Uchronia
Uchronia
Voorstellingen
Losgemaakt van tijd en plaats wordt dansen een middel voor bevrijding. Er zijn geen grenzen aan wat mogelijk is.
Op 4 juli is er aansluitend aan de voorstelling een nagesprek onder leiding van Moos van den Broek.
Julidans NL
Locatie Bellevue Grote Zaal
Tijd 20.30
NL première
vrij van normen en regels
Hij begon als autodidact, volledig vrij van normen en regels in de dans. Hij rondde zijn formele dansopleiding pas in 2018 af. Vincent Riebeek besloot zijn status van buitenstaander volop te omarmen. Hij maakt provocerend werk dat balanceert op het snijvlak van kunst en amusement. Hij verlegt de grenzen van wat dans en performance kan zijn - en past daarmee perfect op Julidans.
Riebeek schroomt hij niet om te putten uit alle mogelijke genres, van klassiek ballet tot circus. Zoals hij zelf zegt: "Zichzelf sneaky naar binnen werkend, waar hij vraagtekens zet bij de ruimtes waar hij niet ‘thuishoort'."
-|-Voor Riebeek werkt dat idee van thuisloosheid bevrijdend. Alles is mogelijk, niets is gebonden aan conventies, aan tijd en plaats. Dit is precies het onderliggende thema van zijn nieuwe werk Uchronia. De titel betekent letterlijk: 'geen tijd', verwant aan het begrip utopia: 'geen plaats'. In Uchronia traceert Vincent de oorsprong van dans en van de mensheid zelf, en bedenkt vervolgens nieuwe scenario's voor de bestaande scheppingsverhalen.
Uchronia is een remake van onze wereld. Met collages en tableaux vivants nodigen de performers het publiek uit om zich te verbeelden wat er allemaal mogelijk is. Een praktijk die ons in staat stelt om de toekomst te smeden die we zouden willen hebben. Riebeek: “Mijn intentie is om een bevrijdende ervaring te creëren die emanciperend is voor zowel het publiek als de artiest."
Vincent Riebeek
Riebeek studeerde dans aan de School voor Nieuwe Dansontwikkeling en aan DASarts. Zijn afstudeerwerk One of a Kind was te zien in verschillende Europese steden en toert momenteel nog steeds. Na het voltooien van een reeks residenties in 2019-2020 in Tanzhaus Zürich en Arsenic Lausanne, presenteerde hij The desire to create something that always exist bij Theater Frascati Amsterdam. Zijn nieuwe werk ontwikkelde hij onder meer tijdens een residentie in Veem House of Performance. Het duo dat Riebeek vormt met Florentina Holzinger (Appolon Musagete XL, Julidans 2019) werd "Europa’s meest radicale performanceduo" genoemd.
Credits
Direction and Concept Vincent Riebeek
Performance and creation Rose Acras, Antonio Maia, Nicolas Roses, Slim Soledad, Victoria Caram (video)
Outside eye Julien Alembik
Technical Direction Paul Beumer
Design backdrop Irie Wata
Video Art Jeremy from AlexEtJeremy
Movement coach Gabrielle Transcending
Distribution and Production DANSCO
Funded by Amsterdams Fonds voor de Kunst (AFK), NORMA Corona Fonds, ARSENIC Centre d’art scénique contemporain Lausanne, Sophiensaele Berlin, Julidans, Amsterdam
With the support of Gessnerallee, Zürich and Veem House for Performance, Amsterdam
Voor deze voorstelling heeft u geen Corona-toegangsbewijs nodig
Bij activiteiten en voorstellingen voor kleine groepen zonder Coronatoegangsbewijs moet de 1,5 meter afstand gerespecteerd worden. Voor de voorstellingen in Theater Bellevue, Melkweg Upstairs, Podium Mozaïek, Bijlmer Parktheater, Meervaart en Vondelpark Openlucht Theater heeft u geen Coronatoegangsbewijs nodig.