ITA–Ensemble

een klein leven

Sluiten

een klein leven

ITA-ensemble / Ivo van Hove

Voorstellingen

Helaas, op dit moment zijn er geen voorstellingen beschikbaar.
een klein leven
ITA-ensemble / Ivo van Hove

Geen boek heeft de afgelopen paar jaar miljoenen lezers zozeer in de ban gehouden en aangegrepen als Een klein leven van de Amerikaanse schrijver Hanya Yanagihara. Ivo van Hove maakte een vertaling naar theater en creëerde een indringende voorstelling.

Rabozaal
Duur 4 uur en 10 minuten, incl. pauze
Taal Nederlands, Engelse boventiteling op donderdag

Over de voorstelling

In Een klein leven volgen we vier mannen over een periode van meer dan dertig jaar: de advocaat Jude, de acteur Willem, de beeldend kunstenaar JB en de architect Malcolm. Het verhaal is de geschiedenis van hun vriendschap, want ze blijven tijdens hun hele leven nauw met elkaar verbonden. Ze ontwikkelen hun carrières in de stad waar ambitie en succes de graadmeter voor een geslaagd leven zijn: New York.

Centraal staat de in zichzelf gekeerde Jude. Zijn verleden is omgeven door een sluier van geheimzinnigheid. Achter de façade van professioneel succes leeft hij met onverwerkt verdriet als gevolg van emotionele verwaarlozing en seksueel misbruik in zijn jeugd. Daar heeft hij een extreem wantrouwen en een gevoel van waardeloosheid aan overgehouden. Een uitlaatklep vindt hij in dwangmatige automutilatie, waardoor zijn lichaam steeds verder uitgeput raakt.

Hoe leef je met trauma en pijn? Jude heeft geen familie, zijn vrienden zijn alles voor hem. Toch vindt hij het onmogelijk om zijn verleden met hen te delen. Hoe dichter iemand komt, hoe moeilijker het is om het gesprek erover aan te gaan. Openheid en overgave staan voor Jude gelijk aan misbruik. In een dergelijke constellatie wordt intimiteit een onmogelijke opgave. Is vriendschap in staat om compensatie te bieden voor de opgelopen schade? Is het mogelijk om een liefdesrelatie te hebben zonder seks? Wat kan liefde doen?

Judes vrienden staan voor een dilemma. Hoe kun je iemand helpen die niet geholpen wil worden, terwijl je beseft dat je geen echte vriend bent als je níet probeert te helpen?

De pers over Een klein leven

'Een stomp in je maag, nee, in je gezicht, dat is de voorstelling Een klein leven in de regie van Ivo van Hove. En nog één. En nog één. Het geweld wordt afgewisseld met korte, tedere momenten van troost. Kleine sprankjes hoop, die algauw weer moeten wijken voor de gruwel, tot er geen ontkomen meer aan is: het besef van volstrekte uitzichtloosheid.' - de Volkskrant *****

'Dit is theater in zijn meest glorieuze vorm' - NRC *****

'in handen van regisseur Ivo van Hove is het een powerhouse van een stuk geworden' - Trouw *****

'zinderend en ontroerend theater' - De Standaard ****

'Ik heb het idee dat Hanya Yanagihara een goede keuze heeft gemaakt en dat deze voorstelling van Ivo van Hove, waarin we herkenbare mensen zien in extreme situaties, ook internationaal furore zal maken.'- Theaterkrant *****

'De toneelversie van Een klein leven grijpt je naar je strot en laat zien hoe gruwelijk het leven soms kan zijn. Het stuk is zwarter dan inktzwart, maar glanst dwars door alle lelijkheid heen.' - De Telegraaf *****

Cast

Language NP Language no problem Ramsey Nasr Ramsey Nasr
Language NP Language no problem Maarten Heijmans Maarten Heijmans
Language NP Language no problem Majd Mardo Majd Mardo
Language NP Language no problem Leandro Ceder Leandro Ceder
Language NP Language no problem Hans Kesting Hans Kesting
Language NP Language no problem Marieke Heebink Marieke Heebink
Language NP Language no problem Steven Van Watermeulen Steven Van Watermeulen
Language NP Language no problem Eelco Smits Eelco Smits
Ivo van Hove
Regisseur
Ivo van Hove

Ivo van Hove is sinds 2001 directeur van Internationaal Theater Amsterdam.

In seizoen 20|21 regisseert hij Age of Rage en gaan zijn producties Wie heeft mijn vader vermoord, Freud, Een klein leven, De stille kracht, De dingen die voorbijgaan en Dagboek van een Verdwenene in reprise.

