City Talks Amsterdam: Belonging in Mythology

Sluiten

City Talks Amsterdam: Belonging in Mythology

Internationaal Theater Amsterdam

Voorstellingen

Helaas, op dit moment zijn er geen voorstellingen beschikbaar.
City Talks Amsterdam: Belonging in Mythology
Internationaal Theater Amsterdam

Na een succesvol eerste seizoen is City Talks terug! City Talks is ITA’s sip & talkshow, waarin we focussen op de getalenteerde creatieven en vernieuwers van onze stad. Elke editie verbinden we een van onze voorstellingen met maatschappelijke onderwerpen, stedelijke trends en het dagelijks leven. We nodigen je uit om een drankje te pakken, deel te nemen aan het gesprek en je te laten inspireren!

Locatie ITA Salon
Duur 60 minuten
Genre perspectief
Taal Engels

Vragen kunnen ook in het Nederlands gesteld worden

Meld je aan voor gratis toegang en een gratis drankje

Belonging in Mythology


Er worden talloze verhalen verteld over queer lichamen en identiteiten, waarin ervaringen als 'onnatuurlijk' of 'abnormaal' worden bestempeld. Tegelijkertijd hebben verschillende identiteiten altijd deel uitgemaakt van mythen en legendes. Binnen sommige tradities lijkt het alsof er meer ruimte is voor fluïditeit in deze vertellingen uit het verleden dan in de maatschappijen waar ze vandaag de dag nog altijd worden verteld. Het is dan ook niet verrassend dat deze verhalen, waar allerlei wezens en personen grenzen doen vervagen en op verschillende manieren buiten het (nu gezien als) traditionele binaire systeem bestaan, een plek zijn geworden voor herkenning en veiligheid.
-|-
In deze editie van City Talks onderzoeken we wat er gebeurt als mythologie weer wordt teruggewonnen als space of belonging. De avond wordt gepresenteerd door Geoffrey van der Ven.

City Talks: Belonging in Mythology is onderdeel van Brandhaarden, ITA's internationaal theaterfestival dat voorstellingen van opvallende theatermakers uit het buitenland naar Amsterdam haalt.

Als professioneel danser en model heeft Diede Vermeesch zich gespecialiseerd in ballet, hiphop en hedendaagse dans en wordt ze geroemd om haar improvisatietalent. Van jongs af aan wilde Diede haar weg vinden in de (dans)wereld zonder zich te moeten beperken tot maatschappelijke normen. Definiëren is beperken - hoe houd je ruimte voor jezelf? Met haar artistieke werk verlegt Diede grenzen door middel van beweging en door het delen van verhalen via lichaamstaal over identiteit en erbij horen.

Diede Vermeesch is te gast tijdens City Talks Amsterdam: Belonging in Mythology bij Internationaal Theater Amsterdam

Marleen Hendrickx groeide op op een boerderij en bracht haar jeugd dansend door tussen de aardbeienvelden. Ze begon haar professionele reis als danseres en ontwikkelde zich later tot maker. Ze creëert verhalen waarvan ze vindt dat ze gehoord moeten worden, met als doel een tastbare verandering. Haar solovoorstelling X Y I en de groepsvoorstelling X Y WE - die beide de ervaringen van intersekse personen onderzoeken en hoe het binaire geslacht de norm is geworden in de recente Eurocentrische traditie - zetten je aan het denken over alles wat je denkt te weten over geslacht en gender.

Marleen Hendrickx is te gast tijdens City Talks Amsterdam: Belonging in Mythology bij Internationaal Theater Amsterdam

Met een achtergrond in kunst- en architectuurgeschiedenis en Design Cultures onderzoekt Mayim Frieden hoe de geschiedenis, het ontwerp en de bemiddeling van onze omgevingen van invloed zijn op hoe we ruimtes, onszelf en anderen waarnemen. Met de nadruk op de geleefde realiteit van het bewegen door de ruimte als trans, onderzoekt hen de ideologieën en sociale codes die in ons stedelijk weefsel zijn verweven. Hoe houdt dat de ongelijkheid ten opzichte van trans- en genderfluïde mensen in stand en wat zijn de beloften en valkuilen van het inzetten van 'queerness' in ruimtelijke praktijken.

Mayim Frieden is te gast tijdens City Talks Amsterdam: Belonging in Mythology bij Internationaal Theater Amsterdam

Het multidiscplinaire werk van SasaHara, ontstaan in clubs en gemeenschapsruimtes, is gericht op het scheppen van een wereld door middel van tekst, installaties, muziek en performance. Geïnspireerd door oude mythologieën herschrijft en maakt hen queerophantasmic verhalen en werkt met zelfgemaakte queer mythes. Naast hun persoonlijke kunstenaarschap is SasaHara ingeschreven in het Re:master Opera programma van het Sandberg Instituut en dient hen als creatief producent ter ondersteuning van diverse kunstenaars en collectieven.

fotografie door Charlotte v/d Gaag

12e editie

FESTIVAL BRANDHAARDEN

Brandhaarden is een internationaal theaterfestival, dat voorstellingen van opvallende theatermakers uit het buitenland naar Amsterdam haalt. Het festival biedt een uniek overzicht van één maker, huis, schrijver, regio of thema. In de voorgaande edities zetten we de schijnwerpers op regisseurs als Katie Mitchell, Milo Rau en het collectief Rimini Protokoll, schrijver Édouard Louis, de Zuid-Europese regio (Portugal, Spanje, Italië en Griekenland)  en stadstheaters als Münchner Kammerspiele, Volksbühne Berlin en Peter Brooks Théâtre des Bouffes du Nord.

