Tijd voor geluk
Tijd voor geluk
Voorstellingen
Een bankje. Een moeder wacht op haar twee kinderen. Haar zoon vertelt dat hij een tijdje wil verdwijnen. En terwijl zij zich probeert te verhouden tot het gevoel dat zijn besluit haar geeft, wordt het bankje een ontmoetingsplek voor een boeiende verzameling passanten: een buurman, zijn ex-vrouw, een weduwe en haar volwassen stiefkinderen. Al snel verstoren ze het intieme familiemoment met hun eigen verhalen en meningsverschillen. In hun zoektocht naar verbinding raakt de uiteenlopende groep mensen steeds meer verwikkeld in elkaars leven. Ze delen een diepe wens om samen gelukkig te zijn…
Duur nnb
Genre Theater
Taal Nederlands
Boventiteling Engels, do 11, 18 & 25 sep
In Gesprek vr 12, 19, 26 sep
Tijd voor geluk
Tijd voor geluk (Tid for glede, 2020) van de Noorse schrijver Arne Lygre, laat niemand onberoerd. In twee bedrijven worden relaties, patronen en het verlangen naar samenzijn onderzocht, ondanks de last van pijn en verlies.
-|-
Tijd voor geluk is een komisch, soms absurdistisch, maar diep emotioneel stuk dat je liefdevol dwingt na te denken over wie wij voor elkaar zijn, over eenzaamheid, verlies en onze voortdurende zoektocht naar geluk.
Eline Arbo | concept & idee
"Tijd voor geluk is een ongekend prachtig stuk over de zoektocht naar verbinding en hoe moeilijk dat soms is. Ik kan me geen beter moment, geen grotere noodzaak, bedenken om deze voorstelling te brengen dan nú. In een tijd waarin we worstelen met gevoelens van vervreemding, zoeken we betekenis in de verbinding met de ander. Niet alleen in de wereld om ons heen, maar ook heel dichtbij. Als gezelschap, als huis, zochten we naar nieuwe gedeelde waarden en vonden we het verlangen terug te keren naar wat theater voor ons is: een oefening in inlevingsvermogen. Diepgeworteld in dit huis en in coproductie met Boogaerdt/VanderSchoot maken we Tijd voor geluk. Een onmiskenbaar geluid van deze tijd, theater in zijn meest pure vorm; onze viering van het samenzijn."
auteur
Arne Lygre
De Noorse theater- en romanschrijver Arne Lygre (1968) wordt geprezen voor zijn minimalistische, emotioneel intelligente en diep menselijke werken. Door zijn ongebruikelijke schrijfstijl ontleedt hij de banaliteit van het leven. In scherpe, spitsvondige, herkenbare en soms ronduit geestige dialogen toont hij de intensiteit van onze angsten, verlangens, eenzaamheid, verlies en vrijheid. Zijn stukken spelen zich vaak af in een onbepaalde tijd en ruimte en tonen daardoor het universele van ons zijn. Van de mens, het individu, die als onderdeel van een groter geheel, wordt beïnvloed door een netwerk van levens die elkaar voortdurend kruizen.
CAST
Bianca van der Schoot (Eindhoven, 1973) is een Nederlandse theatermaker, performer en actrice, bekend om haar experimentele en beeldende benadering van theater. Ze studeerde in 1999 af aan de Mime Opleiding in Amsterdam en vormt sinds 2000 samen met Suzan Boogaerdt het kunstenaarsduo Boogaerdt/VanderSchoot. Hun werk bevindt zich op het snijvlak van performancekunst, theater en beeldende kunst, en onderzoekt thema's als de invloed van beeldcultuur en technologie op de mens. Door een genderbewuste lens onderzoekt BVDS hoe verschillende realiteiten, of het nu virtuele- of droomwerelden zijn, interfacen met de menselijke gebruiker.
In seizoen 24/25 regisseert Van der Schoot het ITA Ensemble in Tijd voor geluk.
Credits
van Arne Lygre
concept & idee Eline Arbo
regie Bianca van der Schoot
muzikaal ontwerp & compositie Thijs van Vuure
regie-assistent Daniël 't Hoen
scenografie Roel Van Berckelaer
kostuumontwerp Wojciech Dziedzic
vertaling Tom Kleijn
Deze voorstelling wordt mogelijk gemaakt door alle medewerkers van ITA. Door alles wat ons verbindt, een gezamenlijke inzet van talent, zowel zichtbaar en onzichtbaar tijdens de voorstelling.
Tijd voor geluk is een coproductie van Internationaal Theater Amsterdam & Boogaerdt/VanderSchoot
-|-
particulier producenten Helga Lasschuijt en Dirk Raes, Therese van Schie en Marc Staal, Peter Dorsman
mede mogelijk gemaakt door de leden van de Culture Club
ondersteund door KPMG