Sign of the Times: Natalie Haynes en Eline Arbo over Griekse mythen, de female gaze en het patriarchaat
Sign of the Times: Natalie Haynes en Eline Arbo over Griekse mythen, de female gaze en het patriarchaat
Voorstellingen
Ze zijn beiden meester in het hervertellen van eeuwenoude en alom bekende verhalen op zo’n manier dat ze een nieuwe betekenis krijgen: de Britse schrijver en komiek Natalie Haynes en regisseur Eline Arbo. Tijdens een nieuwe aflevering van Sign of the Times gaan ze aan de hand van scènes uit de wereldliteratuur in gesprek over Griekse mythen, patriarchale geschiedenis en het opkomen voor vrouwelijke stemmen.
Sign of the Times is een samenwerking van De Balie en ITA.
Duur nnb
Genre perspectief
Taal Engels (gesprek) & Nederlands (scènes)
Boventiteling Engels (scènes)
Griekse mythen, de female gaze en het patriarchaat
Natalie Haynes, afgestudeerd aan Cambridge als classicus, begon haar carrière als comedian, maar groeide uit tot één van de meest succesvolle auteurs uit de UK. Ze is een koploper van één van de belangrijkste bewegingen in de moderne literatuur: het opnieuw vertellen van klassieke verhalen vanuit een vrouwelijk perspectief. Zo vertelt ze in De blik van Medusa (2023) het verhaal van een misbruikte vrouw en presenteert ze Medusa niet als monster of slachtoffer, maar als mens.
-|-
Ook regisseur Eline Arbo, sinds september 2023 artistiek directeur van Internationaal Theater Amsterdam, bevraagt onverschrokken de patriarchale theatercanon en transformeert klassieke vrouwelijke personages op het podium naar mensen van vlees en bloed. Hoe kun je als maker voorbijgaan aan stereotypen en de tweedeling man-vrouw? En hoe werpen hun hervertellingen nieuw licht op de Westerse cultuur?
Over Sign of the Times
Tijdens Sign of the Times onderzoeken Internationaal Theater Amsterdam en De Balie dé maatschappelijke thema’s van vandaag tijdens een unieke combinatie van theater en gesprek. In eerdere afleveringen spraken we over de woede van Catalanen met de uit Spanje gevluchte Carles Puigdemont, wierp Franse schrijver Kamel Daoud zijn licht op koloniale identiteit, en werkten David Van Reybrouck, Ivo van Hove, het ITA Ensemble en De Balie samen aan een theatrale voorstelling naar aanleiding van Reybrouck’s boek Revolusi.