Bekijk Profiel

Hanya Yanagihara over Een klein leven

‘Ivo en ik spraken elkaar over Een klein leven. In ons eerste gesprek vertelde hij zijn ideeën over hoe hij het boek naar het podium wilde transporteren. En dat is precies waar ik in eerste instantie nieuwsgierig naar ben wanneer iemand het boek wil omzetten naar een andere kunstvorm; hoe zullen ze hún medium gebruiken om het verhaal te vertellen. Het moet een interpretatie zijn, geen letterlijke vertaling. Het boek vraagt volledige overgave van de lezer. En dat is bij het toneelstuk ook zo. Dat is bij al het werk van Ivo het geval. De toneelbewerking van Een klein leven nodigt uit tot een zekere nederigheid, aandachtigheid en actieve betrokkenheid. De kijker wordt uitgedaagd. En hij zal worden beloond. Ik hoop dat dit toneelstuk mensen met een nieuwe blik naar het boek laat kijken. Dankzij bewerkingen zoals het toneelstuk van Ivo, kennen het boek en zijn personages een veel langer leven dan ik oorspronkelijk had voorzien. Dat beschouw ik als een groot cadeau.’

Credits

concept en regie Ivo van Hove
gebaseerd op het boek van Hanya Yanagihara
bewerking Koen Tachelet
dramaturgie Bart Van den Eynde
scenografie, licht ontwerp Jan Versweyveld
muziek Eric Sleichim
muzikanten BL!NDMAN [strings]: Marlon Dek (cello), Caroline Denys (viool), Monica Goicea (altviool), Floor Lecoultre (viool), Suzanne Vermeyen (cello), Femke Verstappen (viool), Iteke Wijbenga (altviool)
kostuums An D'Huys
regie-assistent Daniël 't Hoen
regie-assistent (stage) Bosse Provoost, Rosemintje Verpaalen
assistent scenografie Bart van Merode
casting advies Hans Kemna
coproducent GREC Festival, Ruhrfestspiele Recklinghausen
particulier productent Gert-Jan en Corinne van den Bergh, Hendrik Jan ten Have en Gabriëlla de Rooij, Joost en Marcelle Kuiper
productieleider Michiel van Schijndel
1e inspicient Kevin Cuijvers, Sebastiaan Kruijs, Reyer Meeter
techniek Pepijn van Beek, Bart Coenen, Sander van Elteren, Zinzi Kemper, Stijn van der Leeuw, David Logger, Timo Merkies, Hans Pieksma, Stephan Pot, Dennis van Scheppingen, Erwin Sterk, Mark Thewessen, Jeffrey van Vloten, Ruud de Vos, Jordi Wolswijk, Paul van der Zouwe
kap en grime Mirjam Venema
fotografie Jan Versweyveld
publiciteit Joris van den Ring-Bax
ondersteund door ammodo

Meer ITA-ensemble

Language NP Language no problem de stille krachtITA–EnsembleTheater de stille kracht
Sluiten de stille kracht ITA-ensemble / Ivo van Hove
De stille kracht is een meeslepend verhaal over de misverstanden en het onbegrip tussen culturen, en ook tussen naaste familieleden. De ondergang van Otto van Oudijck maakt ons pijnlijk bewust van de onmogelijkheid om de ander volledig te doorgronden.
Language NP Language no problem freud
ITA–EnsembleTheater freud
Sluiten freud ITA-ensemble / Toneelhuis / Ivo van Hove
Freud staat bekend als de grondlegger van de psychoanalyse. Als geen ander heeft hij bepaald hoe wij in de twintigste eeuw zijn gaan denken over wat het betekent om mens te zijn. Literatuur, film en toneel zijn diepgaand door hem beïnvloed. Maar hoe is Freud tot zijn theorieën gekomen?
Language NP Language no problem de dingen die voorbijgaanITA–EnsembleTheater de dingen die voorbijgaan
Sluiten de dingen die voorbijgaan ITA-ensemble / Toneelhuis / Ivo van Hove
10 dec '20 t/m 25 apr '21
Na De stille kracht realiseerde Ivo van Hove met De dingen die voorbijgaan een tweede bewerking van een roman van Louis Couperus, dit keer in coproductie met Toneelhuis (Antwerpen).
Language NP Language no problem flight 49ITA–EnsembleTheater flight 49
Sluiten flight 49 ITA-ensemble / Simon Stone
Flight 49 brengt de nabestaanden van een vliegtuigramp samen. Vreemden zoeken steun bij elkaar na het verlies van hun geliefden, vrienden, familie. De Australische regisseur Simon Stone liet zich voor zijn stuk inspireren door motieven van de toneelklassieker Op hoop van zegen (Herman Heijermans).