Shakshuka: no onions
Shakshuka: no onions
Op de avond van de Nationale Dodenherdenking op 4 mei om 21.00 uur zetten theatermakers en artiesten in heel Nederland zich in om deze dag van extra betekenis te voorzien. Elk jaar spelen gelijktijdig meer dan honderddertig voorstellingen die ieder op hun eigen manier betrekking hebben op de Tweede Wereldoorlog.
Dit jaar presenteren we een theatrale tekstlezing van Judith Schrijver met ITA-acteur Eelco Smits.
Locatie The Bookshop
Duur 60 minuten
Genre Theater
Taal Nederlands
Shakshuka: No Onions
Rachel Goudsmit en Michiel van Schaik ontmoeten elkaar op de redactie van een links tijdschrift, waar ze dezelfde functie hebben en in korte tijd goede vrienden worden. Ze delen hetzelfde scherpe gevoel voor humor en werken met veel plezier samen. Voor beiden is identiteit een belangrijke drijfveer om te schrijven. Onlangs is Michiel gepromoveerd tot eindredacteur, een functie die Rachel ook graag had willen hebben. Rachel heeft in de afgelopen periode verschillende artikelen aangedragen die iets te maken hebben met haar Joodse identiteit; Michiel heeft deze artikelen om verschillende redenen niet geplaatst.
Tijdens een vrijmibo sluiten de beiden dronken het kantoor af. In het gesprek dat volgt komen pijnlijke punten aan het licht. Rachel wil begrijpen waarom haar artikelen niet geplaatst zijn; Michiel vraagt zich af waarom Rachel steeds de complexiteit van de situatie wil benadrukken, terwijl die voor hem nogal duidelijk zwart-wit is. Júist na de Tweede Wereldoorlog zou zij als Jood toch moeten begrijpen dat wat Israël nu doet, niet kan?-|-Shakshuka: no onions stelt de vraag wat een oorlog die zich nu 3000 km verderop afspeelt, te maken heeft met een oorlog die 85 jaar geleden in Nederland begon en wat de gevolgen van beiden zijn voor een vriendschap tussen twee mensen die het op bijna alle andere onderwerpen wél altijd met elkaar eens konden worden.
Actueel
De aanleiding voor het schrijven van het stuk is de persoonlijke connectie van Judith Schrijver met het onderwerp. Met Joodse familie in Israël en linkse, activistische vrienden om zich heen, voelt ze hoe de oorlog die zich nu afspeelt schuurt met de verhalen waarmee ze zelf is opgegroeid over oorlog en vervolging. Hoe kun je de kracht van verhalen juist vóór vrede laten werken en is het mogelijk om over je eigen trauma en pijn heen te stappen, om het leed van de ander te zien?
Over Judith Schrijver
Judith Schrijver studeerde in 2018 af aan de Amsterdamse Toneelschool- en Kleinkunstacademie. Ze is regelmatig als acteur te zien in televisieprogramma’s en heeft in verschillende theaterproducties gestaan. Na haar opleiding is ze steeds meer gaan schrijven. In 2021 en 2023 speelde ze haar zelfgeschreven solovoorstelling LOÏE2 en dit jaar zal ze met plezier werken aan haar stuk voor Theater Na de Dam.
Theater Na de Dam
Op de avond van de Nationale Dodenherdenking op 4 mei om 21.00 uur zetten theatermakers en artiesten in heel Nederland zich in om deze dag van extra betekenis te voorzien. Elk jaar spelen gelijktijdig meer dan honderddertig voorstellingen die ieder op hun eigen manier betrekking hebben op de Tweede Wereldoorlog.
Nieuwe voorstellingen
Theater Na de Dam benadert elk jaar theatermakers met de vraag of zij speciaal voor 4 mei een nieuwe voorstelling willen maken die een actueel perspectief biedt op de Tweede Wereldoorlog en de wereld van vandaag. Eerder waren dat onder andere VegeLijf, Gonny Gaakeer, Billy de Walle, Roziena Salihu & Momo Samwel, Bambie, Emma Lesuis, Nina Spijkers, Pierre Bokma, Igone de Jong, Nasrdin Dchar, Wende & Typhoon en Orkater. Deze voorstellingen zijn in het programma terug te vinden als eigen producties.
Jongeren en Theater Na de Dam
Jongerenvoorstellingen vormen een wezenlijk onderdeel van Theater Na de Dam. Jongeren verdiepen zich samen met theatermakers in de geschiedenis van hun wijk ten tijde van de Tweede Wereldoorlog en interviewen ouderen uit de buurt over hun herinneringen. Die gesprekken gebruiken zij als basis voor hun voorstelling.
Credits
Concept, spel Judith Schrijver, Eelco Smits
Tekst Judith Schrijver
Dramaturgische begeleiding Jaïr Stranders, Patricia Anthea Oldenhave (Theater Na de Dam)