensemble / Eline Arbo
10 sep '24 t/m 28 sep '24
‘Penthesilea is een verpletterende voorstelling en een nieuw hoogtepunt in Arbo’s oeuvre.’, aldus NRC ★★★★★. Regisseur Eline Arbo plaatst het eeuwenoude verhaal van Penthesilea en Achilles te midden van een rockconcert. Een muzikale ode aan de fatale liefde tussen deze twee grootheden.
Language NP Language no problem Cliënt E. Busken
ITA Ensemble Theater Cliënt E. Busken
Sluiten Cliënt E. Busken ITA Ensemble / Maria Kraakman
02 okt '24 t/m 17 okt '24
Maria Kraakman debuteerde als regisseur bij ITA met Cliënt E. Busken, een monoloog gespeeld door Gijs Scholten van Aschat en muzikant Jip van den Dool. De tekst is gebaseerd op de laatste roman van Jeroen Brouwers.
Language NP Language no problem Prima Facie ITA Ensemble Theater Prima Facie
Sluiten Prima Facie ITA Ensemble / Eline Arbo
04 okt '24 t/m 20 nov '24
Eline Arbo regisseert Maria Kraakman in het prijswinnende toneelstuk van auteur Suzie Miller. Deze snoeiharde monoloog maakte furore op West End en Broadway. Wereldwijd werden er tal van versies geproduceerd. Eline Arbo was de eerste die het stuk in Nederland op het toneel zette.
Language NP Language no problem Weg met Eddy Bellegueule ITA Ensemble Theater Weg met Eddy Bellegueule
Sluiten Weg met Eddy Bellegueule ITA Ensemble / Eline Arbo
15 nov '24 t/m 01 dec '24
De autobiografische roman Weg met Eddy Bellegueule van Édouard Louis was in één klap een wereldwijd succes. Het boek vertelt zonder franje het levensverhaal van een homoseksuele jongen in een homofobe omgeving.
Language NP Language no problem De dokter ITA Ensemble Theater De dokter
Sluiten De dokter ITA Ensemble / Robert Icke
05 jan '25 t/m 19 jan '25
De dokter werd voor het Nederlands Theaterfestival 2022 geselecteerd als een van de beste twaalf voorstellingen van het voorgaande seizoen. De actrices Janni Goslinga en Ilke Paddenburg werden genomineerd voor respectievelijk de Theo d’or en Colombina. 
Language NP Language no problem Giovanni's room ITA Ensemble Theater Giovanni's room
Sluiten Giovanni's room ITA Ensemble / Eline Arbo
15 jan '25 t/m 02 feb '25
David wacht er op de terugkeer van zijn verloofde Hella. Maar wanneer hij Giovanni ontmoet, een charismatische Italiaanse barman, raken de twee mannen verwikkeld in een intense affaire. Na drie maanden keert Davids verloofde terug en wordt hij gedwongen een keuze te maken.
Language NP Language no problem Vogels
on Tour
ITA Ensemble Theater Vogels
Sluiten Vogels ITA Ensemble / Alize Zandwijk
12 feb '25 t/m 15 mrt '25
Vogels van de Canadees-Libanese schrijver Wajdi Mouawad is een familiedrama dat zich afspeelt te midden van de langdurige spanningen tussen Palestina en Israël en de verstrekkende gevolgen daarvan.
Language NP Language no problem Wie heeft mijn vader vermoord ITA Ensemble Theater Wie heeft mijn vader vermoord
Sluiten Wie heeft mijn vader vermoord ITA ensemble / Ivo van Hove
20 feb '25 t/m 02 mrt '25
‘Genadeloos en roerend portret.’ - de Volkskrant ★★★★

Ivo van Hove bewerkte Wie heeft mijn vader vermoord van de internationaal geprezen schrijver Édouard Louis. Van Hove maakte van het zeer uitgesproken boek een monoloog, speciaal voor Hans Kesting.
Language NP Language no problem de wand ITA Ensemble Theater de wand
Sluiten de wand ITA Ensemble / Eline Arbo
05 mrt '25 t/m 27 apr '25
Een vrouw van middelbare leeftijd stelt tijdens een weekend in een buitenhuis van vrienden vast dat ze op een ochtend helemaal alleen is. Ze trekt op onderzoek uit en stuit tijdens haar wandeling in de bergen op een ondoordringbare glazen wand die haar volledig isoleert van de rest van de wereld.
Language NP Language no problem Angels in America ITA Ensemble Theater Angels in America
Sluiten Angels in America ITA Ensemble / Ivo van Hove
11 apr '25 t/m 28 apr '25
In 2008 regisseerde Ivo van Hove een radicale Angels in America die door Tony Kushner zelf werd genoemd als zijn favoriete versie tot dan toe. Het is deze versie die nu opnieuw wordt opgevoerd met een aantal acteurs uit de originele cast en een aantal nieuwe spelers.