12 oktober / Internationaal Theater Amsterdam

Regisseur Eline Arbo en vijf nieuwe acteurs vast bij Internationaal Theater Amsterdam

Met trots maken wij bekend dat regisseur Eline Arbo zich aan ITA verbindt als Associate Artistic Director. Naast directeur Ivo van Hove, is zij onderdeel van de artistieke kern van ITA. Vanaf januari ‘23 wordt zij tevens Ibsen Artist in Residence, een initiatief van de Philip Loubser Foundation, dat regisseurs met een internationale ambitie de mogelijkheid geeft zichzelf artistiek te ontwikkelen.

Daarnaast verwelkomt ITA de komende maanden vijf nieuwe acteurs bij het ensemble: Eefje Paddenburg, Daniël Kolf, Minne Koole, ‘Ntianu Stuger en Eelco Smits. Naast hun uitstekende kwaliteiten als acteur dragen zij ook bij aan de steeds grotere diversiteit van het ensemble, waarin alle ruimte is voor verscheidenheid in leeftijd, gender, seksualiteit en culturele achtergrond.

Ivo van Hove over Eline Arbo: “Eline heb ik leren kennen als een topregisseur en vooral ook als een sterke leider. Zij zal in haar functie verantwoordelijk zijn voor de continuïteit en de verdere vernieuwing van het ensemble van vaste acteurs en het aantrekken van freelancers. Tevens is ze betrokken bij artistieke keuzes voor gastregisseurs en het repertoire.”

-|-Ivo van Hove over de nieuwe acteurs: “Eefje Paddenburg is net afgestudeerd, maar is voor het theater geboren. Ik kijk er naar uit met haar de titelrol in Mijn lieve gunsteling, naar de bestseller van Marieke Lucas Rijneveld, te creëren. Daniël Kolf is een acteur die ik bij The Damned heb leren kennen als een leergierige, bevlogen en intense acteur. Minne Koole heeft de voorbije jaren meerdere keren met grote klasse gastrollen gespeeld. ‘Ntianu Stuger toonde zich tijdens de audities een veelbelovend talent met een sterke persoonlijkheid en is pas een jaar afgestudeerd. En ik ben persoonlijk ontzettend ontroerd dat Eelco Smits zijn retour maakt na een paar jaren succesvol als freelancer gewerkt te hebben.”

Eline Arbo © Fabian Calis

Associate Artistic Director & Ibsen Artist in Residence

Eline Arbo

Eline Arbo (1986) is afkomstig uit Noorwegen. Na een studie Theaterwetenschappen aan de Universiteit van Oslo, verhuisde Arbo naar Amsterdam waar ze in 2016 afstudeerde aan de Regieopleiding van de Theaterschool Amsterdam. In seizoen 22|23 gaat haar regie van Penthesilea (Heinrich von Kleist) bij ITA in première en gaat haar regie van De uren in reprise.

Eline Arbo: “Mijn eerste productie bij Internationaal Theater Amsterdam in 2021, De uren, voelde als thuiskomen. Ik ben daarom heel erg blij dat ik mijzelf de komende jaren verder kan verbinden als Associate Artistic Director en nog meer voorstellingen kan maken met het absolute top-ensemble van ITA. De Ibsen Artist in Residence is een uitzonderlijke kans om mijn kunstenaarschap verder te ontwikkelen in het binnen- en buitenland.”

Eefje Paddenburg - ITA ensemble © Isabel Sánchez Olid

Eefje Paddenburg

Eefje Paddenburg (1999) studeert in 2022 af aan de ArtEZ Hogeschool voor de Kunsten. Ze treedt vanaf seizoen 22|23 in vaste dienst bij ITA en is vanaf 2023 te zien in Mijn lieve gunsteling (regie Ivo van Hove) en Bloedbruiloft (regie Wim Vandekeybus).

“Tja, ITA… als student op de toneelschool lijkt het een doodenge, onbereikbare plek waar bizar goede acteurs spelen die weten wie ze zijn. Nu zal ik, drie maanden na mijn afstuderen, die plek betreden. Ik schijt in mijn broek maar ik heb vooral zin om te gaan mogen leren van alle inspirerende mensen. Ik kijk ernaar uit! “ – Eefje Paddenburg

Daniël Kolf - ITA ensemble

Daniël Kolf

Daniël Kolf (1997) groeide op in Suriname waar hij van jongs af aan jeugdtheaterschool deed. In 2015 verhuisde hij naar Nederland om zich te ontwikkelen op Theaterscholen in Arnhem en Amsterdam. Hij speelde belangrijke bijrollen in de bioscoopfilms I Don't Wanna Dance en Forever Rich, voor die laatste kreeg hij een Gouden Kalf nominatie. Na zijn rol in The Damned zal hij dit seizoen spelen in Bloedbruiloft (Regie: Wim Vandekeybus).

