JOY ENJOY JOY

Sluiten
Julidans

JOY ENJOY JOY

Ann Van den Broek (NL/BE) / WArd/waRD

Voorstellingen

Helaas, op dit moment zijn er geen voorstellingen beschikbaar.
JOY ENJOY JOY
Ann Van den Broek (NL/BE) / WArd/waRD

Alles bruist en sprankelt in een vrolijke viering van het leven

‘Mensen die altijd opgewekt zijn, moet je wantrouwen,’ zegt Tom Barman, frontman van de Belgische band dEUS, in Joy Enjoy Joy. Maar na een paar zware jaren is er behoefte aan lucht en licht, vindt choreograaf Ann Van den Broek. In Joy Enjoy Joy viert ze het leven, aards en dynamisch, met kostuums in alle kleuren van de regenboog en bruisende dans.

Julidans
Julidans NL

Duur 85 minuten
Locatie Meervaart
Zaal Rode Zaal

Ann Van den Broek


Na de persoonlijke en intense thematiek in The Memory Loss Collection – een uit drie delen bestaand onderzoek naar de effecten van dementie en alzheimer – laat de Vlaamse choreograaf Ann Van den Broek de balans naar de vrolijke kant uitslaan. Naar lichtheid en je goed voelen, naar plezier hebben, naar levenslust, naar omhelzingen. Ja, eindelijk mag het weer! Het gaat haar vooral om de lichtheid te zien in het gewone, alledaagse. Van den Broek: ‘Zelfs in de diepste ellende vind je momenten van vreugde, een dankbaarheid die je tegelijk met het gevoel van verlies kunt ervaren. Het is een soort melancholie. Dat je de schoonheid kunt zien van kleine dingen.’
-|-
Julidans volgt Van den Broek al jaren; van Julidans NEXT groeide ze door naar de hoofdpodia. Met haar minimalistische en rauwe dans, die altijd gaat over mensen en hun diepste emoties, hoort ze tot de absolute danstop. Joy Enjoy Joy rekt de grenzen tussen de verschillende kunstdisciplines stevig op, met een unieke mix van beweging, muziek, tekst en video. Close-ups van de dansers worden geprojecteerd op het achterdoek. Die vermenging van live dans en instant registratie zie je terug in al haar werk, en juist die intensiteit en nabijheid van close-ups maakt het onontkoombaar.

Rio Staelens
Rio Staelens

On the move


Vorig jaar presenteerde ze Creating Joy live op Julidans, een tijdens de lockdown gecreëerde online onderzoeksvoorstelling. Joy Enjoy Joy vloeit voort uit dat onderzoek en ze maakt ook gebruik van hetzelfde decor. Maar Joy Enjoy Joy is een voorstelling die verder gaat, met meerdere dansers, met een flow en een puls. Lust verandert in diepe liefde, weerstand in acceptatie.
-|-
De acht dansers hebben hoge hakken, fel gestifte lippen, kleurrijke kostuums; de discobol zorgt voor een glittereffect. Alles bruist en sprankelt. ‘Ik wil dat alles in de voorstelling constant in beweging is. On the move en geen stilstand. Daar hebben we na twee jaar corona genoeg van gehad.’

REVIEWS

de Volkskrant

‘Een dubbelzinnige ode aan de levenslust, met een scherp randje’

MASTERCLASS voor professionals

De workshop van WArd/waRD danser Nik Rajšek en choreografe Ann Van den Broek focust op het werk en de bewegingstaal van de Vlaamse choreografe. Een taal die zich laat omschrijven als dynamisch, radicaal en compromisloos. Een dansvorm die emoties en intenties vertaalt in beweging en die de grens tussen dans en performance ver overschrijdt. Tijdens de workshop werk je vanuit de choreografie van Joy Enjoy Joy met begeleidende muziek. Je leert over de specifieke dansstijl en methodologie met een focus op ritmische varianten, herhaling, het analyseren van beweging en de intentie ervan.

Wanneer? Donderdag 7 juli | 11:15-13:15

Waar? Studio 1, Henny Jurriëns Studio

VOOR GESPREK

Annette Embrechts (de Volkskrant) gaat in gesprek met Ann van den Broek, voorafgaand aan de voorstelling. Het voorgesprek start op 08 juli om 19:30 uur en zal een half uur duren. Het gesprek is gratis en zonder aanmelding bij te wonen.

Credits


concept en choreografie Ann Van den Broek  
performers Frauke Mariën, Louis Combeaud, Nik Rajšek, Jean-Gabriel Maury, Marion Bosetti, Carla Guerra, Kamil Pilarski, Isaiah Selleslaghs
stagiaires Beatriz Baptista, Karolina Krynicka
muziek Nicolas Rombouts 
vooraf opgenomen zang Gregory Frateur 
gespreksfragmenten Tom Barman
-|-
video- en lichtontwerp Bernie van Velzen 
scenografie Niek Kortekaas
styling kostuums Ann Van den Broek i.s.m. Marielle Vos 
repetitor Pol Van den Broek, Gregory Frateur 
outside eye Marc Vanrunxt 
eerste presentatie 12 januari 2022, La Filature, Mulhouse (FR) 
nederlandse première 19 februari 2022, Theater Rotterdam, Rotterdam (NL)

Meer

Language NP Language no problem Skiagraphia Siba Sahabi (IR/DE) / Andres Marin (ES) Dans Skiagraphia
Sluiten Skiagraphia Siba Sahabi (IR/DE) / Andres Marin (ES)
Met Skiagraphia, een spectaculaire mix van flamenco, hedendaagse dans, elektronische muziek en een ingenieus decor van bewegende sculpturen, bewijzen Siba Sahabi en Andrés Marín zich een match made in heaven.
Language NP Language no problem Pink Portal Cecilia Moisio (FIN/NL) Dans Pink Portal
Sluiten Pink Portal Cecilia Moisio (FIN/NL)
Portretten van vrouwenlichamen, met de vulva in de hoofdrol
Language NP Language no problem Stations Louise Lecavalier (CA) / Fou Glorieux Dans Stations
Sluiten Stations Louise Lecavalier (CA) / Fou Glorieux
In Stations gaat Louise Lecavalier op zoek naar de pure essentie van dans. De legendarische ‘Flame on legs’ maakt met deze nieuwe solo haar meest persoonlijke en delicate voorstelling ooit.
Language NP Language no problem BYGONES David Raymond & Tiffany Tregarthen (CA) / Out Innerspace Dance Theatre Dans BYGONES
Sluiten BYGONES David Raymond & Tiffany Tregarthen (CA) / Out Innerspace Dance Theatre
Een angstvisioen dat totaal uit de bocht vliegt. Als een David Lynch-film op speed. Dansers die de zwaartekracht tarten. Boeken, theekopjes en bloempotten leiden een eigen leven, raadselachtige wezens sluipen uit de schaduw.
Language NP Language no problem DARKMATTER Cherish Menzo (NL) / GRIP / Frascati Producties Dans DARKMATTER
Sluiten DARKMATTER Cherish Menzo (NL) / GRIP / Frascati Producties
Hoe zou de wereld eruitzien als er geen kolonisatie had bestaan? In D̶A̶R̶K̶MATTER weken Cherish Menzo en Camilo Mejía Cortés hun lichaam los uit vastgeroeste patronen en vooroordelen, en gaan ze op zoek naar een nieuwe, futuristische omgeving: het D̶A̶R̶K̶MATTER-universum.