Verdriet is het ding met veren

Sluiten

Verdriet is het ding met veren

Theater Rotterdam / Erik Whien

Voorstellingen

Helaas, op dit moment zijn er geen voorstellingen beschikbaar.
Verdriet is het ding met veren
Theater Rotterdam / Erik Whien
1e rang € 35,50 / 2e rang € 33 / 3e rang € 28 / 4e rang € 19,50

We missen onze moeder, we houden van onze vader, we zwaaien naar kraaien. Zo vreemd is dat niet.

Jacob Derwig en Erik Whien brengen een hartverscheurend boek naar het toneel. Verdriet is het ding met veren is de internationaal succesvolle debuutroman van de Londenaar Max Porter. Een ontroerend en poëtisch verhaal over een vader en zijn twee zoons, die achterblijven na de plotselinge dood van hun echtgenote en moeder. Kort na het verlies worden de drie bezocht door een wrede, onvoorspelbare en zorgende Kraai. Hij pakt de vader, tilt hem op en zegt: ‘Ik ga pas weg als je me niet meer nodig hebt’.

Locatie: Grote Zaal
Duur: 90 min
Taal: Nederlands
Engelse boventiteling op 30 sep

In gesprek met Max Porter, Jacob Derwig en Erik Whien op donderdag 30 sep

Regisseur Erik Whien brengt hiermee één van zijn persoonlijke favorieten naar het theater. Jacob Derwig bewerkt het rauwe maar liefdevolle verhaal tot een indringende voorstelling, waarbij het helingsproces en de overgang naar een nieuwe realiteit centraal staan. Hoe ga je om met allesoverheersend verdriet? Hoe accepteer je dat niets meer vanzelfsprekend is?

-|-Verdriet is het ding met veren is een muzikale theatervoorstelling waarin de fijnzinnige, minimalistische stijl van Erik Whien samenkomt met de gloedvolle en aangrijpende teksten uit het boek. Acteurs Jacob Derwig, Jesse Mensah en Romijn Scholten brengen een groots verhaal over ouders en kinderen, onvoorwaardelijke liefde, rouw en een kraai.

Digital magazine

Gasten: Max Porter, Jacob Derwig & Erik Whien

In gesprek

In Gesprek is een terugkomend programma van ITA. Kom na de voorstelling meedenken, -luisteren en -praten.

Na de voorstelling gaat onze gespreksleider in gesprek met Max Porter (auteur van het gelijknamige boek), Jacob Derwig (die, naast een rol, ook de theaterbewerking voor zijn rekening nam), Erik Whien (regisseur) en het publiek. Met Verdriet is het ding met veren als vertrekpunt, nodigen we het publiek en onze gasten uit om de thematiek nog verder te onderzoeken, ervaringen uit te wisselen en vragen aan elkaar te stellen.

Erik Whien over Verdriet is het ding met Veren

“Het werk dat ik de afgelopen jaren in Rotterdam heb gemaakt, en dan vooral Find me a boring stone en Eindspel kwamen heel direct voort uit de rouw om mijn ouders, die kort na elkaar overleden. In dat jaar las ik een lovende recensie van Verdriet is het ding met veren. Ik voelde me er direct door aangetrokken en las het in een adem uit. Het is een heel belangrijk boek voor me geweest in die eerste jaren van zware rouw. Max Porter, de schrijver, is een ervaringsdeskundige. Dat voel je aan alles. Het is uiteraard een boek over pijn en gemis maar het zegt ook: rouw is iets dat je wilt meemaken.”

Maar dat boek laat zich niet zomaar naar een speelvloer brengen. Er zitten nauwelijks dialogen in, vooral heel veel verhalen, en dus die kraai. Erik opperde de mogelijkheid van een theaterbewerking aan vriend en collega Jacob Derwig. Samen maakten ze eerder al Who’s Afraid of Virgina Woolf? bij Toneelschuur Producties en bij Theater Rotterdam bewerkten ze Revolutionary Road naar het toneel.

‍ “Jacob heeft een antenne voor tekst, of iets speelbaar is of niet, en die is feilloos. Toen hij zei dat hij het wilde proberen wist ik dat het kon.”

‘Aangrijpende, gelaagde en energieke voorstelling’ - ★★★★★ Annette Embrechts, De Volkskrant

‘Verdriet is poetische denkoefening over chaotische rouw’ - ★★★★ Sander Janssens, NRC Handelsblad

‘Onweerstaanbare schwung in beeldend rouwproces’ - ★★★★★ Hanny Alkema, Trouw

‘Het stuk toon de rouw in ontroerende momenten, maar ook met humor en speelse lichtvoetigheid.’ - ★★★★ Esther Kleuver, De Telegraaf

‘Jacob Derwig indrukwekkend’ - ★★★★ Maurice Hoogendoorn, Nederlands Dagblad

Credits

regie Erik Whien
tekst Max Porter
vertaling Saskia van der Lingen
bewerking Jacob Derwig
dramaturgie Casper Vandeputte
spel Jacob Derwig, Jesse Mensah en Romijn Scholten
vormgeving Julian Maiwald
kostuums Rebekka Wörmann
muziek Thijs van Vuure

fotografie campagnebeeld Annaleen Louwes
scenefoto’s Sanne Peper

Met Coronatoegangsbewijs

Om deze voorstelling te bezoeken heeft u een geldig Coronatoegangsbewijs nodig. Dit kan een negatieve testuitslag (testbewijs) zijn, een vaccinatiebewijs of een bewijs dat u hersteld bent van corona(herstelbewijs). Deze dient u in de CoronaCheck-app of geprint via CoronaCheck.nl in een QR-code om te zetten. Dan pas heeft u een geldig Coronatoegangsbewijs.

LEES MEER