Wakatt
Wakatt
Voorstellingen
Explore festival
Na het onderzoek naar een volksopstand (Nuit Blanche à Ouagadougou), na het verkennen van wat de inzet voor een betere wereld vraagt van het individu (Kalakuta Republik), na het in vraag stellen van onze minachtende blikken op migrerende volkeren aan de hand van enkele West-Afrikaanse oorsprongsmythes (Kirina); is WAKATT een reflectie op het tijdperk waarin we vandaag leven en de angst die hierin heerst.
Aanvangstijd: 20:00
Duur: 75 min
Locatie: Rabozaal
Taal: Language No Problem
Met Artist Talk met Serge Aimé Coulibaly op 6 maart (voertaal: Nederlands)
In deze tijd waarin het nationalisme zowat overal in de wereld aan een opmars bezig is, start deze nieuwe creatie vanuit "de angst voor de ander". Hij die aankomt, hij die hier is, hij waarover ons gezegd wordt dat hij onze plaats, ons werk, ons huis zal innemen. Dat is wat bereikt wordt met populisme: het manipuleren van mensen.
WAKATT stelt vragen. Houdt hij dan niet van wat hij niet kent? Waar komt de angst vandaan die ervoor zorgt dat we ons zo naar binnen keren? Mensen die onschuldig lijken, kunnen plots ongelooflijk hard toeslaan. Onlangs hebben terroristen in Burkina Faso het hoofd van een dorp vermoord. -|-De vermeende daders waren Fulani, een etnische groep uit West-Afrika. Uit wraak en onder het mom van zelfverdediging, vielen de inwoners van het getroffen dorp een het naburig gelegen Fulani-dorp binnen en doodden er 210 mensen. Nochtans leefden deze gemeenschappen vreedzaam samen. De donkere kant van de mensheid tonen op scène, zou dat ons aanzetten om voor een andere toekomst te vechten?
Na de voorstelling op 6 maart
Artist Talk: Serge Aimé Coulibaly
In deze editie van ons nieuwe programma Artist Talks gaat onze moderator Carolien Borgers samen met het publiek, in gesprek met gerenommeerd regisseur Serge Aimé Coulibaly. Zittend in de salon, met een drankje in de hand, bespreken we in een gesprek van een uur zijn oeuvre, de werkwijze, fascinaties en wensen voor de toekomst en reflecteren we met elkaar op het theaterlandschap en welke rol Coulibaly inneemt.
De Artist Talk is gratis toegankelijk. U dient zich echter wel van tevoren aan te melden.
EXPLORE FESTIVAL
Het internationale Explore Festival is een samenwerking van tien Nederlandse theaters, waaronder Internationaal Theater Amsterdam. De makers die zijn uitgenodigd onderscheiden zich door hun unieke taal, waarbij waargebeurde verhalen, politieke of persoonlijke drijfveren als basis dienen voor theater dat tot in elke vezel urgent is.
Explore Festival is een voortzetting van de serie Get Lost/Ervaar Daar Hier, die in 2012 door het Fonds Podiumkunsten werd ontwikkeld, vanuit de behoefte aan meer (niet-westerse) internationale programmering.
PODCAST MET SERGE AIMÉ COULIBALY
In de serie 'Dit zijn de makers' van Chassé Theater sprak Annemijn Rijk met Serge Aimé Coulibaly over zijn werk en de voorstelling Wakatt. De podcast is te beluisteren via Spotify, Springcast en Google Podcasts, of beluister het gesprek hieronder.
Serge Aimé is een danser-choreograaf uit Burkina Faso. Hij werd geboren in Bobo Dioulasso. Sedert 2002 werkt hij in Europa en een beetje overal ter wereld. Zijn Afrikaanse cultuur is de bron van zijn inspiratie en met zijn kunst wil hij een krachtige hedendaagse dans maken die begint vanuit het gevoel maar die ook reflectie en hoop in zich draagt.
concept & choreografie Serge Aimé Coulibaly
composities en muzikale leiding Magic Malik
van en met Marion Alzieu, Bibata Maiga, Jean-Robert Koudogbo Kiki, Antonia Naouele, Adonis Nebie, Jolie Ngemi, Sayouba Sigué, Snake, Ahmed Soura, Marco Labellarte
muzikanten Magic Malik Orchestra: Magic Malik (dwarsfluit), Maxime Zampieri (drums), Jean-Luc Lehr (bas)
dramaturgie Sara Vanderieck
assistent choreografie Sayouba Sigué
scenografie en kostuums Catherine Cosme
lichtontwerp Giacinto Caponio
stage manager Matisse De Groote
geluidstechniek Ralph M'Fah-Traoré
lichttechniek Herman Coulibaly
assistentie artistieke leiding Hanna El Fakir
productiemanager Laure Louvat
technische leiding TBA
artistiek raadgever Thomas Prédour
coördinatie Faso Danse Théâtre Lies Martens
communicatiemanager Faso Danse Théâtre Sandra Diris
productie Faso Danse Théâtre en Münchner Kammerspiele
coproductie Théâtre National Wallonie-Bruxelles (BE), La Biennale de la Danse Lyon (FR), Ruhrtriennale (DE), deSingel Antwerpen (BE), Kampnagel Hamburg (DE), Münchner Kammerspiele (DE)
spreiding Frans Brood Productions