Pink Portal

Pink Portal
11 jul '22 t/m 12 jul '22
Cecilia Moisio (FIN/NL)

Portretten van vrouwenlichamen, met de vulva in de hoofdrol

Pink Portal is, zoals de titel al suggereert, een ode aan de vulva. Met een cast van vrouwen van diverse leeftijden en achtergronden doorbreekt choreograaf Cecilia Moisio taboes rondom het vrouwenlichaam en de vrouwelijke seksualiteit. Moisio wil dat iedereen haar naam weer zonder gêne uit durft te spreken: VULVA!

Julidans
Julidans NL

Duur 70 minuten
Locatie Theater Bellevue
Zaal Grote zaal

Pink Portal


Moisio noemt zichzelf een ‘psychologisch activist’. Ze maakt voorstellingen die commentaar geven op mistanden in de samenleving. Ze confronteert ons met onuitgesproken taboes en gaat op zoek naar de achterliggende, vaak onbewuste motieven voor ons gedrag. Karakteristiek voor haar werk is het dynamische karakter: rauw spel en rauwe emoties in een strakke choreografie. Al eerder maakte ze feministisch getinte voorstellingen zoals OMGYES (2016), over vrouwelijke seksualiteit in de media. ‘Ik choreografeer dicht bij mezelf. Mijn stukken gaan over thema's waar ik tegenaan loop. Logischerwijs zijn dat dus vaak vrouwenzaken’, zei ze in 2018 tegen de Volkskrant.

De van oorsprong Finse Cecilia Moisio danste bij Dansgroep Krisztina de Châtel en daarna bij Ward/waRD – Ann Van den Broek. In 2014 won ze de prijs van de Nederlandse Dansdagen en in 2019 de prijs van de Nederlandse Dansdagen Jong Publiek. Als choreograaf maakte ze inmiddels 27 voorstellingen die in 15 landen te zien zijn geweest.
-|-
In de (inter)nationale podiumkunstenwereld wordt ze gezien als een veelzijdige en vernieuwende maker. Veel succes boekte ze met Victory (2018) en Juffenballet (2020), in een regie van René Geerlings, bij Maas theater en dans, waar ze sinds kort ook deel uitmaakt van de artistieke kern.

Met Pink Portal maakt Moisio een informatieve, grappige maar ook emotionele voorstelling over het lichaam van de vrouw – van haar eerste menstruatie tot de overgang. Met een cast van vrouwen van diverse leeftijden zocht ze naar de verschillende manieren waarop er naar het vrouwenlichaam is gekeken vanuit eeuwenlange controle, met schaamte en censuur. Hoe kan die onderdrukkende blik worden omgezet in positieve gevoelens, in kracht en energie? Moisio wil elke vrouw – of degene die zich als vrouw identificeert – oproepen om op te komen voor haar lichaam en seksualiteit, ongeacht leeftijd, culturele achtergrond of sociale status. Hoog tijd dat er meer aandacht komt voor het vrouwelijk genot.

REVIEWS

Cultureel persbureau, 2016

‘Moisio’s choreografie Mum’s The Word laat je snakken naar vrede en vrijheid’

Volkskrant, 2018 over de samenwerking van Moisio met Ineke Vandoorn in I Can See Myself Through Your Eyes

‘Ze brengen een feministische dimensie aan met het verhaal over de moeder die haar dochter leert dat meisjes hun mond moeten houden. Gaandeweg voel je hoe diep kritiek een mens kan raken. De ironische oplossing van dit veerkrachtige tweetal: ze ensceneren hun eigen moment of fame, vol glitter, glamour en galajurken.’

Credits


Concept, regie, choreografie Cecilia Moisio
Performers Katarzyna Sitarz, Yulia Kalinchenko, Gwen Langenberg, Kadri Tegelmann, Daria Titova, Bianca Casaburi, Renee Hijl en Fee-Lise Verbon
Teksten Eva Maria de Wit
Decor Marlies Schot
Licht Mark Thewessen
Muziek Joni Vanhanen
Kostuums Dorine van IJsseldijk
Videocontent Paul Sixta
-|-
PR en marketing Marjo van Lijssel
Zakelijke leiding Hedi Legerstee
Productieleiding Lynn Meijer
Producent Stichting Cecilia Moisio
In samenwerking met Julidans, ccAmstel, ICK Amsterdam
Met dank aan Fonds Podiumkunsten, Amsterdams Fonds voor de Kunst, Prins Bernhard Cultuurfonds, VriendenLoterij Fonds, Stichting Imperium, Fonds 21

Meer

Language NP Language no problem Neighbours Brigel Gjoka, Rauf 'Rubberlegz' Yasit & Rusan Filiztek in collaboration with William Forsyth Dans Neighbours
Sluiten Neighbours Brigel Gjoka, Rauf 'Rubberlegz' Yasit & Rusan Filiztek in collaboration with William Forsyth
14 jul '22 t/m 16 jul '22
Yasit en Gjoka creëren een fascinerende cocktail van stijlen en mogelijkheden in Neighbours, een emotioneel werk waarin de dansers verkennen wat buren bindt. En wat hen scheidt.
Language NP Language no problem Fúria Lia Rodrigues (BR) Dans Fúria
Sluiten Fúria Lia Rodrigues (BR)
14 jul '22
Fúria is Portugees voor woede, enthousiasme, passie, bezieling. Van al die emoties is de gelijknamige voorstelling van de Braziliaanse choreograaf Lia Rodrigues doordrenkt. Alle heilige huisjes worden omver geschopt in een barokke voorstelling.
Language NP Language no problem Skiagraphia Siba Sahabi (IR/DE) / Andres Marin (ES) Dans Skiagraphia
Sluiten Skiagraphia Siba Sahabi (IR/DE) / Andres Marin (ES)
12 jul '22
Met Skiagraphia, een spectaculaire mix van flamenco, hedendaagse dans, elektronische muziek en een ingenieus decor van bewegende sculpturen, bewijzen Siba Sahabi en Andrés Marín zich een match made in heaven.
Language NP Language no problem Encantado Lia Rodrigues (BR) Dans Encantado
Sluiten Encantado Lia Rodrigues (BR)
16 jul '22
De Braziliaanse choreograaf Lia Rodrigues gaat in het kleurrijke Encantado op zoek naar riten en gebruiken die we jammerlijk uit het oog verloren zijn. Een betoverende viering van wonderbaarlijke individuen.
Language NP Language no problem Via Injabulo Amala Dianor (SN/FR), Marco da Silva Ferreira (PT) / Via Katlehong Dance (ZA) Dans Via Injabulo
Sluiten Via Injabulo Amala Dianor (SN/FR), Marco da Silva Ferreira (PT) / Via Katlehong Dance (ZA)
03 jul '22 t/m 04 jul '22
Een feest van explosieve dans en opzwepende ritmes uit de townships