Sign of the times: mad as hell
Sign of the times: mad as hell
Voorstellingen
‘Architectuur moet heftige emoties oproepen. Een ontwerp bestaat uit meer dan muren en moet een verhaal vertellen.’ Vanuit deze visie ontwerpt de baanbrekende architect Daniel Libeskind iconische gebouwen over de hele wereld. Zijn opvallende ontwerpen, zoals de reconstructie van het World Trade Center in New York en het Joods Museum in Berlijn, tonen de woede, het geweld en verdriet van deze beladen plekken. Tegelijkertijd gelden zijn gebouwen en monumenten als controversieel: ze roepen vaak heftige reacties op. Zo stuit Libeskind met zijn ontwerp voor het nationale Holocaust Namenmonument in Amsterdam op hevig verzet. Libeskind zal geïnterviewd worden door Lex Bohlmeijer.
De jonge veelbelovende architect en onderzoeker Arna Mackic opent het programma met een introductie over sociaal geëngageerde architectuur.
Acteurs Hans Kesting en Janni Goslinga (ITA) dragen scenes voor uit o.a. The Fountainhead en Vallende Man. Acteur en theatermaker Bo Tarenskeen speelt een scene uit zijn voorstelling Speer.
Voertaal Engels met voordrachten in het Nederlands voorzien van Engelse boventiteling.
Grote zaal
20:30
Duur: 2 uur, zonder pauze
Voertaal Engels met voordrachten in het Nederlands, voorzien van Engelse boventiteling
Daniel Libeskind
Tijdens Sign of the Times gaan we aan de hand van theaterscènes, voorgedragen door de acteurs van Internationaal Theater Amsterdam, met Libeskind in gesprek over de relatie tussen architectuur en maatschappelijke woede. Hoe breng je woede en verdriet tot uitdrukking in architectuur? En is het je taak als architect om voorbij deze emoties te komen of om ze juist aan te wakkeren?
De Amerikaans-Poolse architect Daniel Libeskind werd in 1946 in een Pools getto geboren als zoon van Holocaust-overlevenden. In Israël en de Verenigde Staten studeerde hij muziek, maar hij koos uiteindelijk voor de architectuur. Libeskind werkte aanvankelijk als theoreticus en professor, hij realiseerde zijn eerste gebouw op zijn 52ste. In 1989 brak hij als architect door toen hij de opdracht won voor het ontwerp van het Joods Museum in Berlijn. Door zijn radicale ontwerpen wordt hij gezien als vernieuwer van de architectuur.
Arna Mackic
Mackic werd in 1988 geboren in Capljina (Bosnië-Herzegovina) en kwam op vijfjarige leeftijd als kind van gevluchte ouders naar Nederland. Al tijdens haar studie aan de Rietveld Academie in Amsterdam werkte ze voor RAAAF, dat bleef ze doen tot ze in 2016 samen met Lorien Beijaert Studio L A oprichtte. Aan de Rietveld Academie is ze inmiddels hoofd van de afdeling architectuur.
Beeld: Jasper Zwartjes
Sign of the Times
Internationaal Theater Amsterdam en De Balie onderzoeken met Sign of the Times dé maatschappelijke thema’s van vandaag. In eerdere afleveringen reflecteerden Femke Halsema en Thierry Baudet op politieke identiteit, spraken we over de woede van Catalanen met de uit Spanje gevluchte Carles Puigdemont, en wierp de Franse schrijver Kamel Daoud zijn licht op koloniale identiteit. Met Sign of the Times willen De Balie en Internationaal Theater Amsterdam het gesprek openen, mensen bij elkaar brengen en ruimte creëren voor meerdere perspectieven. Ook, of juist, als de meningen verschillen.