Een klein leven

ITA–Ensemble / Ivo van Hove
Sluiten

Een klein leven

ITA–Ensemble / Ivo van Hove

Voorstellingen

Helaas, op dit moment zijn er geen voorstellingen beschikbaar.

Geen boek heeft de afgelopen paar jaar miljoenen lezers zozeer in de ban gehouden en aangegrepen als Een klein leven van de Amerikaanse schrijver Hanya Yanagihara. In deze wereldwijde bestseller volgen we vier mannen over een periode van meer dan dertig jaar: de advocaat Jude, de acteur Willem, de beeldend kunstenaar JB en de architect Malcolm.

Rabozaal
Duur 4 uur en 10 minuten, incl. pauze
English surtitles on Thursdays

Donderdag 23 t/m zondag 26 april 2020 in Koninklijk Theater Carré

Over de voorstelling

Het verhaal is de geschiedenis van hun vriendschap, want ze blijven tijdens hun verdere leven nauw met elkaar verbonden. Ze ontwikkelen hun carrières in de stad waar ambitie en succes de graadmeter voor een geslaagd leven zijn: New York. Centraal staat de in zichzelf gekeerde Jude. Zijn verleden is omgeven door een sluier van geheimzinnigheid. Achter de façade van professioneel succes leeft hij met onverwerkt verdriet als gevolg van emotionele verwaarlozing en seksueel misbruik in zijn jeugd. Daar heeft hij een extreem wantrouwen en een gevoel van waardeloosheid aan overgehouden. Een uitlaatklep vindt hij in dwangmatige automutilatie, waardoor zijn lichaam steeds verder uitgeput raakt.

Hoe leef je met trauma en pijn? Jude heeft geen familie, zijn vrienden zijn alles voor hem. Toch vindt hij het onmogelijk om zijn verleden met hen te delen. Hoe dichter iemand komt, hoe moeilijker het is om het gesprek erover aan te gaan. Openheid en overgave staan voor Jude gelijk aan misbruik. In een dergelijke constellatie wordt intimiteit een onmogelijke opgave. Is vriendschap in staat om compensatie te bieden voor de opgelopen schade? Is het mogelijk om een liefdesrelatie te hebben zonder seks? Wat vermag liefde eigenlijk te doen?

Judes vrienden staan voor een dilemma. Hoe kun je iemand helpen die niet geholpen wil worden, terwijl je beseft dat je geen echte vriend bent als je níet probeert te helpen?

Recensies

'Een stomp in je maag, nee, in je gezicht, dat is de voorstelling Een klein leven in de regie van Ivo van Hove. En nog één. En nog één. Het geweld wordt afgewisseld met korte, tedere momenten van troost. Kleine sprankjes hoop, die algauw weer moeten wijken voor de gruwel, tot er geen ontkomen meer aan is: het besef van volstrekte uitzichtloosheid.' - de Volkskrant *****

'Dit is theater in zijn meest glorieuze vorm' - NRC *****

'in handen van regisseur Ivo van Hove is het een powerhouse van een stuk geworden' - Trouw *****

'zinderend en ontroerend theater' - De Standaard ****

'Ik heb het idee dat Hanya Yanagihara een goede keuze heeft gemaakt en dat deze voorstelling van Ivo van Hove, waarin we herkenbare mensen zien in extreme situaties, ook internationaal furore zal maken.'- Theaterkrant *****

'De toneelversie van Een klein leven grijpt je naar je strot en laat zien hoe gruwelijk het leven soms kan zijn. Het stuk is zwarter dan inktzwart, maar glanst dwars door alle lelijkheid heen.' - De Telegraaf *****

Cast

Language NP Language no problem Marieke Heebink Marieke Heebink
Language NP Language no problem Maarten Heijmans Maarten Heijmans
Language NP Language no problem Hans Kesting Hans Kesting
Language NP Language no problem Majd Mardo Majd Mardo
Language NP Language no problem Ramsey Nasr Ramsey Nasr
Language NP Language no problem Eelco Smits Eelco Smits
Language NP Language no problem Steven Van Watermeulen Steven Van Watermeulen
Language NP Language no problem Mandela Wee Wee Mandela Wee Wee
Ivo van Hove
Regisseur
Ivo van Hove

Ivo van Hove is sinds 2001 directeur van Internationaal Theater Amsterdam.

