Rebetiko concert
Ontdek het geluid van Rebetiko, een muzikaal genre dat zijn oorsprong vindt in de steden en havens van Griekenland, dat de levens van vluchtelingen weerspiegelt en evolueert van vooroorlogse verhalen over criminaliteit naar naoorlogse thema's over liefde en sociale verschijnselen. Dit concert belooft karakteristieke liedjes uit elk Rebetiko decennium te presenteren, waarbij verschillende ritmes worden belicht van een genre dat diep geworteld is in de Griekse cultuur.
Festival Brandhaarden
Duur 110 minuten
Genre muziektheater
Taal Grieks gezongen
Handouts Nederlands
Nederlandse première za 10 feb
Voorprogramma za 10 feb in de ITA Salon
Rebetiko Concert
Rebetiko is een soort geluid dat floreerde in de steden en vooral rond de havens, in Smyrna, Constantinopel, Syros en Piraeus, en het weerspiegelde vooral de levens van de vluchtelingen. Deze vooroorlogse rebetiko heeft als thema delinquentie, Sisha lounges, drugs en gevangenissen. Het veranderde thematisch na de oorlog: liefde, relaties en de sociale verschijnselen van die tijd werden als thema's geïntroduceerd en werd de nieuwe rebetiko een genre voor alle lagen van de bevolking.
De rebetiko wordt nu beïnvloed door jazz, blues en film. Niet alleen door de Amerikaanse film, maar ook door de melodieuze, emotionele en dansgerichte Indiase cinema, die tussen 1950 en 1965 een grote aanhang had in Griekenland.
-|-
Tijdens dit concert luister je naar karakteristieke liedjes van elk rebetiko decennium vanaf het begin tot ongeveer 1970. Hoewel de jaren zeventig niet langer als een rebetiko tijdperk worden beschouwd, leven dezelfde componisten en zangers nog steeds en maken ze muziek, samen met jongere muzikanten die geïnspireerd door rebetiko Griekse populaire muziek maken.
In dit concert luister je naar karakteristieke liederen van elke componist en elk tijdperk, en worden karakteristieke ritmes als zeibekiko, hasapiko en tsifteteli uitgelicht. Deze liedjes worden nog steeds op elk feest in heel Griekenland gezongen - liedjes die zelfs een jong kind vandaag de dag uit zijn hoofd kent.
Lena Kitsopoulou
Lena Kitsopoulou, geboren in Athene in 1971, is een veelzijdige kunstenaar die bekend staat om haar prestaties als actrice, bekroonde auteur en regisseur. Ze studeerde in 1994 af aan de Art Theatre Drama School en kreeg erkenning voor haar korteverhalenbundels, zoals Bats, en haar internationaal uitgevoerde novelle M.A.I.R.O.U.L.A. Lena regisseerde ook toneelstukken die prestigieuze prijzen hebben gewonnen, zoals Athanasios Diakos – The Return, en haar diverse artistieke inspanningen omvatten het regisseren van werken van prominente toneelschrijvers als Federico García Lorca.
credits
muzikanten Dasho Kourti, Dimitris Sintos, Anastasis Bitzios, Babis Papadimitriou
zang Lena Kitsopoulou
fotografie Christos Sarris
ONASSIS FOUNDATION
Sinds 1978 heeft de Onassis Foundation voortdurend geïnvesteerd op het gebied van cultuur, onderwijs en gezondheid, waarbij de menselijke benadering altijd centraal heeft gestaan. Het Onassis Stegi in Athene, dat fungeert als het middelpunt van de culturele activiteiten van de Foundation, moedigt het talent en de energie van lokale en internationale artiesten aan om tot bloei te komen. Het brengt gesprekken op gang die tot doel hebben de samenleving op te schudden en vorm te geven. Onassis Stegi is een centrum van wereldwijde hedendaagse cultuur dat, door middel van een reeks initiatieven en werken, de dialoog bevordert over democratie, sociale en ecologische rechtvaardigheid, raciale en gendergelijkheid, en LGBTQIA+ rechten.
12e editie
BRANDHAARDEN FESTIVAL
Brandhaarden is een internationaal theaterfestival, dat voorstellingen van opvallende theatermakers uit het buitenland naar Amsterdam haalt. Het festival biedt een uniek overzicht van één maker, huis, schrijver, regio of thema. In de voorgaande edities zetten we de schijnwerpers op regisseurs als Katie Mitchell, Milo Rau en het collectief Rimini Protokoll, schrijver Édouard Louis, de Zuid-Europese regio (Portugal, Spanje, Italië en Griekenland) en stadstheaters als Münchner Kammerspiele, Volksbühne Berlin en Peter Brooks Théâtre des Bouffes du Nord.
(B)randprogramma: Moderne Mythen
Het (b)randprogramma van Brandhaarden 2024 staat in het teken van Moderne Mythen. Het is niet voor niets dat het woord mythe vandaag de dag twee betekenissen heeft: aan de ene kant duidt het op verhalen die een bepaalde wijsheid bevatten en spreken we met verwondering over wat we dan ‘mythologisch’ noemen, aan de andere kant gebruiken we het woord om te spreken over leugens en misvattingen. We nodigen het publiek uit om te reflecteren op de kracht van gedeelde verhalen, maar kijken samen ook kritisch naar hoe dit kan omslaan in wijdverspreide ideeën die niet per se waar zijn en zo kwetsbare gemeenschappen nog verder kunnen marginaliseren