Lemniskata

Lemniskata
12 jun '23 t/m 14 jun '23
Lukas Avendaño

Een abstract decor met enorme, met touw bespannen frames, een geluidsontwerp voor pre-koloniale instrumenten en een krachtige groepschoreografie, maken het eerste grootschalige danswerk van de Mexicaanse kunstenaar Lukas Avendaño tot een poëtische reis.

Festival Holland Festival

Duur 60 minuten, zonder pauze
Genre Dans
Taal Language no problem


Veertien dansers en een actrice verbeelden de oorsprong van al het leven op basis van vrouwelijke symboliek uit de Mexicaanse cultuur. Aan de hand van de symbolische slang die zichzelf baart, de ‘lemniscaat’, symbool voor oneindigheid, creëert Avendaño een eerbetoon aan vrouwelijkheid én aan de queer muxe gemeenschap in Mexico.

Muxes worden ook wel ‘het derde geslacht' genoemd. Ze vervullen een complexe maatschappelijke rol in de Zapoteekse cultuur. Het zijn mannen met vrouwelijke waarden en gedragingen, in tegenstelling tot de Mexicaanse machoman. -|-
Avendaño creëert een bespiegeling over deze muxegemeenschap, hun seksualiteit, erotiek en de spanning die daar omheen hangt. LEMNISKATA toont de mens in al zijn naaktheid en kwetsbaarheid, en is tegelijkertijd een krachtig vrouwelijk verzet tegen een wereld die wordt gedomineerd door geweld en uitbuiting.

Avendaño: 'Net zoals dit stuk een hommage is aan de vrouwelijkheid, bevat het natuurlijk ook een impliciete hommage aan deze muxegemeenschap die in veel omstandigheden wordt gestigmatiseerd.'

Credits


choreografie Lukas Avendaño
regie Lukas Avendaño, Rosario Ordoñez
dans Natalia Martínez Mejía, Abdiel Villaseñor, Edgar Pol, Víctor Villasana, Leo Vara, Emmanuelle Sanders, Omar Santiesteban, Oswaldo (Wacho) Gómez, Ramón García, Hazael Sánchez Rangel, Víctor Hugo Loaiza, Víctor Gil Méndez, César López, Milton Uriel Onofre Vázquez, Erick Dachill
dramaturgie Barbara Muñoz de Cote, Ismael Rodríguez
licht Enrique Morales “Chester”
originele muziek Tecuexe Band
compositie Javier López López, Diego Martínez Guillén
ontwerp en creatie maskers Jesús Ramírez
kostuums Carolina Jiménez
fotografie Alejandra Leyva, Jaime Martin, Nación Imago
illustraties Julio María gastmusici Abel Jarero, Juan Jarero y Miguel Jarero (Chirimía Cruz Blanca de Tonalá)
stemtraining Emmanuelle Sanders
algemeen en artistiek directeur Eleno Guzmán Gutiérrez
zakelijk directeur Verónica Rimada Diz
producent Saúl Alejandro Gaxiola Martínez
tour manager en logistiek Rodrigo del Ángel Muñóz
-|-
grafisch ontwerp Carlos Humberto Vázquez Cortés
directieassistent Arianna Suárez
administratieasistent Michel D'yanin Galindo Gómez
decorbouw Enrique Rodriguez
decorassistent Juan Luis Caballero Franco
rigger Eric Lomeli, Erick Pichardo, José Vega, Ivan Tellez
transport Carlos Terrones
productie MOVES México
coproductie Conjunto Santander de Artes Escénicas, Cultura UDG, Kampnagel

muziekcredits
live-uitvoering door Chirimía Cruz Blanca van Música de pasión, La caminata de los tastoanes (La Remasca)
extract uit Matrix (2021) van Ismael Rodríguez
productie Diego de la Mora
postproductie SUPLEX Studio / Diego Martínez
instrumentalisten Alma Cano, Cristina Cano, Melisa Cano, Juan Cano, Lucero Casillas, Vanesa Casillas, Rocío López, Xochitl López, Israel Martínez, Cyané Quijano, Mauricio Vega
opgenomen door Suplex Studio in Acatic, Mexico, april 2022

speciale dank
Wij danken alle mensen uit de gemeenten van de staat Jalisco in Mexico: Tonalá, Tuxpan, Mezcala, Acatic, Zapotlán el Grande, Teuchitlan en Amatitán, die ons hebben bijgestaan in de totstandkoming van dit project met hun wijsheid die via hun gebruiken, tradities, ambachten en verhalen het symbolische kader van LEMNISKATA vormden.

