Keizer zonder kleren
Keizer zonder kleren
Voorstellingen
In navolging van de hitserie Bridgerton en de kostuumkomedie The Favourite wordt Keizer zonder Kleren een scherp komisch en satirisch kostuumdrama dat lak heeft aan historische feiten. Keizer zonder Kleren is een volwassen versie van het sprookje over de kledingloze keizer en in de geest van Molière, die in 2023 350 jaar dood is.
Duur nnb
Genre theater
Taal Nederlands
Première zo 19 februari
Keizer zonder kleren
Er is een kasteel op een onbekende plek hier ver, ver, dichtbij, waar ze leven volgens de oudste tradities en gebruiken. Als je vraagt waarom iets gaat zoals het gaat, is het antwoord steevast: “omdat we dat al jaren zo doen”. De tradities worden elk jaar net iets heftiger en radicaler maar niemand durft er iets van te zeggen. Dan komt er een vreemd jong gezelschap aan op het kasteel. Ze komen van een heel ander oord, waar alles anders gaat, het leven moderner is. Ze vertegenwoordigen de stem van de toekomst die roept: “Maar keizer, u bent NAAKT!”
-|-
Molière putte sterk uit de Comédia Dell’arte en schotelde zijn publiek archetypes voor die de dwaasheden van het menselijk ras portretteerden. Verwacht extravagante jurken, pruiken, valpartijen, hypocrisie en leugens om bestwil.
Het is een tijd van omwentelingen, van scherpe tegenstellingen en een verzet van een oude orde tegen nieuwe inzichten en een nieuwe generatie. In de voorstelling Keizer zonder Kleren, tonen we de werking van de stok in het wiel, de kleine gebeurtenis die er uiteindelijk toe leidt dat de heersende macht, die vastgeroest zit in zijn eigen idee over hoe het ‘heurt’ te zijn, van zijn troon valt, door een ogenschijnlijk onschuldige vraag van buitenaf.
Over het gezelschap/de maker
De Spelersfederatie is een nieuw ensemble voor de grote zaal van autonome toneelspelers, -schrijvers en -makers zonder vaste regisseur. De toneelspelersploeg staat centraal. Dat is niet alleen een artistieke keuze, het is ook een ideaal. De Spelersfederatie draait de machtsstructuren om. We ontkrachten de mythe van het ‘geniale individu’, en vieren ‘het genie van de samenwerking’. We brengen nieuw repertoire van Nederlandstalige toneelschrijvers en radicale bewerkingen van bestaande stukken. Komedie het uitgangspunt is. We zijn een ensemble van de lach – niet de lichtzinnige lach, maar de lach die je serieus moet nemen. We willen grenzeloos toneel maken, voor alle lagen van de samenleving, wars van iedere scheiding tussen klassiek en modern toneel, tussen volksvermaak en intellectualisme, tussen folly en serieux.
Zie ons als een groep van moderne narren. De nar is een tweeslachtig personage: aan de ene kant beroepshalve een entertainer, maar aan de andere kant is het zijn levensfilosofie om te demystificeren, de waarheid te vertellen en twijfel te zaaien waar dogmatische denkbeelden overheersen. Hij is ontwapenend, maar niet ongevaarlijk. Het hof kan niet zonder de nar, een schouwburg kan niet zonder een ensemble van komedianten.
CREDITS
van en met Patrick Duijtshoff, Kyrian Esser, Elisabeth ten Have, Timo Huijzendveld, Bartel Jespers en Nicoline Raatgever
eindregie Amira Duynhouwer
tekst Jamal Ouariachi i.s.m. de Spelersfederatie
dramaturgie Céline Buren, Charley Yntema (stage)
kostuum Timo Huijzendveld, Elian Smits & Jacob Kok
muziek Bart Sietsema
educatie Merijn van Beusekom
techniek Iris Rodenburg en Asun Gaaikema -|-
vormgeving Luc Brinkhoff / Firma Traktor
foto Barbara Raatgever
publiciteit Laura van Wingerden / Via Rudolphi
raad en advies Rosa Asbreuk
samenwerkingspartner Internationaal Theater Amsterdam
met dank aan Theaterwerkplaats Haarlem, Studenten Toneelvereniging Amsterdam (STA!), Harmonie de Oude Post, Inter Amicos, de Wilde Wereld, Lens Theatermakers, Talententheater Hoorn, Artiance Alkmaar, Theater Utrecht, toneelgroep Tot Ieders Genoegen, Doppio Eindhoven en PACT Amsterdam. En alle andere figuranten die hebben deelgenomen aan een repetitie dan wel uitvoering van Keizer zonder Kleren.
dit project is tot stand gekomen met een bijdrage van Fonds Podiumkunsten, Amsterdams Fonds voor de Kunst, Fonds21, Cultuurfonds, Dioraphte, VSB Fonds