THE MARKET

Sluiten
Julidans

THE MARKET

Fernando Belfiore (BR/NL)

Voorstellingen

Helaas, op dit moment zijn er geen voorstellingen beschikbaar.
THE MARKET
Fernando Belfiore (BR/NL)

Hypervisuele dansperformance over radicale herverdeling van onze welvaart

‘Belfiore creëert sterke beelden die beklijven', schreef Theaterkrant in een viersterrenrecensie. Misschien is dat wel een understatement, want de radicale, vervreemdende en transformerende dansperformances van Fernando Belfiore zijn in al hun hypervisuele zeggingskracht ronduit in your face. Met de speelsheid van een disco bunny, maar tegelijk met een indringende boodschap als het gaat om milieu en sociale ongelijkheid.

Julidans
Hoofdprogramma
Duur 80 minuten
Locatie Internationaal Theater Amsterdam
Zaal Studio 1

Fernando Belfiore


‘Sociale sculpturen’ noemt de Braziliaanse choreograaf Fernando Belfiore zijn werk: hallucinaire performances die bedoeld zijn om impact mee te maken. Of minstens de toeschouwer even flink uit het lood te laten slaan. Hij zoekt de uiterste randjes van ons gevoelsspectrum op; van extase naar ongemakkelijkheid, van irritatie naar contemplatie.

Dans is voor de Belfiore geen opeenvolging van bewegingen, maar een reeks sculpturale – en vaak ritualistische – handelingen. In een mix van dans, beeldende kunst en theater meandert de dansmaker tussen alle mogelijke referenties en beelden uit de ‘hoge’ en ‘lage’ cultuur: mythologie, religie, sciencefiction, cyberspace, queer culture, kitschdisco én Coca-Cola en Apple. De soundscapes zijn al even eclectisch: van techno tot europop tot klassiek, tot een heerlijk oneerbiedige megamix gehusseld.
-|-
Met al zijn barokke verbeeldingskracht had Belfiores eerdere voorstelling The Fountain (Julidans, 2019) een uitgesproken ecologische boodschap. Zeven dansers in goudlamé, glitters en pailletten gingen zich te buiten aan een even gulzig als onverschillig bacchanaal met flessen water, terwijl het speelvlak gaandeweg in een zee met plastic afval veranderde. In THE MARKET  gaat Belfiore een stap verder en komt hij naar eigen zeggen met ‘een radicale oplossing voor de kapitalistische catastrofe’.

© Matija Lukić
© Jean Luc Woodman

The Market


THE MARKET duikt in het ecosocialisme, een filosofisch-politieke stroming die stelt dat er grenzen zijn aan de economische groei. Ecosocialisten zoeken naar alternatieven voor de kapitalistische marktwerking en streven naar een herverdeling van onze welvaart. De westerse samenleving zoals wij die kennen, gaat danig op de schop.  

Heeft kunst de kracht heeft om onze sociale werkelijkheid te veranderen? Belfiore denkt van wel: “De voorstelling wil niet alleen de rauwe waarheid blootleggen, maar ook een haven zijn waar het mogelijk is om alternatieven en nieuwe benaderingen van sociaal denken en collectieve verbeelding naar voren te brengen. Om betoverende ideeën en plezier in verandering te creëren.”
-|-
Fernando Belfiore is docent bewegingsonderzoek aan de Academie voor theater en dans waar hij in 2011 afstudeerde. Sinds zijn afstuderen is hij artist-in-residence bij Dansmakers Amsterdam en was hij twee jaar gastkunstenaar van ICK. Belfiore was ook een van de tien kunstenaars die in 2016 werden uitgenodigd voor het Dutch Olympic Cultural Programme in Rio De Janeiro.

Credits


Performance en creatie Isadora Tomasi, Maciej Sado, Rose Akras, Mavi Veloso, Nica Rosés en Fernando Belfiore
Choreografie Fernando Belfiore
Geluidsontwerp Isadora Tomasi
Schilderij Nica Rosés
Songs door Isadora Tomasi and Mavi Veloso
Dramaturgie Rodia Vomvolou
Lichtontwerp Frank Oorthuys
Video Jeremy From AlexEtJeremy
Kostuums Ginta Tinte Vasermane
-|-
Artistiek advies Renée Copraij
Set Design advies Nikola Knežević
Concept Dramaturgische Dialoog Maciej Sado
Productie DANSCO / Marieke van Bueren
Co-producties and Residenties Julidans Amsterdam, DansBrabant, WorkSpaceBrussels, RedPlexus Marseille and Spider Festival
Dit project wordt ondersteund door AFK (Amsterdams Fonds voor de Kunst), Prins Bernhard Cultuurfonds, Stimuleringsregeling Eigentijdse Dans

Mede mogelijk gemaakt door

Meer

Language NP Language no problem Encantado Lia Rodrigues (BR) Dans Encantado
Sluiten Encantado Lia Rodrigues (BR)
De Braziliaanse choreograaf Lia Rodrigues gaat in het kleurrijke Encantado op zoek naar riten en gebruiken die we jammerlijk uit het oog verloren zijn. Een betoverende viering van wonderbaarlijke individuen.
Language NP Language no problem The Power (of) The Fragile Mohamed Toukabri (TN/BE) / Caravan Producties Dans The Power (of) The Fragile
Sluiten The Power (of) The Fragile Mohamed Toukabri (TN/BE) / Caravan Producties
In The Power (of) The Fragile danst de Vlaams-Tunesische Mohamed Toukabri samen met zijn moeder Mimouna Latifa Khamessi. We zien hun relatie gespiegeld in twee bewegende lichamen. Uit welke vormen kan de ‘meest archetypische aller relaties’ bestaan?
Language NP Language no problem Eros Schweigman& (NL) Dans Eros
Sluiten Eros Schweigman& (NL)
Celebrate the body: Schweigman& en DOX vieren het vrouwenlichaam. In Eros gaan vijf vrouwen op zoek naar de kracht en het plezier van hun sensualiteit. In een eigentijds ritueel gaan de remmen los en wordt het vrouw-zijn in al zijn facetten gevierd.