OVER HOLLAND FESTIVAL


Het Holland Festival is het grootste internationale podiumkunstenfestival van Nederland en een van de oudste festivals in Europa. Het in 1947 opgerichte Holland Festival vierde in 2022 het 75-jarig bestaan.

Het festival vindt ieder jaar in juni, in en om Amsterdam plaats op verschillende locaties, binnen en buiten, grootschalig en intiem, online en offline.

MEER INFORMATIE OVER HOLLAND FESTIVAL

MEER HOLLAND FESTIVAL

Language NP Language no problem Exótica Amanda Piña, nadaproductions Dans Exótica
Sluiten Exótica Amanda Piña, nadaproductions
06 jun '23 t/m 07 jun '23
In het begin van de twintigste eeuw hadden veel dansers en choreografen uit verschillende delen van de wereld veel succes in Europa. Toch raakten ze in de vergetelheid omdat ze niet in de westerse canon pasten. Met EXÓTICA blaast choreograaf Amanda Piña hun werk nieuw leven in.
Language NP Language no problem Angela (a strange loop) Susanne Kennedy, Markus Selg Theater Angela (a strange loop)
Sluiten Angela (a strange loop) Susanne Kennedy, Markus Selg
07 jun '23 t/m 09 jun '23
Voor Angela (a strange loop) nemen regisseur Susanne Kennedy en multimediakunstenaar Markus Selg het leven van een vrouw als uitgangspunt om het individuele leven als een reis weer te geven en te vragen wat het betekent om vandaag de dag een mens te zijn.
Language NP Language no problem Lemniskata Lukas Avendaño Dans Lemniskata
Sluiten Lemniskata Lukas Avendaño
12 jun '23 t/m 14 jun '23
Een abstract decor met enorme, met touw bespannen frames, een geluidsontwerp voor pre-koloniale instrumenten en een krachtige groepschoreografie, maken het eerste grootschalige danswerk van de Mexicaanse kunstenaar Lukas Avendaño tot een poëtische reis.
Language NP Language no problem penthesileaITA–EnsembleTheater penthesilea
Sluiten penthesilea ITA-ensemble / Eline Arbo
15 jun '23 t/m 25 jun '23
In dit verschroeiende drama over een fatale liefde kolkt een zinderende passie die onstuitbaar naar de oppervlakte dringt.
Language NP Language no problem Vake Poes; of hoe God verdween Lisaboa Houbrechts, laGeste (les ballets C de la B + kabinet k) Theater Vake Poes; of hoe God verdween
Sluiten Vake Poes; of hoe God verdween Lisaboa Houbrechts, laGeste (les ballets C de la B + kabinet k)
16 jun '23 t/m 17 jun '23
Hoe werken verborgen trauma’s uit het verleden door in het heden? Vake Poes; of hoe God verdween is een familie-epos dat drie generaties overspant vanuit het perspectief van een jong meisje.
Language NP Language no problem Dragons Eun-Me Ahn Dans Dragons
Sluiten Dragons Eun-Me Ahn
20 jun '23 t/m 21 jun '23
Met hun hedendaagse én traditionele dansen, te midden van een speels futuristische setting met holografische projecties, onthullen dansers uit verschillende Aziatische landenhun hoop en visie voor de toekomst. Een kleurrijk vuurwerk!
Language NP Language no problem Bros Romeo Castelluci, Socìetas Theater Bros
Sluiten Bros Romeo Castelluci, Socìetas
24 jun '23 t/m 25 jun '23
Waar en waarom ontstaat geweld? Met adembenemende beelden en geluid toont Romeo Castellucci in Bros hoe het meest brute geweld zonder enig aanwijsbaar kwaad kan ontstaan.