Jubilee Lanoye

Sluiten

Jubilee Lanoye

Behoud de Begeerte / Tom Lanoye

Voorstellingen

Helaas, op dit moment zijn er geen voorstellingen beschikbaar.
Jubilee Lanoye
Behoud de Begeerte / Tom Lanoye
5e rang va € 10 - 1+ rang va € 33,50

Tom Lanoye, verwoed podiumdier en literaire ster, werd 27 augustus 2018 zestig. Ter gelegenheid van deze mooie leeftijd verscheen er een boek met foto’s en ongepubliceerd archiefmateriaal, kwam er een tentoonstelling in de stadsbibliotheek van Gent, en tourt hij een heel seizoen rond met de voorstelling Jubilee Lanoye.

Grote zaal
Met pauze
Duur: 2 uur en 20 min

Een reizend verjaardagsfeest

In het eerste deel van de voorstelling brengt hij, live op aanvraag, teksten uit zijn inmiddels stevig uit de kluiten gewassen oeuvre. Dat ‘op aanvraag’ mag u letterlijk nemen: via dit formulier kunt u stemmen op uw favoriete Lanoye-passage. Met wat geluk leest de schrijver die dan voor tijdens de voorstelling in Internationaal Theater Amsterdam.

In het tweede deel maakt Lanoye, bijgestaan door contrabassist Nicolas Rombouts en drummer Teun Verbruggen, woordkabaal en taalmuziek. Ze spelen de rauwe, rake ‘blue notes’ die het oeuvre van Lanoye kenmerken sinds zijn eerste gedichten en optredens, al in de vroege jaren tachtig. Een reizend verjaardagsfestijn dus.


Tom Lanoye (1958) leeft en werkt in Antwerpen (België) en Kaapstad (Zuid-Afrika). Hij is romancier, dichter, columnist, scenarist en theaterauteur. Hij is een van de meest gelezen en gelauwerde auteurs van ons taalgebied en kind aan huis bij alle grote Europese theaterfestivals. Zijn grote Shakespeare-bewerking uit 1997, Ten oorlog,
werd in 2015 door bezoekers, acteurs en regisseurs gekroond tot nummer één van de Nederlandstalige theatercanon.

Lees ook het interview met Tom Lanoye in de Volkskrant, aug 2018 en bekijk de trailer.

Tom Lanoye tijdens Nacht Na de Dam

In opdracht van Theater Na de Dam schrijft Tom Lanoye een nieuwe toneeltekst die de landelijke stadsgezelschappen op de avond van de Nationale Dodenherdenking op 4 mei tegelijkertijd presenteren. Internationaal Theater Amsterdam, Noord Nederlands Toneel, Het Nationale Theater, Toneelgroep Oostpool, Tryater, Theatergroep Suburbia, Toneelschuur, Het Zuidelijk Toneel en Theater Rotterdam doen mee. De kaartverkoop voor deze voorstellingen is bij de meeste gezelschappen gestart.

De tekst van Tom Lanoye, getiteld Verloren vader, gaat over een oud-strijder die door zijn voortschrijdende dementie steeds minder zeker wordt van zijn herinneringen aan de Tweede Wereldoorlog. Wat is er echt gebeurd, en wat was zijn rol ook weer?

Bekijk ook

Language NP Language no problem Verloren vader (Theater Na de Dam) Tom Lanoye / Internationaal Theater Amsterdam Theater Verloren vader (Theater Na de Dam)
Sluiten Verloren vader (Theater Na de Dam) Tom Lanoye / Internationaal Theater Amsterdam
Tijdens Theater Na de Dam spelen gelijktijdig meer dan tachtig voorstellingen die betrekking hebben op de Tweede Wereldoorlog. Speciaal hiervoor schrijft Tom Lanoye een nieuwe toneeltekst, over een dementerende oud-strijder die steeds minder zeker wordt van zijn herinneringen aan de oorlog.
Language NP Language no problem De wereld volgens John Het Nationale Theater / Eric de Vroedt Theater De wereld volgens John
Sluiten De wereld volgens John Het Nationale Theater / Eric de Vroedt
Na RACE en The Nation maakt Eric de Vroedt een spin-off van succesvoorstelling The Nation: De wereld volgens John. Het (im)populaire personage John Landschot uit The Nation (gespeeld door Bram Coopmans), de populistische politicus uit aflevering 2 van The Nation keert samen met een aantal perso...