Angels in America
Angels in America
Voorstellingen
Als er één hedendaags toneelstuk het predicaat briljant verdient, is het ongetwijfeld Angels in America. Na de première in San Francisco in 1991 veroverde Tony Kushners Angels in America: A Gay Fantasia on National Themes de wereld op stormachtige wijze. Het stuk werd met prijzen overladen en succesvol verfilmd als HBO-serie met onder anderen Al Pacino, Emma Thompson en Meryl Streep.
In 2008 regisseerde Ivo van Hove een radicale Angels in America die door Tony Kushner zelf werd bestempeld als zijn favoriete versie en waar Hans Kesting, voor zijn vertolking van Roy Cohn, de Louis d'Or ontving. Nu brengen we de voorstelling terug met een aantal acteurs uit de originele cast, aangevuld met nieuwe ensemblespelers. In een minimalistisch toneelbeeld en met enkel songs van David Bowie is deze bewerking van Angels in America een ode aan het menselijk vermogen zich aan te passen, te veranderen en zo te overleven. Een ware (her-)ontdekking van een moderne klassieker, maar bovenal een nog altijd razend actueel verhaal.
Duur nnb
Genre Theater
Taal Nederlands
Boventiteling Engels, do 17 & 24 april
Angels in America
Amerika tijdens de Reagan-jaren. De aidsepidemie grijpt om zich heen maar wordt door de conservatieve regering doodgezwegen. Twee New Yorkers proberen elk op hun manier om te gaan met het nieuws van hun besmetting: de ex-drag Queen Prior en de aartsconservatieve advocaat Roy Cohn die zijn omgeving dwingt over de aard van zijn ziekte te liegen.
In het eerste deel, het Millennium naakt, worden alle personages losgerukt van hun wortels en zekerheden: familie, partners, religie en politieke ideologieën bieden geen houvast meer tegen de om zich heen grijpende ziekte en dood. In het tweede deel, Perestroika, ontstaan aarzelend nieuwe vriendschappen en relaties en worden de personages geconfronteerd met het pijnlijke proces van verandering.
-|-
Tony Kushner toont in een wervelende opeenvolging van tragikomische scènes en verwikkelingen dat identiteit niet te reduceren valt tot godsdienst, ras of seksualiteit, maar een voortdurend proces is dat alleen in aanraking met anderen tot stand kan komen.
Angels in America is een meeslepend, hilarisch en hartverscheurend verhaal over de transformerende kracht van de liefde, niet te stoppen verandering, doorzetten in tijden van crisis en een ode aan de verbeelding. Niet enkel als vlucht uit een onleefbare realiteit, maar ook als bron van inzicht.
Eline Arbo over Angels in America
“We kijken met respect naar het werk van Ivo van Hove en staan als organisatie voor een deel op zijn artistieke schouders. Het feit dat we Angels in America hernemen is mede een eerbetoon aan wat hij artistiek voor ITA heeft betekend. We zijn er trots op deze sterke voorstelling, die lang op het repertoire stond, terug te halen, waarbij we benadrukken hoe belangrijk het is en blijft om repertoire te spelen. Enerzijds omdat sommige producties de tand des tijds heel goed doorstaan, anderzijds omdat ze een nieuwe urgentie vinden. Deze bewerking van Angels in America heeft dat beiden. We zijn ervan overtuigd dat er ook vandaag een breed en groot publiek is dat Angels in America graag (weer) wil zien. Voel je welkom om te komen kijken.”
Tony Kushner
De transformerende kracht van kunst en menselijke wilskracht lopen als een rode draad door het werk van Kushner. In zijn stukken buigt hij zich over de vraag hoe mensen kunnen veranderen nu er nog nauwelijks ideologische modellen beschikbaar zijn, hoe ze verbindingen kunnen aangaan in een maatschappij die wordt gekenmerkt door individualisme en verdeeldheid. Hij gelooft dat compassie en medemenselijkheid de belangrijkste ingrediënten zijn waardoor mensen met uiteenlopende achtergronden zich kunnen verenigen.
-|-
Naast zijn werk als toneelschrijver werd Tony Kushner de laatste jaren vooral bekend door zijn nauwe samenwerking met Steven Spielberg voor wie hij inmiddels vier films schreef: Munich, Lincoln, West Side Story en The Fabelmans.
CAST
Credits
van Tony Kushner
regie (versie 2008) Ivo van Hove
herneming (versie 2024) Daniël 't Hoen
bewerking en dramaturgie Peter van Kraaij
scenografie en lichtontwerp Jan Versweyveld
kostuumontwerp Wojciech Dziedzic
muziek Wim Selles
video ontwerp Tal Yarden
vertaling Carel Alphenaar
-|-
particulier producent Rob van den Bergh, Jeroen van Ingen en Bertil van Kaam