Keti Koti

Sluiten

Keti Koti

Internationaal Theater Amsterdam / Orkater / Raymi Sambo Maakt / Sites of Memory

Voorstellingen

Helaas, op dit moment zijn er geen voorstellingen beschikbaar.
Keti Koti
Internationaal Theater Amsterdam / Orkater / Raymi Sambo Maakt / Sites of Memory

Elk jaar op 1 juli herdenken we in Nederland de afschaffing van de slavernij. Dit jaar is het 150 jaar geleden dat in 1873 de slavernij in Suriname en het Caraïbisch gebied ten einde is gekomen. Keti Koti, wat ‘verbroken ketenen’ betekent, herinnert ons aan het belang om op een gelijkwaardige manier met elkaar om te gaan. Keti Koti staat binnen het Koninkrijk ook wel bekend als Dia Di Lucha Pa Libertat en Emancipation Day.

Op 1 juli presenteert Internationaal Theater Amsterdam een programma om samen te herdenken en te vieren.

Genre Perspectief
Taal Nederlands

Aanmelden is niet nodig.

De performances zijn vrij toegankelijk en de Heri Heri maaltijden zijn vanaf 16:00 uur gratis op te halen bij de Brasserie.

Keti Koti


Dit jaar is Internationaal Theater Amsterdam één van de locaties waar een gratis Heri Heri maaltijd afgehaald kan worden. Heri Heri is een maaltijd die gekookt werd door de tot slaaf gemaakten op plantages tijdens de trans-Atlantische slavenhandel. Ter nagedachtenis aan hun legacy is Free Heri Heri in het leven geroepen. Sinds de lancering in 2020 serveert KIP Republic jaarlijks op 1 juli gratis Heri Heri door het hele land om aandacht te vragen en bewustwording te creëren voor deze historische dag.

Heri Heri betekent 'heel', een verwijzing naar de hele vruchten die tot slaaf gemaakten kregen om te eten. Tegenwoordig wordt de combinatie van deze aardvruchten met gezouten vis en ei gezien als een delicatesse en is het vaak terug te zien bij vieringen of speciale gelegenheden.
-|-
Naast het uitdelen van deze maaltijd presenteert ITA ook voordrachten en performances in de ITA Salon en infohal. Deze zijn gratis te bezoeken.

16:00 - 18:30 uur Free Heri Heri in samenwerking met KIP Republic
16:00 uur Opening door Diana Vlet en twaalf vertegenwoordigers van inheems Surinaamse gemeenschappen wonend in Nederland en een rituele inzegening van de viering onder leiding van Audrey Christiaan
16:30 uur
Returning the Gaze van Sites of Memory
17:00 uur Performance van klassiek pianist Djuwa Mroivili
17:30 uur
Free to be Free van Sites of Memory
18:00 uur
Een preview van De plantage van onze voorouders van Orkater

Tussen de performances door draait Suus te Braak a.k.a. DJ Hizzle.

Free to be Free van Sites of Memory tijdens Keti Koti in Internationaal Theater Amsterdam

Returning the Gaze & Free to be Free

Sites of Memory organiseert activiteiten rondom ons gedeeld cultureel erfgoed en de verborgen en ondervertegenwoordigde verhalen van Nederland en de voormalige koloniën. Het is opgericht door cultuurhistoricus Jennifer Tosch en theatermaker Katy Streek. Sinds 2016 maken zij jaarlijks een locatievoorstelling over de verborgen verhalen uit de slavernij- en koloniale geschiedenis van Amsterdam. Op 1 juli presenteert Sites of Memory fragmenten uit de voorstelling Returning the Gaze en krijgen we een sneak preview te zien van de nieuwe voorstelling Free to be Free. Singer-songwriters Jörgen Gario, Michael Wanga en Shishani Vranckx treden op, samen met dansers en choreograaf Jomecia Oosterwolde.

Djuwa Mroivili tijdens Keti Koti in Internationaal Theater Amsterdam. Fotografie Bete

Muzikaal dialoog door Djuwa Mroivili

Pianiste Djuwa Mroivili gaat via klassieke muziek in dialoog met de portretten van Zwarte makers uit ITA's schilderijencollectie. De portretten van deze prominente theatermakers van kleur worden jaarlijks toegevoegd aan onze collectie en tentoongesteld. In de infohal hangt het portret van Rufus Collins gemaakt door Brian Elstak. Met haar muziek hoopt Djuwa door te dringen tot het schilderij en de rust te brengen die het verdient.

De plantage van onze voorouders van Orkater tijdens Keti Koti in Internationaal Theater Amsterdam. Fotografie Anneclaire de Breij

De plantage van onze voorouders

Dit najaar is in ITA De plantage van onze voorouders van Orkater te zien. Deze voorstelling gaat over de verhouding tussen twee vrouwen, Peggy en Maartje, met een in elkaar vervlochten geschiedenis. Hun ontmoeting is het begin van een zoektocht waarin ze elkaar spiegelen, confronteren en bevragen. Samen gaan ze terug naar een gedeeld verleden, naar de plantage Tout Lui Faut in Suriname, de plek die hun voorouders verbindt. De voorstelling is gebaseerd op de bekroonde podcastserie van de VPRO. Op 1 juli geven Manoushka Zeegelaar Breeveld en Malou Gorter een voordracht onder muzikale begeleiding van violiste Shauntell Baumgard.

