Sacrifice while lost in salted earth

Sluiten
Julidans
05 jul '22 t/m 06 jul '22

Sacrifice while lost in salted earth

Hooman Sharifi (IR/NO) / Impure Company
Sacrifice while lost in salted earth
05 jul '22 t/m 06 jul '22
Hooman Sharifi (IR/NO) / Impure Company

Wat betekent opoffering in de maatschappij van nu?

Samen met de klanken van de Iraanse Tambour bespeeld door Arash Moradi en acht Iranese danser die nu in Europa wonen en werken, gebruikt choreograaf Hooman Sharifi het revolutionaire Le Sacre du Printemps uit 1913 als inspiratie om zijn verhaal te vertellen. Het lenteoffer van toen vertaalt de geboren Iraniër naar het heden. Wat is de betekenis van het offer in onze, in vele opzichten uitdagende tijden?

Julidans
Hoofdprogramma

Duur 90 minuten
Locatie Internationaal Theater Amsterdam
Zaal Grote Zaal

sacrifice while lost in salted earth


Voor zijn versie van de Sacre, sacrifice while lost in salted earth, werkt choreograaf Hooman Sharifi uitsluitend met Iraanse dansers/makers. Dans en dansvoorstellingen zijn verboden in de islamitische republiek Iran, en al deze kunstenaars ontwikkelen hun artistieke oeuvre in ballingschap. De beslissingen over wat zij opofferen zijn van groot belang - elk individu heeft een fysieke materialisatie van deze offers.

In de maatschappij van nu, concludeert Sharifi, functioneert het idee van één persoon die zich voor een hele gemeenschap opoffert, niet meer. Er zijn collectieve offers nodig. En eenieder moet er bewust zelf voor kiezen om zich op te offeren. In Sharifi’s sacrifice while lost in salted earth zitten de dansers zingend bijeen op het podium. Als de muziek – die speciaal is herschreven voor de tanbur, een Perzisch snaarinstrument met slechts drie snaren – stopt, staan de dansers een voor een op voor hun solo. Maar zodra de muziek opnieuw begint, barst dan toch een gezamenlijke dans los, van alle dansers tegelijk. Uiteindelijk is het toch een ultiem collectief offer, op basis van individuele keuzes.

-|-
Als de muziek – die speciaal is herschreven voor de tanbur, een Perzisch snaarinstrument met slechts drie snaren – stopt, staan de dansers een voor een op voor hun solo. Maar zodra de muziek opnieuw begint, barst dan toch een gezamenlijke dans los, van alle dansers tegelijk. Uiteindelijk is het toch een ultiem collectief offer, op basis van individuele keuzes.

Hooman Sharifi is een Noorse choreograaf met Iraanse roots. Als tiener begint hij zijn danscarrière met hiphop, vanaf zijn twintigste schoolt hij zich in klassieke en moderne dans. Puttend uit verschillende stijlen en culturen, is Sharifi’s bewegingstaal fysiek uitdagend, intens en krachtig. In zijn werk verkent hij de onderliggende gevoelens bij macht, politieke systemen en geweld. In 2000 richt Sharifi zijn eigen gezelschap op, Impure Company, dat maatschappelijke en politieke betrokkenheid wil stimuleren door middel van kunst.

REVIEWS

Theaterkrant, over The Dead Live On In Our Dreams, 2019

'(…) een gelaagde voorstelling die het persoonlijke aan het culturele en het politieke verbindt. De integere manier waarop dit gebeurt is een prettig tegengeluid voor alle mogelijke simplificaties van culturele identiteit.'

Theaterkrant, over While They Are Floating (Julidans, 2018)

'Sharifi verliest zich in While They Are Floating niet in dramatische illusies, bevrijdende fictie of een politiek reveille. Hij gebruikt het toneel als een speelbord, waar het dramatische karakter van de politieke feiten gestalte krijgt zonder een strijd tussen voor-en tegenstanders te ensceneren en waar de figuren eenieder zouden kunnen zijn.'

Credits


choreografie, licht en regie Hooman Sharifi
muziek Arash Moradi
met Hooman Sharifi, Ali Moini, Ehsan Hemat, Tara Fatehi, Armin Hokmi, Rosa Moshtaghi , Sorour Darabi
-|-
met de steun van de ambassade van Noorwegen
productie Impure Company
coproductie Festival Montpellier Danse 2022, Théâtre de la Ville (Paris), Julidans (Amsterdam), Dansenshus (Oslo)

Deze voorstelling wordt mede mogelijk gemaakt door
Ammodo

Meer Julidans

Language NP Language no problem A Divine Comedy Florentina Holzinger (AT/NL) Dans A Divine Comedy
Sluiten A Divine Comedy Florentina Holzinger (AT/NL)
03 jul '22 t/m 04 jul '22
In A Divine Comedy katapulteert de beruchte choreograaf het gelijknamige werk van de Italiaanse dichter Dante Alighieri naar het heden, en creëert zo hemel en hel in het hier en nu.
Language NP Language no problem Eros Schweigman& (NL) Dans Eros
Sluiten Eros Schweigman& (NL)
14 jul '22 t/m 16 jul '22
Celebrate the body: Schweigman& en DOX vieren het vrouwenlichaam. In Eros gaan vijf vrouwen op zoek naar de kracht en het plezier van hun sensualiteit. In een eigentijds ritueel gaan de remmen los en wordt het vrouw-zijn in al zijn facetten gevierd.
Language NP Language no problem On Earth I’m Done - Part 1: Mountains Part 2: Islands Jefta van Dinther (SE) / Cullberg Dans On Earth I’m Done - Part 1: Mountains Part 2: Islands
Sluiten On Earth I’m Done - Part 1: Mountains Part 2: Islands Jefta van Dinther (SE) / Cullberg
06 jul '22 t/m 07 jul '22
Met referenties naar sciencefiction, classicisme en popcultuur wordt de toeschouwer meegevoerd naar plekken die uit het conventionele ruimte-tijdcontinuüm lijken te zijn losgescheurd.
Language NP Language no problem Larsen C Christos Papadopoulos (GR) / Leon & the Wolf Dans Larsen C
Sluiten Larsen C Christos Papadopoulos (GR) / Leon & the Wolf
02 jul '22 t/m 03 jul '22
De menselijke waarneming als natuurverschijnsel

Julidans opent met Larsen C. Deze nieuwe voorstelling van de Griekse choreograaf Christos Papadopoulos is een meditatie over onze positie als mens in tijden van verandering.
Language NP Language no problem Re:INCARNATION Qudus Onikeku (NG) / The QDance Company Dans Re:INCARNATION
Sluiten Re:INCARNATION Qudus Onikeku (NG) / The QDance Company
12 jul '22 t/m 13 jul '22
Tien jonge Afrikaanse performers en een muzikant vermengen artistieke expressie van toen én nu tot een weergaloze ode aan de Nigeriaanse cultuur.