Ontdek Brandhaarden 2024

(B)RANDPROGRAMMA: MODERNE MYTHEN

Het (b)randprogramma van Brandhaarden 2024 staat in het teken van Moderne Mythen. Het is niet voor niets dat het woord mythe vandaag de dag twee betekenissen heeft: aan de ene kant duidt het op verhalen die een bepaalde wijsheid bevatten en spreken we met verwondering over wat we dan ‘mythologisch’ noemen, aan de andere kant gebruiken we het woord om te spreken over leugens en misvattingen. We nodigen het publiek uit om te reflecteren op de kracht van gedeelde verhalen, maar kijken samen ook kritisch naar hoe dit kan omslaan in wijdverspreide ideeën die niet per se waar zijn en zo kwetsbare gemeenschappen nog verder kunnen marginaliseren.

BEKIJK HET HELE PROGRAMMA

meer perspectief

Language NP Language no problem Studiedag Theatervormgeving ITA Academy Perspectief Studiedag Theatervormgeving
Sluiten Studiedag Theatervormgeving ITA Academy
22 apr '24
Internationaal Theater Amsterdam (ITA) biedt trainingen aan voor docenten die zich willen verdiepen in hun vakgebied en zichzelf willen inspireren door middel van onderzoek en interactie met andere docenten.
Language NP Language no problem City Talks Amsterdam: AI Urbanism Internationaal Theater Amsterdam Perspectief City Talks Amsterdam: AI Urbanism
Sluiten City Talks Amsterdam: AI Urbanism Internationaal Theater Amsterdam
25 apr '24
City Talks is ITA’s sip & talkshow, waarin we focussen op de getalenteerde creatieven en vernieuwers van onze stad.
Language NP Language no problem Openbare rondleiding (in het Nederlands) Internationaal Theater Amsterdam Perspectief Openbare rondleiding (in het Nederlands)
Sluiten Openbare rondleiding (in het Nederlands) Internationaal Theater Amsterdam
02 sep '23 t/m 06 jul '24
Iedere eerste zaterdag van de maand kunt u deelnemen aan de openbare rondleiding (in het Nederlands) door het gebouw en krijgt u een kijkje achter alle deuren die anders gesloten blijven.
Language NP Language no problem Public Tour (in English) Internationaal Theater Amsterdam Perspectief Public Tour (in English)
Sluiten Public Tour (in English) Internationaal Theater Amsterdam
02 sep '23 t/m 06 jul '24
Iedere eerste zaterdag van de maand kunt u deelnemen aan de openbare rondleiding (in het Engels) door het gebouw en krijgt u een kijkje achter alle deuren die anders gesloten blijven.
Language NP Language no problem Nacht Na de Dam Internationaal Theater Amsterdam / Theater na de Dam Perspectief Nacht Na de Dam
Sluiten Nacht Na de Dam Internationaal Theater Amsterdam / Theater na de Dam
04 mei '24
Tijdens Nacht Na de Dam komen publiek en theatermakers uit alle hoeken van de stad bij Internationaal Theater Amsterdam samen om elkaar te ontmoeten en na te praten aan de hand van de verschillende optredens.
Language NP Language no problem De Late Late Tante Beb Show Het Nationale Theater / Eric de Vroedt Perspectief De Late Late Tante Beb Show
Language NP Language no problem A NITE with Bab Ad-Daar: The Underground Bab Ad-daar / NITE Perspectief A NITE with Bab Ad-Daar: The Underground
Sluiten A NITE with Bab Ad-Daar: The Underground Bab Ad-daar / NITE
11 mei '24
ITA zet in samenwerking met NITE de deur van het theater open voor jou. Een speciaal, theatraal programma voor nieuwkomers waarin leden van Bab Ad-daar en het publiek samen de thematiek van de voorstelling The Underground induiken.
Language NP Language no problem AchterdebergAcademie en Visio Amsterdam Spelen Omstanders in ITA Toneelbeeld ITA Academy / AchterdebergAcademie en Visio Amsterdam Theater AchterdebergAcademie en Visio Amsterdam Spelen Omstanders in ITA Toneelbeeld
Sluiten AchterdebergAcademie en Visio Amsterdam Spelen Omstanders in ITA Toneelbeeld ITA Academy / AchterdebergAcademie en Visio Amsterdam
25 mei '24
‘Omstanders’, naar Medea is een hedendaagse bewerking gebaseerd op improvisaties van de spelers. De voorstelling wordt gespeeld door een diverse groep van goedziende, slechtziende en blinde spelers.
Language NP Language no problem Europa Draait Door LIVE - De Verkiezingsshow Haagsch College Perspectief Europa Draait Door LIVE - De Verkiezingsshow
Sluiten Europa Draait Door LIVE - De Verkiezingsshow Haagsch College
01 jun '24
Hoe snel moet Oekraïne lid worden van de EU? Gaan de klimaatplannen te ver of juist niet ver genoeg? En hoe beschermen we Europa en de wereld met een vijandig Rusland en opkomend China? Nooit eerder stond er zoveel op het spel bij de Europese Verkiezingen.
Language NP Language no problem Eigen welzijn eerst Haagsch College Perspectief Eigen welzijn eerst
Sluiten Eigen welzijn eerst Haagsch College
02 jul '24
Waarom is de middenklasse steeds gevoeliger geworden voor extreme ideeën? En waarom heeft het vooruitgangsideaal plaatsgemaakt voor een hang naar zelfbehoud? In de theateravond Eigen welzijn eerst toont Roxane van Iperen hoe de behoefte naar zekerheid kan ontsporen in radicale sentimenten.