Op zaterdag 1 juli sluit het theater - en muziekprogramma van Theater Bellevue, DeLaMar, Paradiso en Internationaal Theater Amsterdam op elkaar aan. Zo is bij Theater Bellevue ROOF, een onderzoek te zien en kun je een koffieceremonie bijwonen van Saron Tesfahuney. Bezoek bij DeLaMar het Keti Koti Galaoncert of bewonder bij Paradiso o.a. het tentoongestelde werk van choreograaf en beeldend kunstenaar Alioune Diagne.-|-

MEER PERSPECTIEF

Language NP Language no problem City Talks Amsterdam: AI Urbanism Internationaal Theater Amsterdam Perspectief City Talks Amsterdam: AI Urbanism
Sluiten City Talks Amsterdam: AI Urbanism Internationaal Theater Amsterdam
25 apr '24
City Talks is ITA’s sip & talkshow, waarin we focussen op de getalenteerde creatieven en vernieuwers van onze stad.
Language NP Language no problem Openbare rondleiding (in het Nederlands) Internationaal Theater Amsterdam Perspectief Openbare rondleiding (in het Nederlands)
Sluiten Openbare rondleiding (in het Nederlands) Internationaal Theater Amsterdam
02 sep '23 t/m 06 jul '24
Iedere eerste zaterdag van de maand kunt u deelnemen aan de openbare rondleiding (in het Nederlands) door het gebouw en krijgt u een kijkje achter alle deuren die anders gesloten blijven.
Language NP Language no problem Public Tour (in English) Internationaal Theater Amsterdam Perspectief Public Tour (in English)
Sluiten Public Tour (in English) Internationaal Theater Amsterdam
02 sep '23 t/m 06 jul '24
Iedere eerste zaterdag van de maand kunt u deelnemen aan de openbare rondleiding (in het Engels) door het gebouw en krijgt u een kijkje achter alle deuren die anders gesloten blijven.
Language NP Language no problem Nacht Na de Dam Internationaal Theater Amsterdam / Theater na de Dam Perspectief Nacht Na de Dam
Sluiten Nacht Na de Dam Internationaal Theater Amsterdam / Theater na de Dam
04 mei '24
Tijdens Nacht Na de Dam komen publiek en theatermakers uit alle hoeken van de stad bij Internationaal Theater Amsterdam samen om elkaar te ontmoeten en na te praten aan de hand van de verschillende optredens.
Language NP Language no problem De Late Late Tante Beb Show Het Nationale Theater / Eric de Vroedt Perspectief De Late Late Tante Beb Show
Language NP Language no problem A NITE with Bab Ad-Daar: The Underground Bab Ad-daar / NITE Perspectief A NITE with Bab Ad-Daar: The Underground
Sluiten A NITE with Bab Ad-Daar: The Underground Bab Ad-daar / NITE
11 mei '24
ITA zet in samenwerking met NITE de deur van het theater open voor jou. Een speciaal, theatraal programma voor nieuwkomers waarin leden van Bab Ad-daar en het publiek samen de thematiek van de voorstelling The Underground induiken.
Language NP Language no problem PACK THE MIC: PA(C)K THE HUMOR THE PACK / ITA Academy Perspectief PACK THE MIC: PA(C)K THE HUMOR
Sluiten PACK THE MIC: PA(C)K THE HUMOR THE PACK / ITA Academy
24 mei '24
THE PACK organiseert PACK THE MIC: PA(C) THE HUMOR. Georganiseerd door jongeren van THE PACK. Op deze avond vinden er acts plaats vol met kunst! Van spoken word tot dans tot performance art. Alle performers zijn jongeren maar als bezoeker mag je natuurlijk van jong tot oud komen kijken.
Language NP Language no problem AchterdebergAcademie en Visio Amsterdam Spelen Omstanders in ITA Toneelbeeld ITA Academy / AchterdebergAcademie en Visio Amsterdam Theater AchterdebergAcademie en Visio Amsterdam Spelen Omstanders in ITA Toneelbeeld
Sluiten AchterdebergAcademie en Visio Amsterdam Spelen Omstanders in ITA Toneelbeeld ITA Academy / AchterdebergAcademie en Visio Amsterdam
25 mei '24
‘Omstanders’, naar Medea is een hedendaagse bewerking gebaseerd op improvisaties van de spelers. De voorstelling wordt gespeeld door een diverse groep van goedziende, slechtziende en blinde spelers.
Language NP Language no problem Europa Draait Door LIVE - De Verkiezingsshow Haagsch College Perspectief Europa Draait Door LIVE - De Verkiezingsshow
Sluiten Europa Draait Door LIVE - De Verkiezingsshow Haagsch College
01 jun '24
Hoe snel moet Oekraïne lid worden van de EU? Gaan de klimaatplannen te ver of juist niet ver genoeg? En hoe beschermen we Europa en de wereld met een vijandig Rusland en opkomend China? Nooit eerder stond er zoveel op het spel bij de Europese Verkiezingen.
Language NP Language no problem Eigen welzijn eerst Haagsch College Perspectief Eigen welzijn eerst
Sluiten Eigen welzijn eerst Haagsch College
02 jul '24
Waarom is de middenklasse steeds gevoeliger geworden voor extreme ideeën? En waarom heeft het vooruitgangsideaal plaatsgemaakt voor een hang naar zelfbehoud? In de theateravond Eigen welzijn eerst toont Roxane van Iperen hoe de behoefte naar zekerheid kan ontsporen in radicale sentimenten.