ITA–Ensemble

oer en andere tijden

Sluiten

oer en andere tijden

ITA Ensemble / Hotel Modern / Guy Cassiers

Voorstellingen

Helaas, op dit moment zijn er geen voorstellingen beschikbaar.
oer en andere tijden
ITA Ensemble / Hotel Modern / Guy Cassiers

Guy Cassiers creëert samen met Hotel Modern en elf acteurs van het ensemble de wereld van Oer: op verschillende videoschermen wordt in maquettes en live het leven in het dorp en de omliggende natuur gecreëerd. Het geheel is een tableau vivant van epische proporties dat recht doet aan de gelaagde wereld van de roman.

Duur 180 minuten, incl. pauze
Genre theater
Taal Nederlands
Boventiteling Engels, do 14 & 21 december

Première zo 10 december

Oer en andere tijden


Nobelprijswinnaar Olga Tokarczuk brengt op een ingenieuze manier een Pools dorp tot leven waar de bewoners de gevolgen van twee wereldoorlogen, het communisme en de komst van de moderniteit proberen te overleven. Verschillende generaties dorpelingen stichten gezinnen, bouwen huizen en proberen zo goed en zo kwaad het kan het geweld van de geschiedenis en de natuur te weerstaan. Geboorte, groei, verval en dood treffen alle wezens – naast mensen ook bomen, geesten en dieren – en worden met mededogen en zachtheid beschreven. Tokarczuk laat zien dat ieder mens volstrekt uniek is, op zoek naar zin en betekenis.
-|-
Regisseur Guy Cassiers verwierf bekendheid met voorstellingen waarin video een centrale plaats inneemt en waarin de acteurs voortdurend schakelen tussen spelen en vertellen. Bij ITA maakte hij eerder Hamlet versus Hamlet (van Tom Lanoye), De welwillenden (naar Jonathan Littell), Vergeef ons (naar A.M. Homes) en Lehman Trilogy (van Stefano Cassini).

Hotel Modern is een Rotterdams collectief dat internationaal naam maakte met voorstellingen die de grote geschiedenis op vindingrijke manier verbeelden met behulp van live video van maquettes en poppen.

Maarten Heijmans en 'Ntianu Stuger in Oer en andere tijden van ITA Ensemble en Hotel Modern. In regie van Guy Cassiers. Fotografie door Fabian Calis
Janni Goslinga en Minne Koole in Oer en andere tijden van ITA Ensemble en Hotel Modern. In regie van Guy Cassiers. Fotografie door Fabian Calis
Guy Cassiers, gefotografeerd door Lara Gasparotto, regisseert Oer en andere tijden in ITA (Internationaal Theater Amsterdam)

Guy Cassiers over Oer en andere tijden

"Vanuit een klein Pools dorp volgen we de belangrijke gebeurtenissen die Europa in de twintigste eeuw hebben gevormd. Op een tedere en ontwapenende manier laat Olga Tokarczuk een zwerm van stemmen zoeken naar hogere betekenissen in hun harde bestaan. De personages vormen een hechte gemeenschap maar worden door de gewelddadige geschiedenis uit elkaar gedreven.

Tokarczuk schetst de wereld als een levend, onophoudelijk voor onze ogen veranderend geheel, waar de mens een klein maar tegelijkertijd krachtig deel van uitmaakt. Zo laat ze ons op een bijna sprookjesachtige manier via de ogen van een twintigtal dorpelingen opnieuw kijken naar onze huidige situatie en onze verantwoordelijkheid daarin als mens."

CAST

Language NP Language no problem Chris Nietvelt Chris Nietvelt
Language NP Language no problem Maarten Heijmans Maarten Heijmans
Language NP Language no problem Laura De Geest Laura De Geest
Language NP Language no problem Janni Goslinga Janni Goslinga
Language NP Language no problem Gijs Scholten van Aschat Gijs Scholten van Aschat
Language NP Language no problem Ilke Paddenburg Ilke Paddenburg
Language NP Language no problem Minne Koole Minne Koole
Language NP Language no problem Eelco Smits Eelco Smits
Language NP Language no problem Frieda Pittoors Frieda Pittoors
Language NP Language no problem Daniël Kolf Daniël Kolf
Language NP Language no problem ‘Ntianu Stuger ‘Ntianu Stuger
Genowefa
Michał, Ukleja
Izydor, de boze man
Landheer Popielski
Landvrouw Popielski, dochter Popielski, Adelka
Paweł, Kurt
Floortje, baker, Stasia
Eli, Ivan Moekta

In de pers

de Volkskrant

'’Ntianu Stuger en Maarten Heijmans vertolken deze personages met lichtheid, compassie en precisie, en stellen tegenover al het oorlogsgeweld de onmetelijke kracht van medemenselijkheid.'

Theaterkrant (Keuze van de criticus)

'Zelden heb ik zo’n groot ensemble met zoveel grote acteurs zo bescheiden en aanraakbaar gezien.'

8weekly

'Deze samenwerking tussen ITA Ensemble en Hotel Modern levert spectaculair, oogstrelend en uniek theater op.'

Etcetera

'Dit verblijf in het dorp Oer behoort tot een van de sterkste voorstellingen die Guy Cassiers in zijn rijke carrière gemaakt heeft.'

