Re:INCARNATION

Sluiten
Julidans

Re:INCARNATION

Qudus Onikeku (NG) / The QDance Company

Voorstellingen

Helaas, op dit moment zijn er geen voorstellingen beschikbaar.
Re:INCARNATION
Qudus Onikeku (NG) / The QDance Company

Een wervelwind van kleur en ritme uit het hart van Lagos, Nigeria

Op de opzwepende urban grooves van Lagos, de stad die bruist van de jeugdige energie, keert de Nigeriaanse danser en choreograaf Qudus Onikeku terug naar de afrobeat van de jaren zeventig met hedendaagse hiphop, dancehall en funky house. Re:INCARNATION is opgebouwd rond de drie fasen van reïncarnatie: geboorte, dood en wedergeboorte. Gedragen door de groepsenergie komen de krachtige persoonlijkheden van de performers onverbloemd naar voren. Ieder verwerkt Fela Kuti’s afrobeat-roots op z’n eigen manier, opnieuw bekeken vanuit de dans- en muziekstijlen van nu. Zo toont Re:INCARNATION de kracht van de zwarte cultuur, zijn compromisloze vreugde én het vermogen om zichzelf opnieuw uit te vinden.

Julidans
Hoofdprogramma
Duur 90 minuten
Locatie Internationaal Theater Amsterdam
Zaal Grote Zaal

Nagesprek op 13 juli met Qudus Onikeku

Re: INCARNATION


Afrobeat ontstond uit de weerbarstige cocktail van jazz, soul-funk en traditionele West-Afrikaanse muziek en werd geïntroduceerd en ‘grootgemaakt’ door Fela Kuti. De legendarische Nigeriaanse muzikant was geïnspireerd door de Black Power-beweging en leverde met zijn muziek een belangrijke bijdrage aan de Afrikaanse culturele bewustwording.

Qudus Onikeku is met zijn producties met veel succes te zien geweest op onder andere de biënnales van Venetië en Lyon en het festival van Avignon. In Re:INCARNATION slaat hij een brug naar een gloednieuwe generatie Nigeriaanse performers, die hun creativiteit tegenwoordig via Instagram voeden. Hedendaagse muziek-dansvormen van over de hele wereld komen nu via de smartphone binnen. Dat heeft in Lagos, een van de dichtstbevolkte steden op het Afrikaanse continent, geleid tot een creatieve explosie en een buitengewoon vitale jeugdcultuur.
-|-
In een vijf jaar durend onderzoek vroeg Qudus Onikeku zijn jonge dansers om te kijken naar hun ‘fysieke geheugen’, oftewel de energie, herinneringen en referenties waardoor ze gaan bewegen zonder dat ze zich daar altijd bewust van zijn. Gebaseerd op de Nigeriaanse Yoruba-cultuur, waarin het idee van hergeboorte centraal staat, positioneert de choreograaf de fysieke herinnering van zijn dansers tegenover hoe we in het Westen over de cyclus van leven en dood denken.

Qudus Onikeku

‘Ik vond het interessant dat deze jonge mensen zich deze energie van de jaren 60 en 70 opnieuw toe-eigenen, om het te reactiveren, te vernieuwen, te reïncarneren in het heden, bewust of onbewust geladen met vroegere en huidige sociale worstelingen.’

Credits


Een voorstelling van The QDance Company
Produent YK Projects (Paris
Concept en regie Qudus Onikeku
Gemaakt met en gedanst door Wisdom Bethel + Addy Daniel + Patience Ebute + Esther Essien + Joshua Gabriel + Faith Okoh + Angela Okolo + Busayo Olowu +  Adila Omotosho + Obiajulu Sunday Ozegbe
Live muziek Victor Ademofe + Olatunde Obajeun
Licht ontwerp Mathew Yusuf
Kostuum Wack NG
Video techniek Isaac Lartey
Productiemanager Jamaaldeen Fashola + Oluwaseyi Bakare
Productie en touring Alli Hajarat - The QDance Company
-|-
Coproducenten Biennale de la danse (Lyon) + Les Spectacles vivants - Centre Pompidou (Paris) + Les Halles de Schaerbeek (Bruxelles) Théâtre Paul-Éluard (Bezons) + Escales danse en Val-d’Oise + Théâtre national de Bretagne (Rennes)
Met de ondersteuning van ONDA (Paris)
Gepresenteerd door La Presse
Met de ondersteuning van Institut Français + Consulat Général de France à Québec
In samenwerking met Place des Art

Premiere Centre Georges-Pompidou, Paris, 14 januari 2021

MEER JULIDANS

Language NP Language no problem Fúria Lia Rodrigues (BR) Dans Fúria
Sluiten Fúria Lia Rodrigues (BR)
Fúria is Portugees voor woede, enthousiasme, passie, bezieling. Van al die emoties is de gelijknamige voorstelling van de Braziliaanse choreograaf Lia Rodrigues doordrenkt. Alle heilige huisjes worden omver geschopt in een barokke voorstelling.
Language NP Language no problem Encantado Lia Rodrigues (BR) Dans Encantado
Sluiten Encantado Lia Rodrigues (BR)
De Braziliaanse choreograaf Lia Rodrigues gaat in het kleurrijke Encantado op zoek naar riten en gebruiken die we jammerlijk uit het oog verloren zijn. Een betoverende viering van wonderbaarlijke individuen.
Language NP Language no problem A Divine Comedy Florentina Holzinger (AT/NL) Dans A Divine Comedy
Sluiten A Divine Comedy Florentina Holzinger (AT/NL)
In A Divine Comedy katapulteert de beruchte choreograaf het gelijknamige werk van de Italiaanse dichter Dante Alighieri naar het heden, en creëert zo hemel en hel in het hier en nu.
Language NP Language no problem JOY ENJOY JOY Ann Van den Broek (NL/BE) / WArd/waRD Dans JOY ENJOY JOY
Sluiten JOY ENJOY JOY Ann Van den Broek (NL/BE) / WArd/waRD
Na een paar zware jaren is er behoefte aan lucht en licht, vindt choreograaf Ann Van den Broek. In Joy Enjoy Joy viert ze het leven, aards en dynamisch, met kostuums in alle kleuren van de regenboog en bruisende dans.
Language NP Language no problem Larsen C Christos Papadopoulos (GR) / Leon & the Wolf Dans Larsen C
Sluiten Larsen C Christos Papadopoulos (GR) / Leon & the Wolf
De menselijke waarneming als natuurverschijnsel

Julidans opent met Larsen C. Deze nieuwe voorstelling van de Griekse choreograaf Christos Papadopoulos is een meditatie over onze positie als mens in tijden van verandering.