“Ik wil de beste acteur ter wereld worden en om de beste te worden moet ik spelen met de allerbeste, de top. ITA is voor mij een belangrijke kans om mijn drang naar verhalen vertellen op een internationaal niveau te verwezenlijken. Dankbaarheid is het woord en het gevoel dat in mij opkomt. Dankbaar dat ik een stem mag hebben in het gezelschap van ITA. Een stem die gehoord gaat worden.” – Daniël Kolf

‘Ntianu Stuger - ITA ensemble © Laura Bakker

‘Ntianu Stuger

‘Ntianu Stuger (1998) is acteur en theatermaker. ‘Ntianu studeerde in 2021 af aan de Amsterdamse Toneelschool & Kleinkunstacademie en speelde succesvol in verschillende producties van Oostpool, HNTjong, Orkater en de Toneelschuur. Wegens bestaande verbintenissen begint ze bij het ensemble vanaf seizoen 24|25. Tot die tijd is ‘Ntianu vaste gastactrice.

“De voorstellingen van ITA hebben dankzij het ensemble altijd als een soort masterclass in acteren gevoeld. Dat ik mij daar nu bij mag aansluiten, voelt als een enorm voorrecht! Ik kan niet wachten om mij hier verder te ontwikkelen en theater te maken dat hopelijk mensen uit alle lagen van onze samenleving weet te bereiken en raken.” – ‘Ntianu Stuger

Minne Koole - ITA ensemble © Boudewijn Koole

Minne Koole

Minne Koole (1993) studeerde in 2017 af aan de Amsterdamse Toneel en Kleinkunst Academie. In 2018 speelde hij een van de hoofdrollen in de speelfilm Niemand in de stad, wat hem een Gouden Kalf-nominatie opleverde. In het theater acteerde hij eerder in voorstellingen van Toneelgroep Amsterdam. Vanaf seizoen 23|24 versterkt hij het ITA ensemble.

“Ik ben heel blij en trots om me bij het ensemble van ITA te mogen aansluiten. Mijn droom om te spelen is ontstaan bij het zien van stukken van dit gezelschap. Kijkend in de zaal heb ik bijna meer over mezelf geleerd dan in het echte leven. Ik heb me getroost gevoeld, gezien, geconfronteerd en verward. Maar vooral, de acteurs hier zijn fenomenaal. Om naast hen te mogen staan en zoeken is een geweldige uitdaging en doodeng, en juist daarom precies wat ik wil” – Minne Koole

Eelco Smits - ITA ensemble © Jenneke Boeijnk

Eelco Smits

Eelco Smits (1977) was van 2005 tot 2019 lid van Toneelgroep Amsterdam, voorloper van ITA ensemble. Smits ontving in 2018 de Paul Steenbergenpenning.

“Ik weet als geen ander dat ITA een plek is waar je de meest bevlogen en inspirerende regisseurs en acteurs tegenkomt. Waar theater wordt gemaakt waarnaar wordt uitgekeken. Ik heb dan ook heel veel zin om onze samenwerking weer op te pakken.” – Eelco Smits

BEKIJK HIER HET VOLLEDIGE ITA-ENSEMBLE

Het volledige ITA-ensemble bestaat uit

Achraf Koutet, Aus Greidanus Jr., Bart Slegers, Celia Nufaar, Chris Nietvelt, Daniël Kolf, Eefje Paddenburg, Eelco Smits, Frieda Pittoors, Gijs Scholten van Aschat, Hans Kesting, Hélène Devos, Hugo Koolschijn, Ilke Paddenburg, Janni Goslinga, Jesse Mensah, Maarten Heijmans, Majd Mardo, Maria Kraakman, Marieke Heebink, Minne Koole, ‘Ntianu Stuger, Steven Van Watermeulen

BEKIJK HET HELE ENSEMBLE

Over de Ibsen Artist in Residence en de Philip Loubser Foundation

De Ibsen Artist in Residence wordt mogelijk gemaakt door de Philip Loubser Foundation en ondersteunt regisseurs met een internationale reputatie, zodat ze een intensieve band met ITA kunnen ontwikkelen. Daarnaast wordt er jaarlijks een budget beschikbaar gesteld voor eigen artistieke ontwikkeling, ook buiten ITA. Eline Arbo volgt in januari 2023 Robert Icke op, die de Ibsen Artist in Residence van 2019-2022 toegewezen kreeg.

-|-De Philip Loubser Foundation werd opgericht in 1997 en kent een lange traditie in de ondersteuning van talent in dans en muziek, in samenwerking met gerenommeerde internationale instituten als de Royal Ballet School, de English National Opera, de Royal College of Music en de Thüringer Bachwochen.

NIEUW BIJ ITA

Language NP Language no problem Eline Arbo Eline Arbo
Language NP Language no problem Eefje Paddenburg Eefje Paddenburg
Language NP Language no problem Daniël Kolf Daniël Kolf
Language NP Language no problem ‘Ntianu Stuger ‘Ntianu Stuger
Language NP Language no problem Minne Koole Minne Koole
Language NP Language no problem Eelco Smits Eelco Smits