Minor Music at the End of the World
Minor Music at the End of the World
Voorstellingen
De eerste productie, Movement I: The End of White Supremacy, vertrekt vanuit The Comet van W.E.B. Du Bois, een fictief verhaal over het einde van de wereld, geschreven in de nasleep van de pandemie van 1918. Het werk gaat over de voortdurende crisissituatie van het leven van zwarte mensen, in de context van raciaal kapitalisme, gereguleerde exploitatie en witte suprematie. Tegen deze complexe achtergrond schetst Minor Music een reeks catastrofes die op dit kritieke historische keerpunt samenkomen; de komst van Afrikanen naar New York City, de eerste veiling van slaafgemaakten in Lower Manhattan, de kwetsbaarheid van het bestaan van zwarte mensen, de pandemie en de milieucatastrofe die het leven schijnbaar onleefbaar maken. Hiermee roept de performance een reeks urgente vragen op.
Duur nnb
Genre Theater
Taal Nederlands
Minor Music at the End of the World
“Hoe kan je leven als de wereld om je heen vergaat? Is het mogelijk om je een wereld zonder racisme voor te stellen? En wat zou er nodig zijn om tot zo'n wereld te komen?”
2024 – 2025 is cruciaal voor de belangwekkende historische verbintenis tussen New York en Amsterdam. Vierhonderd jaar geleden, in 1624, stichtten Nederlandse kolonisten Nieuw Amsterdam op het eiland Manahahtáanung, het voorouderlijke thuis van de Lenape, dat nu bekend staat als Manhattan. Deze gebeurtenis van voor de Engelse kolonisatie leidde tot de onderdrukking en verdrijving van inheemse volken.
-|-
Amsterdam viert zijn 750e verjaardag in 2025. De stad en haar voormalige zusterstad Nieuw-Amsterdam – nu New York – delen complexe en omstreden geschiedenissen, die worden gekenmerkt door handel, kolonisatie en slavernij. Dit verleden heeft een diepgaande impact gehad op de ontwikkeling van beide gemeenschappen, die het tot op de dag van vandaag proberen een plek te geven.
In aanloop naar een wereldpremière in Amsterdam in 2025, vond in november 2024 in BAM's Harvey Theater (NY) een eenmalige generale repetitie voor genodigden plaats, de apotheose van een reeks ontwikkelingsworkshops.
Credits
auteur Saidiya Hartman
regisseur Sarah Benson
cast André Holland, Okwui Okpokwasili, Erin Markey
film- en video-ontwerp Arthur Jafa
decorontwerper Mimi Lien
mede-lichtontwerpers Stacey Derosier en Jane Cox
live camera-ontwerper Josh Higgason
geluidsontwerper Stan Mathabane
-|-
kostuumontwerper Camilla Dely
haar- en make-up ontwerper Cookie Jordan
dramaturg Tina Campt
producent RR Sigel
productiemanager Brian Freeland
toneelmeester Egypt Dixon
assistent toneelmeester Rien Schlect
archiefmedewerker Cameron Rowland