Nekyia

Sluiten
Brandhaarden 2024

Nekyia

Onassis Stegi / Giannis Aggelakas & Christos Papadopoulos

Voorstellingen

Helaas, op dit moment zijn er geen voorstellingen beschikbaar.
Nekyia
Onassis Stegi / Giannis Aggelakas & Christos Papadopoulos

Giannis Aggelakas, muzikant, dichter en belangrijkste grondlegger van de Griekse rockscene, werkt samen met gevestigde choreograaf Christos Papadopoulos aan Nekyia, een unieke kijk- en luisterervaring van de meest aangrijpende rapsodie van het Homerische epos.

Festival Brandhaarden

Duur 60 minuten
Genre Muziektheater
Taal Grieks
Boventiteling Nederlands en Engels

Nederlandse première woe 7 feb
Nagesprek do 8 feb in de Pleinfoyer

Nekyia


“Ik droomde van een meeslepende hervertelling van de Odyssee," merkt Giannis Aggelakas op. Dit is geen gewone dans- of theatervoorstelling. Het is ook geen concert, maar eerder een sonotropische toestand in de vorm van een ritueel, een aparte ervaring van ‘afdaling’ met de originele muziek van Giannis Aggelakas, begeleid door de beelden van Christos Papadopoulos.
-|-
De vertelling op het podium wordt verzorgd door Olia Lazaridou en Giannis Aggelakas. Met twee muzikanten, vier vrouwenstemmen en het geluidsontwerp van Coti K., begeleiden ze ons op een ‘met geluid omringde’ afdaling naar Hades, op zoek naar onze kernemoties en ons diepste zelf. Neykia is gebaseerd op het elfde boek van de Odyssee van Homerus.

Over Giannis Angelakas

Giannis Angelakas is een Griekse zanger, muzikant en dichter, beter bekend als de zanger van de rockband Trypes. De band toerde uitgebreid in Griekenland en in het buitenland en bracht zeven albums uit die sindsdien klassiekers van de Griekse onafhankelijke muziek zijn geworden. Sinds het uiteenvallen van de band in 2001 heeft hij verschillende samenwerkingen en opnames gemaakt, muziek voor films en documentaires gecomponeerd en in films gespeeld.

Over Christos Papadopoulos

Christos Papadopoulos studeerde dans en choreografie aan de SNDO (School voor Nieuwe Dansontwikkeling) in Amsterdam, theater aan de Dramaschool van het Griekse Nationale Theater en Politieke Wetenschappen in Athene. Hij is een van de oprichters van de dansgroep The Lion and the Wolf. Christos Papadopoulos heeft de uitvoeringen van talrijke regisseurs in Griekenland gechoreografeerd en geeft sinds 2003 bewegings- en improvisatieles aan de Dramaschool van het Conservatorium van Athene.

Credits


vertaling in modern Grieks Georgios Psychountakis
concept, originele muziek, aristitieke supervisie Giannis Aggelakas
regie Christos Papadopoulos
vrije adaptatie & originele liedteksten Giannis Aggelakas, Theodora Kapralou
orkestratie Giannis Aggelakas, Elias Baglanis
geluidsontwerp & additionele muziek Coti K.
dramaturgische behandeling Theodora Kapralou
decorontwerp Clio Boboti
assistent decorontwerp Marilena Kalaitzandonaki
lichtontwerp Eliza Alexandropoulou
assistent lichtontwerp Marietta Pavlaki
kostuums Eleftheria Arapoglou
regieassistent Eirini Boudali
vertelling Olia Lazaridou & Giannis Aggelakas
keyboard, additionele muziek Elias Baglanis
muzikale zaag Nikos Giousef
pre-recorded modulaire synthesizer Dimitris Salepakis
vocals Nefeli Bravaki, Eirini Koliousi, Panagiota Koliousi, Myrto Stavrakidou Zachou
licht installatie performers Pagona Boulpasakou, Amalia Kosma, Themis-Ariadne Andreoulaki, Eirini Boudali
vertaling Engelse boventiteling Memi Katsoni
gelijktijdige boventiteling Yannis Papadakis
productie - Line production Wild Rose Productions, Giorgis Dragatakis, Evangelia Petraki
line production Cultopia, Kassie Kafetsi
fotografie Spyros Staveris, Alexis Archontis, Elina Giounanli
-|-
Onassis STEGI Team
coördinator tours en internationale coproducties Christina Liata
assistent tours en internationale coproducties Polyxeni Sotirchou
technisch manager tours Stavros Kariotoglou
toneelmeester Katerina Kotsou
decorbouwers Spyros Pitsos, Nikos Papanikolopoulos
geluidstechnici Stefanos Papoutsakis, Dimitris Samaras
technisch medewerker Giannis Kougias

In opdracht van en geproduceerd door Onassis Stegi.

Brandhaarden is in coproductie met Onassis STEGI's Outward Turn Program.

12e editie

BRANDHAARDEN FESTIVAL

Brandhaarden is een internationaal theaterfestival, dat voorstellingen van opvallende theatermakers uit het buitenland naar Amsterdam haalt. Het festival biedt een uniek overzicht van één maker, huis, schrijver, regio of thema. In de voorgaande edities zetten we de schijnwerpers op regisseurs als Katie Mitchell, Milo Rau en het collectief Rimini Protokoll, schrijver Édouard Louis, de Zuid-Europese regio (Portugal, Spanje, Italië en Griekenland)  en stadstheaters als Münchner Kammerspiele, Volksbühne Berlin en Peter Brooks Théâtre des Bouffes du Nord.

Ontdek Brandhaarden 2024

ONASSIS STEGI

De Onassis Stegi in Athene, die fungeert als het middelpunt van de culturele activiteiten van de Onassis Foundation, moedigt het talent en de energie van lokale en internationale kunstenaars aan om te bloeien en brengt gesprekken op gang die als doel hebben de samenleving te schudden en vorm te geven. Onassis Stegi is een centrum van mondiale hedendaagse cultuur dat, via een reeks initiatieven en werken, de dialoog bevordert over democratie, sociale en ecologische rechtvaardigheid, rassen- en gendergelijkheid, en LHBTI+ rechten.

Lees meer

(B)randprogramma: Moderne Mythen

Het (b)randprogramma van Brandhaarden 2024 staat in het teken van Moderne Mythen. Het is niet voor niets dat het woord mythe vandaag de dag twee betekenissen heeft: aan de ene kant duidt het op verhalen die een bepaalde wijsheid bevatten en spreken we met verwondering over wat we dan ‘mythologisch’ noemen, aan de andere kant gebruiken we het woord om te spreken over leugens en misvattingen. We nodigen het publiek uit om te reflecteren op de kracht van gedeelde verhalen, maar kijken samen ook kritisch naar hoe dit kan omslaan in wijdverspreide ideeën die niet per se waar zijn en zo kwetsbare gemeenschappen nog verder kunnen marginaliseren.

Bekijk het hele programma

In coproductie met

Meer Brandhaarden