In seizoen 19|20 regisseert hij Freud (coproductie FC Bergman) en Wie heeft mijn vader vermoord (Edouard Louis) en gaan zijn producties Een klein leven, Dood in Venetië, Na de repetitie / Persona, La voix humaine, Kings of war en Romeinse tragedies in reprise.

Bekijk Profiel

Yanagihara over Een klein leven

‘Ivo en ik spraken elkaar ruim een jaar geleden voor het eerst. Hij zag het boek als een allegorie van goed en kwaad. Zo zag ik het absoluut niet. In ons eerste gesprek vertelde hij zijn ideeën over hoe hij het boek naar het podium wil transporteren. En dat is precies waar ik in eerste instantie nieuwsgierig naar ben wanneer iemand het boek wil omzetten naar een andere kunstvorm; hoe zullen ze hún medium gebruiken om het verhaal te vertellen. Het moet een interpretatie zijn, geen letterlijke vertaling. Het boek vraagt volledige overgave van de lezer. En dat zal het bij het toneelstuk ook zo zijn. Dat is bij al het werk van Ivo het geval. De toneelbewerking van Een klein leven zal uitnodigen tot een zekere nederigheid, aandachtigheid en actieve betrokkenheid. De kijker zal worden uitgedaagd. En hij zal worden beloond. Ik hoop dat dit toneelstuk mensen met een nieuwe blik naar het boek laat kijken. Misschien ga ik ook wel anders naar het boek kijken. Dankzij bewerkingen zoals het toneelstuk van Ivo, kent het boek en zijn personages een veel langer leven dan ik oorspronkelijk had voorzien. Dat beschouw ik als een groot cadeau.’

Credits

conceived and directed by Ivo van Hove
based on the book by Hanya Yanagihara
adaptation Koen Tachelet
dramaturge Bart Van den Eynde
scenographer, light design Jan Versweyveld
composer Eric Sleichim
musicians BL!NDMAN [strings]: Marlon Dek (cello), Caroline Denys (viool), Monica Goicea (altviool), Floor Lecoultre (viool), Suzanne Vermeyen (cello), Femke Verstappen (viool), Iteke Wijbenga (altviool)
costumes An D'Huys
assistant director Daniël 't Hoen
director assistants (intern) Bosse Provoost, Rosemintje Verpaalen
assistant scenographer Bart van Merode
casting advice Hans Kemna
coproducer GREC Festival, Ruhrfestspiele Recklinghausen
privat producer Gert-Jan en Corinne van den Bergh, Hendrik Jan ten Have en Gabriëlla de Rooij, Joost en Marcelle Kuiper
head of technique & production department Wolf-Götz Schwörer
production leader Michiel van Schijndel
first stage manager Kevin Cuijvers, Sebastiaan Kruijs, Reyer Meeter
stage manager Pepijn van Beek, Bart Coenen, Sander van Elteren, Zinzi Kemper, Stijn van der Leeuw, David Logger, Timo Merkies, Hans Pieksma, Stephan Pot, Dennis van Scheppingen, Erwin Sterk, Mark Thewessen, Jeffrey van Vloten, Ruud de Vos, Jordi Wolswijk, Paul van der Zouwe
hair & grime department Mirjam Venema
photography Jan Versweyveld
publicity Joris van den Ring-Bax
supported by ammodo

Meer ITA-ensemble

Language NP Language no problem La voix humaineTheater ITA–Ensemble La voix humaine
Sluiten La voix humaine ITA–Ensemble
Halina Reijn laveert in haar vertolking hartverscheurend tussen gesprek en ingebeelde dialoog. La voix humaine is een schreeuw om aandacht en een gevecht met de dreigende leegte.
Language NP Language no problem La voix humaineTheater ITA–Ensemble La voix humaine
Sluiten La voix humaine ITA–Ensemble
Halina Reijn laveert in haar vertolking hartverscheurend tussen gesprek en ingebeelde dialoog. La voix humaine is een schreeuw om aandacht en een gevecht met de dreigende leegte.