15 maart

Doula's van de stad + WIJOOK jr.

In december 2020 repeteert Adelheid met 80 vrouwen uit alle wijken van Amsterdam aan de voorstelling Doula’s van de Stad. Een voorstelling die in 2021 zou spelen in de grote zaal in ITA. Maar al­les loopt uiteindelijk anders door de pan­demie die ons allen overviel. Het project dat eigenlijk live in het theater zou spelen transformeerde tot een documentaire, ge­maakt tijdens de lockdown, met 8 van de 80 vrouwen (inclusief Adelheid zelf). Nog voor de pandemie ontstond ooit het idee om de ITA jr. productie van dat jaar thema­tisch aan Doula’s van de Stad te verbinden.

De jongerenproductie WijOok jr. maakten we zo kleinschalig mogelijk, want we gingen ervanuit dat het ten tonele zou komen. Maar de lockdowns bleven voort­duren, waardoor de meiden hun voorstel­ling nooit live hebben kunnen spelen. Nu, anderhalf jaar later, presenteren ITA en Female Economy beide producties in één programma. Twee eigen artistieke projec­ten die in ‘in spirit’ met elkaar verbonden zijn en samen het gesprek over feminiene kracht met u aangaan.

Doula's van de Stad
De in lockdown gemaakte film Doula's van de Stad volgt Adelheid Roosen’s bewondering voor vrouwen die in de haarvaten van hun wijken en stad dagelijks klaar staan voor een ander. Met alerte zintuigen bevechten de doula’s – zij die jou gidst – armoede, eenzaamheid, huiselijk geweld, criminaliteit en meer. Zij zien het onrecht, proeven het verdriet en horen in de stiltes het geweld.

In deze openhartige en indringende film ontvou­wen de acht vrouwen zich naar elkaar en brengen zo de bron van waaruit zij geven en werken aan het licht. Ondanks hun totaal verschillende achter­ gronden ontdekken zij dat ze meer gemeen hebben dan ze verwacht hadden.

-|- Ontmoet de Doula’s
Darifa + Nora: versterken de zelfwaarde van vrou­wen als oermoeders van de wijk.
Diana: maakt moeders van jongeren die in de cri­minaliteit belanden tot centrum van de oplossing.
Dinah: strijdt aanhoudend voor diverse rechten voor de BPOC trans­-community.
Hameeda: begeleidt volwassenen slachtoffers in hun heling na kindermishandeling.
Meikina: ondersteunt eenzame wijkbewoners waar ze kan, elke dag opnieuw.
Zainab: traint vrouwen om uit te groeien tot auto­nome krachten die staan voor wie ze zijn. Adelheid: vecht onverschrokken en teder voor het vrijmoedige gesprek.
‘In rake taal en moedige stiltes richten de doula’s een waardevol monument op voor kracht en kwetsbaarheid’

– NRC ****

‘Wat een kado is deze film! Het was alsof ik er ook bij was, ik mocht op jullie huid. Mijn hart is weer geopend voor wat écht is.’ — Judith, publieksreactie -|- WijOok jr.
Ieder seizoen maakt Internationaal Theater Amsterdam een voorstelling met en voor jongeren. Als uitgangspunt kiezen we een thema uit een van de voorstellingen van ITA. Deze thematiek is het startpunt van een onderzoek. Het gezamenlijk onderzoek van de jongeren en de professionele theater– en dansmakers die hen begeleiden resul­teert in een voorstelling die wordt gespeeld voor publiek. Dit jaar is onze inspiratiebron het project Doula’s van de Stad door Adelheid Roosen. In WijOok jr. krijgen vijftig meisjes de ruimte om hun vrouw­zijn te onderzoeken. De dochters van Amsterdam die de toekomst zijn van dit land.
Die hun eigen antwoorden formuleren op actuele vragen. Die oude waarheden een nieuw perspectief geven. Jonge vrouwen die in het hier en nu de uit­ daging aannemen om een stap te zetten. Een stap de nieuwe tijd in. Meiden met een zelfbewustzijn dat groter is dan ooit, met de kracht van een multi­culturele genderfluïde waarheid en de potentie om de wereld te leiden vanuit een nieuwe bezieling. Waarin collectief voorop staat, want veranderen dat doe je niet alleen. We vragen jou ­man, vrouw, jongen, meisje en alles wat ertussenin zit­ om met ons mee te zoeken en te dromen.

Meer Lieve Stad, Festival

Language NP Language no problem Nomad Eastman / Sidi Larbi Cherkaoui Dans Nomad
Sluiten Nomad Eastman / Sidi Larbi Cherkaoui
Nomad is Sidi Larbi Cherkaoui’s vierde stuk op Midden-Oosters geïnspireerde muziek van Felix Buxton van Basement Jaxx
Language NP Language no problem Hier zijn we koningen Het Zuidelijk Toneel / The Black Archives / De Correspondent / Lisette Ma Neza / Ira Kip Theater Hier zijn we koningen
Sluiten Hier zijn we koningen Het Zuidelijk Toneel / The Black Archives / De Correspondent / Lisette Ma Neza / Ira Kip
Lisette Ma Neza heeft heel lang niet willen nadenken over haar eigen verhaal. Geïnspireerd door de reeks ‘Verzwegen Geschiedenis’ die Karin Amatmoekrim voor De Correspondent schreef, waagt ze zich alsnog aan het ontrafelen van wat diep weggestopt was in een rugtas.
Language NP Language no problem Een genadeloze god Theater RAST / Celil Toksöz Theater Een genadeloze god
Sluiten Een genadeloze god Theater RAST / Celil Toksöz
Een genadeloze god vertelt het waargebeurde verhaal van Hallâc, een soefistische mysticus en dichter uit de 9e eeuw van wie het vel werd gestroopt omdat hij zei dat in ieder mens een stukje god schuilt.
Language NP Language no problem X Y WE Marleen Hendrickx Theater X Y WE
Sluiten X Y WE Marleen Hendrickx
X Y WE is een indringende voorstelling die effectief en waarachtig een inkijk biedt in het leven van intersekse mensen. Op de vloer staan zes personen, van alle leeftijden, die elk en samen hun verhaal vertellen, sommigen voor het eerst in hun leven.
Language NP Language no problem Promise me Kabinet K / hetpaleis dans-familie Promise me
Sluiten Promise me Kabinet K / hetpaleis
een lofzang op de ongetemden, de roekelozen, de dapperen
een flirt met gevaar, een ode aan een ongeremde nieuwsgierigheid
over het loslaten van zekerheden en het omarmen van risico’s
over de explosieve krachten die het leven in zich draagt