Voor het pensioen - komedie van de Duitse ziel
Voor het pensioen - komedie van de Duitse ziel
Met Voor het pensioen (Een komedie van de Duitse ziel) schreef de Oostenrijkse auteur Thomas Bernhard (1931-1981) in 1979 zijn naar eigen zeggen beste toneelstuk. En geeft ons hiermee veel meer dan alleen een geschiedenisles. Het is een uitnodiging om te blijven nadenken over hoe de schaduwen van het verleden ons blijven achtervolgen in het heden. Hoever mensen gaan in hun zoektocht naar houvast.
Duur nnb
Genre Theater
Taal Nederlands
Voor het pensioen
Het stuk speelt zich af ten huize van de familie Höller op 7 oktober, de verjaardag van Heinrich Himmler, voormalig SS-leider. Rudolf Höller, ooit kampcommandant en sinds jaren gerespecteerd voorzitter van de rechtbank, gaat bijna met pensioen. 7 oktober is voor hem en voor zijn zus Vera een hoogdag. Clara, hun jongere aan een rolstoel gekluisterde zuster, staat aan de zijlijn van deze viering.
-|-
Ze gaat gebukt onder het gewicht van het verleden en ziet met lede ogen aan hoe haar familie de wreedheden omarmt. In het claustrofobische en incestueuze huis van de Höllers ontvouwt zich een ideologisch machtsspel. Een feest dat gaat over schuld, wrok, ontkenning en moreel verval. En over familiebanden die nooit kunnen worden verbroken.
Tom Dewispelaere over Voor het pensioen
“Bernhard confronteert ons in zijn cynische ‘komedie van de Duitse ziel’ met figuren die opgegroeid zijn in fascistisch denken en het zijn blijven koesteren. Hoe komt dat, wat is er zo aantrekkelijk aan? De verschuiving in de Amerikaanse politiek, de verkiezingsresultaten in Oostenrijk, Duitsland en Nederland, het succes van Vlaams Belang, … Waarom wordt er in zoveel huishoudens opnieuw voor extreemrechts gestemd? Dat triggert mij, en ik vind het onze taak als kunstenaar om daarover te blijven spreken.”
Credits
tekst Thomas Bernhard
vertaling Tom Dewispelaere, Stijn Van Opstal
regie Tom Dewispelaere
regieassistentie Stijn Van Opstal
spel Pierre Bokma, Tiny Bertels, Katelijne Damen
dramaturgie Erwin Jans
-|-
video-ontwerp Bram Delafonteyne
vormgeving Bram Delafonteyne, Tom Dewispelaere
kostuumontwerp Ilse Vandenbussche
geluidsontwerp Diederik de Cock
productie Toneelhuis
lichtontwerp Fabiana Piccioli