Brochurefoto Oer en andere tijden van ITA Ensemble en Hotel Modern in regie van Guy Cassier. Fotografie door Fabian Calis

DIGITALE PROGRAMMABROCHURE

Lees meer over het verhaal, de regie, scenografie, muziek en kostuums van de voorstelling in onze digitale programmabrochure.

NAAR DE BROCHURE

ACHTER DE SCHERMEN BIJ OER EN ANDERE TIJDEN

Guy Cassiers, gefotografeerd door Vincent Delbrouck, regisseert Oer en andere tijden met ITA Ensemble en Hotel Modern
Guy Cassiers
Regisseur
Guy Cassiers

Guy Cassiers (1960) was van 2006 - 2022 artistiek directeur van Toneelhuis in Antwerpen. Met zijn eigenzinnige, sterk beeldende theatertaal behoort hij tot de top van de Europese theatermakers.

In seizoen 23|24 gaat zijn regie van Oer en andere tijden (Olga Tokarczuk) bij ITA in première en gaat zijn regie van Lehman Trilogy in reprise.

Bekijk Profiel
Hotel Modern, coproducent bij Oer en andere tijden van ITA Ensemble en Guy Cassiers. Fotografie Jan de Groen

Hotel Modern

Hotel Modern maakt theatervoorstellingen waarin maquette-kunst, poppenspel, toneel en muziek worden samengesmeed tot intense beeldverhalen. De artistieke kern wordt gevormd door Pauline Kalker, Arlène Hoornweg en Herman Helle. Maquettes spelen een grote rol in hun theatertaal: op het podium worden complete werelden in het klein gebouwd, die bevolkt worden door honderden personages. Met minicamera’s filmen de spelers scènes in deze werelden, de beelden worden levensgroot geprojecteerd en live door een componist van een soundtrack voorzien. Deze werkwijze biedt ongekende mogelijkheden: Hotel Modern brengt complete steden, ruimteschepen en loopgravenoorlogen in het theater. De beeldtaal is suggestief: een takje peterselie wordt een boom, het regent uit een plantenspuit, planeten in een oneindig heelal zijn gemaakt van aardappels. Kijken naar een voorstelling van Hotel Modern is als het kijken naar een animatiefilm en de making-of van de film tegelijkertijd. Het publiek ziet hoe de illusie gemaakt wordt en gaat er volledig in op. Gefilmd en geprojecteerd worden de beelden hyperrealistisch.

CREDITS


van Olga Tokarczuk
regie Guy Cassiers
bewerking, dramaturgie Peter van Kraaij
vertaling Karol Lesman
beeldverhaal en live animatie Hotel Modern
maquettes Herman Helle
lichtontwerp Fabiana Piccioli
video-ontwerp Bram Delafonteyne
geluidsontwerp Jeroen Kenens
kostuums Tim van Steenbergen
-|-
met dank aan de Particulier Producenten Dirk Raes en Helga Lasschuijt, Rob en Marijke van Oordt, en Hans Sauerwein
coproducent Hotel Modern

MEER ITA ENSEMBLE

Language NP Language no problem vogels ITA–Ensemble Theater vogels
Sluiten vogels ITA Ensemble / Alize Zandwijk
23 apr '24 t/m 03 mei '24
Vogels van de Canadees-Libanese schrijver Wajdi Mouawad is een familiedrama dat zich afspeelt te midden van de langdurige spanningen tussen Palestina en Israël en de verstrekkende gevolgen daarvan.
Language NP Language no problem de dokter
ITA–Ensemble Theater de dokter
Sluiten de dokter ITA Ensemble / Robert Icke
05 mei '24 t/m 17 mei '24
De dokter werd voor het Nederlands Theaterfestival 2022 geselecteerd als een van de beste twaalf voorstellingen van het voorgaande seizoen. De actrices Janni Goslinga en Ilke Paddenburg werden genomineerd voor respectievelijk de Theo d’or en Colombina. 
Language NP Language no problem prima facie ITA–Ensemble Theater prima facie
Sluiten prima facie ITA Ensemble / Eline Arbo
28 nov '23 t/m 14 jun '24
Eline Arbo regisseert Maria Kraakman in het prijswinnende toneelstuk van auteur Suzie Miller. De snoeiharde monoloog die furore maakte op West End en Broadway is nu voor het eerst in het Nederlands te zien.
Language NP Language no problem Penthesilea
on Tour
ITA–Ensemble Theater Penthesilea
Sluiten Penthesilea ITA ensemble / Eline Arbo
03 aug '24 t/m 06 aug '24
‘Penthesilea is een verpletterende voorstelling en een nieuw hoogtepunt in Arbo’s oeuvre.’, aldus NRC ★★★★★. Regisseur Eline Arbo plaatst het eeuwenoude verhaal van Penthesilea en Achilles te midden van een rockconcert. Een muzikale ode aan de fatale liefde tussen deze twee grootheden.
Language NP Language no problem de wetten ITA–Ensemble Theater de wetten
Sluiten de wetten ITA Ensemble / Eline Arbo
22 aug '24 t/m 01 sep '24
In haar debuutroman De wetten vertelt Connie Palmen het verhaal van een vrouw op zoek naar zichzelf. Zeven ontmoetingen met zeven mannen in zeven jaar tijd. We zien hoe ze op een spraakmakende manier het schrijverschap ingroeit en zingeving geeft aan haar leven dankzij en ondanks deze ontmoetingen.