Nekyia

Sluiten
Brandhaarden 2024
07 feb '24 t/m 08 feb '24

Nekyia

Onassis Stegi / Giannis Aggelakas & Christos Papadopoulos
Nekyia
07 feb '24 t/m 08 feb '24
Onassis Stegi / Giannis Aggelakas & Christos Papadopoulos

Giannis Aggelakas, muzikant, dichter en belangrijkste grondlegger van de Griekse rockscene, werkt samen met gevestigde choreograaf Christos Papadopoulos aan Nekyia, een unieke kijk- en luisterervaring van de meest aangrijpende rapsodie van het Homerische epos.

Festival Brandhaarden

Duur n.n.b.
Genre Muziektheater
Taal Grieks
Boventiteling Nederlands en Engels

Nederlandse première woe 7 feb
Nagesprek do 8 feb in de Pleinfoyer

Nekyia


“Ik droomde van een meeslepende hervertelling van de Odyssee," merkt Giannis Aggelakas op. Dit is geen gewone dans- of theatervoorstelling. Het is ook geen concert, maar eerder een sonotropische toestand in de vorm van een ritueel, een aparte ervaring van ‘afdaling’ met de originele muziek van Giannis Aggelakas, begeleid door de beelden van Christos Papadopoulos.
-|-
De vertelling op het podium wordt verzorgd door Olia Lazaridou en Giannis Aggelakas. Met twee muzikanten, vier vrouwenstemmen en het geluidsontwerp van Coti K., begeleiden ze ons op een ‘met geluid omringde’ afdaling naar Hades, op zoek naar onze kernemoties en ons diepste zelf. Neykia is gebaseerd op het elfde boek van de Odyssee van Homerus.

Over Giannis Angelakas

Giannis Angelakas is een Griekse zanger, muzikant en dichter, beter bekend als de zanger van de rockband Trypes. De band toerde uitgebreid in Griekenland en in het buitenland en bracht zeven albums uit die sindsdien klassiekers van de Griekse onafhankelijke muziek zijn geworden. Sinds het uiteenvallen van de band in 2001 heeft hij verschillende samenwerkingen en opnames gemaakt, muziek voor films en documentaires gecomponeerd en in films gespeeld.

Over Christos Papadopoulos

Christos Papadopoulos studeerde dans en choreografie aan de SNDO (School voor Nieuwe Dansontwikkeling) in Amsterdam, theater aan de Dramaschool van het Griekse Nationale Theater en Politieke Wetenschappen in Athene. Hij is een van de oprichters van de dansgroep The Lion and the Wolf. Christos Papadopoulos heeft de uitvoeringen van talrijke regisseurs in Griekenland gechoreografeerd en geeft sinds 2003 bewegings- en improvisatieles aan de Dramaschool van het Conservatorium van Athene.

Credits


vertaling in modern Grieks Georgios Psychountakis
concept, originele muziek, aristitieke supervisie Giannis Aggelakas
regie Christos Papadopoulos
vrije adaptie & originele liedteksten Giannis Aggelakas, Theodora Kapralou
orkestratie Giannis Aggelakas, Elias Baglanis
geluidsontwerp & additionele muziek Coti K.
dramaturgie Theodora Kapralou
decorontwerp Clio Boboti
assistent decorontwerp Marilena Kalaitzandonaki
lichtontwerp Eliza Alexandropoulou
assistent lichtontwerp Marietta Pavlaki
kostuums Eleftheria Arapoglou
regieassistent Eirini Boudali
-|-
voiceover Olia Lazaridou & Giannis Aggelakas
keyboard, additionele muziek Elias Baglanis
muzikale zaag Nikos Giousef
pre-recorded modulaire synthesizer Dimitris Salepakis
vocals Nefeli Bravaki, Eirini Koliousi, Panagiota Koliousi, Myrto Stavrakidou Zachou
licht installatie performers Pagona Boulpasakou, Amalia Kosma, Themis-Ariadne Andreoulaki, Eirini Boudali
vertaling Engelse boventiteling Memi Katsoni
gelijktijdige boventiteling Yannis Papadakis
productie - Line production Wild Rose Productions, Giorgis Dragakis, Evangelia Petraki
line production Cultopia, Kassie Kafetsi
fotografie Spyros Staveris, Alexis Archontis, Elina Giounanli

In opdracht van en geproduceerd door Onassis Stegi.

ONASSIS FOUNDATION

Sinds 1978 heeft de Onassis Foundation voortdurend geïnvesteerd op het gebied van cultuur, onderwijs en gezondheid, waarbij de menselijke benadering altijd centraal heeft gestaan. Het Onassis Stegi in Athene, dat fungeert als het middelpunt van de culturele activiteiten van de Foundation, moedigt het talent en de energie van lokale en internationale artiesten aan om tot bloei te komen. Het brengt gesprekken op gang die tot doel hebben de samenleving op te schudden en vorm te geven. Onassis Stegi is een centrum van wereldwijde hedendaagse cultuur dat, door middel van een reeks initiatieven en werken, de dialoog bevordert over democratie, sociale en ecologische rechtvaardigheid, raciale en gendergelijkheid, en LGBTQIA+ rechten.

