Het Indisch Interieur
Het Indisch Interieur
Voorstellingen
In Het Indisch Interieur onderzoekt schrijver en regisseur Bo Tarenskeen hoe het Indische oorlogsverleden nog steeds doorwerkt in de huidige generatie Indische Nederlanders.
Duur nnb
Genre Theater
Taal Nederlands
Het Indisch Interieur
In Het Indisch Interieur van schrijver en regisseur Bo Tarenskeen zien we hoe het koloniale verleden nog steeds doorwerkt in de leden van een Nederlandse architectenfamilie.
De pater familias (Hans Dagelet) probeert zijn erfenis te verdelen onder zijn kinderen (Bussemaker, De la Parra, Tarenskeen), kleinkinderen (Mingus Dagelet) en aanhang (Haitsma). Drie generaties buigen zich over alles wat het familiehuis herbergt: stille getuigen van een gewelddadige, mysterieuze en complexe geschiedenis die nog steeds doorwerkt in alle haarvaten van de Nederlandse maatschappij.
Tarenskeen schreef met Het Indisch Interieur een subtiel drama over verdringing en ontworteling. Achter elk erfstuk schuilt een verhaal, maar de erfgenamen lijken niet echt happig om zich daarin te verdiepen. Drie generaties blijken nog steeds te worstelen met een tropisch trauma dat allesbehalve afgerond is.
Volgens het NIOD hebben 2 miljoen Nederlanders een Indische achtergrond. Het is dus een groot raadsel dat deze geschiedenis tot voor kort geen grotere plek heeft ingenomen in ons nationale bewustzijn. Het ‘Indisch Zwijgen’ is een hardnekkig cliché, want er blijkt net zo hard sprake te zijn van een ‘Nederlands Verzwijgen’.-|-
Nationale Indië Herdenking
Voorafgaand aan de voorstelling van 15 augustus kunnen bezoekers, met dank aan de NOS, de live-uitzending van de Nationale Indië Herdenking kijken op groot scherm in de Rabozaal. De uitzending is vanaf 19:00 gratis te bekijken op vertoon van een kaartje voor Het Indisch Interieur.
Op 15 augustus staan we stil bij het einde van de Tweede Wereldoorlog voor het Koninkrijk der Nederlanden en herdenken we alle slachtoffers van de oorlog tegen Japan en de Japanse bezetting van Nederlands-Indië. De oorlogservaringen en de grootschalige ontheemding die volgde werken door tot op de dag van vandaag bij inmiddels 2 miljoen Nederlanders met een Indisch oorlogsverhaal in de familie en ook in onze samenleving als geheel.
Dit jaar wordt de herdenking op 15 augustus bij het Indisch Monument in Den Haag voor het eerst in de avond gehouden. Bij het monument worden tijdens een ceremonie de slachtoffers herdacht. Met lezingen en kransleggingen staan de aanwezigen stil bij de Japanse capitulatie, die het einde van de Tweede Wereldoorlog in Azië betekende. Winfried Baijens presenteert een rechtstreekse impressie van de herdenkingsceremonie. Een van de sprekers is Beau Schneider, zoon van acteur Eric Schneider die tijdens de oorlog gevangen zat in een Japans interneringskamp. Aanvullend zijn er verhalen van overlevenden van de Japanse bezetting van Nederlands-Indië, een traumatische gebeurtenis die lang onderbelicht is gebleven.
CREDITS
tekst en regie Bo Tarenskeen
cast Hans Dagelet, Bodil de la Parra, Reinout Bussemaker, Bo Tarenskeen, Mingus Dagelet, Amarenske Haitsma
producent Stichting De Tienduizend Dingen, Olivier Schneider-|-
coproducent Theaterfestival Boulevard
partner Prins Bernhard Cultuurfonds, Theaterbureau De Mannen