De zaak Shell
De laatste witte mannelijke neushoorn is uitgestorven. Bosbranden, overstromingen en hitterecords zijn aan de orde van de dag. Waarom zit er dan toch zo weinig schot in het oplossen van het klimaatprobleem?
Duur 90 minuten
Genre Theater
Taal Nederlands
De zaak Shell
De bekroonde voorstelling De zaak Shell
is terug in de theaters in een actuele versie en voor het eerst te zien in de grote zaal. In de voorstelling van Anoek Nuyens en Rebekka de Wit, zien we de belangrijkste hoofdrolspelers van het klimaatdebat in haarscherpe pleidooien uitleggen waarom ze doen wat ze doen: Shell, de consument, de overheid, de burger en een jonge generatie die zich zorgen maakt om hun toekomst. In vijf monologen zien we acteurs Jaap Spijkers (winnaar Arlecchino), Janneke Remmers en Musia Mwankumi (nominatie Colombina) de verantwoordelijkheid steeds doorschuiven naar een andere partij. Zo laat De zaak Shell geraffineerd zien dat de klimaatcrisis uiteindelijk een verantwoordelijkheidscrisis is.
Aanleiding voor de voorstelling is de rechtszaak die Milieudefensie aanspande tegen Shell. Inzet van de zaak: Shell dwingen hun bedrijfsvoering radicaal te veranderen. Het verweer van Shell? Niet wij, maar de consument moet veranderen. Toch oordeelde de rechter dat bedrijven weldegelijk een verantwoordelijkheid hebben, maar kon daar geen juridische verplichting aan koppelen en legde de bal weer neer bij de politiek. En de politiek wijst op haar beurt weer naar de burger.-|- Nuyens en De Wit volgen het klimaatdebat al jarenlang op de voet en beten zich vast in deze zaak. Ze bezochten aandeelhoudersvergaderingen van multinationals, lazen speeches en interviews van Shell, ploegden akkoorden en beleidsnota’s van overheden door en noteerden stelselmatig de opmerkingen van hun ooms en tantes tijdens het kerstdiner. In de geactualiseerde versie nemen zij de uitspraak van het hoger beroep en de nieuwste ontwikkelingen mee.
De zaak Shell werd in 2020 lovend ontvangen door pers en publiek en Anoek Nuyens en Rebekka de Wit ontvingen de regieprijs op het Nederlands Theater Festival. Daarnaast won Jaap Spijkers de Arlecchino (prijs voor de meest indrukwekkende mannelijke bijdragende rol) en Musia Mwankumi was genomineerd voor de Columbina (prijs voor de meest indrukwekkende vrouwelijke bijdragende rol).
Over Bureau Vergezicht
Bureau Vergezicht is het theatergezelschap van artistiek leider Anoek Nuyens en makers Erik Whien en Rebekka de Wit. Bureau Vergezicht maakt onderzoekende en meeslepende verhalen over macht, klimaat en gedeelde verantwoordelijkheid. Het gezelschap onderzoekt de rol die kunstenaars kunnen spelen in een wereld waar de klimaatcrisis aan de hand is en zet burgers, multinationals en politiek aan tot denken.
REVIEWS
de Volkskrant
‘Een groot, beladen onderwerp toegankelijk gemaakt: De zaak Shell doet het.’
NRC
‘Nuyens en De Wit maken haarfijn inzichtelijk hoe de klimaatcrisis op dit moment vooral een verantwoordelijkheidscrisis is.’
Scènes
‘De zaak Shell is documentair theater van het allerhoogste niveau.’
Theaterkrant (Keuze van de Criticus)
‘De zaak Shell is een belangrijke voorstelling die door iedereen gezien moet worden, al is het maar om een beetje hoop te houden of te krijgen.’
Credits
Concept, tekst & spel Anoek Nuyens & Rebekka de Wit
Spel Musia Mwankumi, Janneke Remmers, Jaap Spijkers, Margo Verhoeven
Eindregie Erik Whien
Dramaturgie & tekstbijdrage Freek Vielen
Scenografie en lichtontwerp Marloes en Wikke
Advies lichtontwerp Axel Dikkers
Geluidsontwerp Christiaan Verbeek
Kostuum Fransje Christiaans
Marketing Leonie Poot & Dieke van der Spek
Oorspronkelijke producenten Frascati Producties & De Nwe Tijd
Scènefoto’s Sanne Peper
Met steun van BlockbusterFonds, Lira Fonds, Cultuurfonds, Fonds Podiumkunsten