Lees meer

12e editie

BRANDHAARDEN FESTIVAL

Brandhaarden is een internationaal theaterfestival, dat voorstellingen van opvallende theatermakers uit het buitenland naar Amsterdam haalt. Het festival biedt een uniek overzicht van één maker, huis, schrijver, regio of thema. In de voorgaande edities zetten we de schijnwerpers op regisseurs als Katie Mitchell, Milo Rau en het collectief Rimini Protokoll, schrijver Édouard Louis, de Zuid-Europese regio (Portugal, Spanje, Italië en Griekenland)  en stadstheaters als Münchner Kammerspiele, Volksbühne Berlin en Peter Brooks Théâtre des Bouffes du Nord.

Ontdek Brandhaarden 2024

(B)randprogramma: Moderne Mythen

Het (b)randprogramma van Brandhaarden 2024 staat in het teken van Moderne Mythen. Het is niet voor niets dat het woord mythe vandaag de dag twee betekenissen heeft: aan de ene kant duidt het op verhalen die een bepaalde wijsheid bevatten en spreken we met verwondering over wat we dan ‘mythologisch’ noemen, aan de andere kant gebruiken we het woord om te spreken over leugens en misvattingen. We nodigen het publiek uit om te reflecteren op de kracht van gedeelde verhalen, maar kijken samen ook kritisch naar hoe dit kan omslaan in wijdverspreide ideeën die niet per se waar zijn en zo kwetsbare gemeenschappen nog verder kunnen marginaliseren.

Bekijk het hele programma

Meer Brandhaarden

Language NP Language no problem Earthquake Onassis Stegi / Vasilis Vilaras Theater Earthquake
Sluiten Earthquake Onassis Stegi / Vasilis Vilaras
30 jan '24 t/m 31 jan '24
Non-binaire mensen, transfeminiteiten, dikke lichamen, immigrantenvrouwen en sekswerkers betreden het podium, gewoon omdat ze zijn wie ze zijn.
Language NP Language no problem Constantinopoliad Onassis Foundation / Sister Sylvester / Nadah El Shazly Theater Constantinopoliad
Sluiten Constantinopoliad Onassis Foundation / Sister Sylvester / Nadah El Shazly
01 feb '24 t/m 02 feb '24
Als reactie op het archief van de dichter Constantine Cavafy, is Constantinopoliad geïnspireerd op de blanco en uitgescheurde pagina's in Constantinopoliad, een epos – het dagboek dat Cavafy begon als tiener toen hij en zijn gezin Alexandrië moest ontvluchtten.
Language NP Language no problem (B)randprogramma: Moderne Mythen ITA Academy Perspectief (B)randprogramma: Moderne Mythen
Sluiten (B)randprogramma: Moderne Mythen ITA Academy
03 feb '24 t/m 10 feb '24
Het (b)randprogramma van Brandhaarden 2024 staat in het teken van Moderne Mythen.
Language NP Language no problem Goodbye, Lindita National Theatre of Greece / Mario Banushi Theater Goodbye, Lindita
Sluiten Goodbye, Lindita National Theatre of Greece / Mario Banushi
03 feb '24 t/m 04 feb '24
Goodbye, Lindita is een poëtisch afscheid, een visuele meditatie over rouw. Een familie ervaart verdriet op een gedempte, woordeloze manier, bedwelmd door hun verlies, totdat een reeks griezelige gebeurtenissen de grenzen tussen hun wereld en die van de overleden Lindita lijkt op te schorten.
Language NP Language no problem The House Onassis Stegi / Dimitris Karantzas Theater The House
Sluiten The House Onassis Stegi / Dimitris Karantzas
05 feb '24 t/m 06 feb '24
Dimitris Karantzas presenteert een parabelvoorstelling over geweld, verslaving aan beelden en de afschaffing van illusies. Of, met andere woorden, over een realiteit die je, hoezeer je dit ook probeert te vermijden, vroeg of laat inhaalt.
Language NP Language no problem Nekyia Onassis Stegi / Giannis Aggelakas & Christos Papadopoulos Muziektheater Nekyia
Sluiten Nekyia Onassis Stegi / Giannis Aggelakas & Christos Papadopoulos
07 feb '24 t/m 08 feb '24
Giannis Aggelakas, muzikant, dichter en belangrijkste grondlegger van de Griekse rockscene, werkt samen met gevestigde choreograaf Christos Papadopoulos aan Nekyia, een unieke kijk- en luisterervaring van de meest aangrijpende rapsodie van het Homerische epos.
Language NP Language no problem Romáland – Once upon a time, between real and unreal Onassis Stegi / Anestis Azas & Prodromos Tsinikoris Theater Romáland – Once upon a time, between real and unreal
Sluiten Romáland – Once upon a time, between real and unreal Onassis Stegi / Anestis Azas & Prodromos Tsinikoris
09 feb '24 t/m 10 feb '24
Zorgeloze nomaden? Grote kunstenaars? Slachtoffers van sociale structuren of gevaarlijk en delinquent? Wat zijn Roma eigenlijk? En wat zijn ze niet? Anestis Azas en Prodromos Tsinikoris onderzoeken dit met een theaterproductie die zich op het grensvlak van documentaire en fictie bevindt.
Language NP Language no problem Rebetiko concert Lena Kitsopoulou & band Muziek Rebetiko concert
Sluiten Rebetiko concert Lena Kitsopoulou & band
10 feb '24
Ontdek het geluid van Rebetiko, een muzikaal genre dat zijn oorsprong vindt in de steden en havens van Griekenland, dat de levens van vluchtelingen weerspiegelt en evolueert van vooroorlogse verhalen over criminaliteit naar naoorlogse thema's over liefde en sociale verschijnselen.