15 maart

Verzwegen geschiedenis: Hier zijn we koningen

Lisette Ma Neza heeft heel lang niet willen naden­ken over haar eigen verhaal. Geïnspireerd door de reeks Verzwegen Geschiedenis die Karin Amatmoekrim voor De Correspondent schreef, waagt ze zich alsnog aan het ontrafelen van wat diep weggestopt was in een rugtas. Bagage die ze overal meezeulde maar nooit in keek. Met erin een keur aan verzwegen familiale anekdotes over vluchten uit Rwanda, de verschrik­kingen van genocide maar vooral overheersende stilte. Een universeel verhaal over ontworteling en de reis daaruit.

Lisette schenkt ons diep persoonlijke en poëtische teksten die de basis zijn voor een theatraal en muzikaal eclectische avond. Samen met Ira Kip en Winston Bergwijn vertelt ze niet alleen haar verhaal. Barbara, Daniel, Giovanni, Melvin, Revé en Rubiën voegen er hun ervaringen en artistiek talent aan toe wat ons een samenspel van unieke perspectieven oplevert.

De reeks Verzwegen Geschiedenis verschijnt komend najaar 2022 ook in boekvorm bij de Corres­pondent en Black Archives. En Het Zuidelijk Toneel ontwikkelt een educatief spel.

-|- ‘Voor mij gaat Hier zijn we koningen over een groep mensen die niet per se één verhaal vertellen maar dragers zijn van heel veel verhalen. Het gaat over het terug­ spoelen van de tijd en van generaties. Wie er vóór ons kwamen en wat er voor ons is gebeurd. Gebeurtenissen die we meene­men in onze taal, lichaamstaal en in onze lichamen. Het gaat over (een) familie en over hoe verschillend mensen in dezelfde familie kunnen zijn, ondanks dat ze dra­gers zijn van dezelfde verhalen.’

— Lisette Ma Neza

Hier zijn we koningen
Hier zijn we koningen

‘Hier zijn we koningen staat voor mij voor een zoektocht, naar mezelf, naar een ander, naar iets dat groter is dan ons alle­maal. Ik wil weten waar ik vandaan kom, zodat ik weet waar ik naar toe beweeg. Er komt zoveel samen: roots, verbinding, struggles, vreugde, de mens, het zijn.’

– Barbara Willemsen

-|- ‘Een onderzoek naar hoe het verleden effect heeft op de toekomst. Where do we come from and where are we going? Wat gebeurt er tijdens de reis, wat doet het met ons? Wat doet het met mij? ‘Hier zijn we koningen’ verenigt vreugde, verdriet en pijn. Allemaal ingrediënten die kleur geven aan onze reis.’

— Giovanni Pisas

Meer Lieve Stad, Festival

Language NP Language no problem Een genadeloze god Theater RAST / Celil Toksöz Theater Een genadeloze god
Sluiten Een genadeloze god Theater RAST / Celil Toksöz
Een genadeloze god vertelt het waargebeurde verhaal van Hallâc, een soefistische mysticus en dichter uit de 9e eeuw van wie het vel werd gestroopt omdat hij zei dat in ieder mens een stukje god schuilt.
Language NP Language no problem X Y WE Marleen Hendrickx Theater X Y WE
Sluiten X Y WE Marleen Hendrickx
X Y WE is een indringende voorstelling die effectief en waarachtig een inkijk biedt in het leven van intersekse mensen. Op de vloer staan zes personen, van alle leeftijden, die elk en samen hun verhaal vertellen, sommigen voor het eerst in hun leven.
Language NP Language no problem Promise me Kabinet K / hetpaleis dans-familie Promise me
Sluiten Promise me Kabinet K / hetpaleis
een lofzang op de ongetemden, de roekelozen, de dapperen
een flirt met gevaar, een ode aan een ongeremde nieuwsgierigheid
over het loslaten van zekerheden en het omarmen van risico’s
over de explosieve krachten die het leven in zich draagt
Language NP Language no problem Nomad Eastman / Sidi Larbi Cherkaoui Dans Nomad
Sluiten Nomad Eastman / Sidi Larbi Cherkaoui
Nomad is Sidi Larbi Cherkaoui’s vierde stuk op Midden-Oosters geïnspireerde muziek van Felix Buxton van Basement Jaxx