Clybourne Park
Clybourne Park
Voorstellingen
Na het succesvolle A Raisin in the Sun en Beneatha’s Place brengt Well Made Productions het derde deel van de Raisin Cycle: Clybourne Park. Bruce Norris schreef het stuk als spin-off van A Raisin in the Sun, de Broadway-klassieker van Lorraine Hansberry uit 1959. Ook Clybourne Park (2010) werd een Broadway hit en won talloze prijzen, waaronder de prestigieuze Pulitzerprijs.
Vanwege een fout in onze website werd de informatie over inleidingen en nagesprekken helaas niet juist weergegeven. Het nagesprek op 7 mei gaat niet door. Inleidingen zijn alleen op 7 en 8 mei om 19:30. Excuses voor het ongemak.
Grote Zaal
Duur: 120 minuten
inclusief pauze
Over de voorstelling
Clybourne Park gaat over raciale spanningen en gentrificatie. In de buurt Clybourne Park in Chicago wordt voor weinig geld een huis verkocht aan een zwart gezin, de eerste zwarte familie in de witte wijk. Prompt beginnen de buren zich te roeren, bevreesd als ze zijn om hun gemeenschap: voor je het weet wordt de buurt onbewoonbaar.
Jaren later kopen Steve en Lindsey een huis in Clybourne Park, voor een fiks bedrag. Zij gooien het tegen de vlakte om op die plek iets nieuws te kunnen bouwen. Zij zijn het eerste witte gezin in een zwarte buurt. Het zorgt allemaal voor de nodige onrust. Bezorgde buren roeren zich: voor je het weet wordt de buurt onbetaalbaar.
Well Made Productions brengt theater, film, fotografie en verhalen van niet-witte auteurs vanuit een bicultureel perspectief en ontving in 2017 de Amsterdamprijs voor de Kunst.
19:30 - 20:15 | Koninklijke Foyer
Inleiding 7 & 8 mei
Mitchell Esajas, mede-oprichter en voorzitter van New Urban Collective en mede-initiatiefnemer van The Black Archives creëerde met collega Wouter Pocorni (architect, bouwkundige en Bijlmerbeliever 3.0) de inhoudelijke inleidingen bij de voorstelling. Wouter verzorgt op 7 & 8 de inleiding in de Koninklijke Foyer.
"Wat weinig mensen weten is dat de gemeente Amsterdam in de jaren zeventig hele wijken sloot voor niet-witte Nederlanders. Hoewel Surinamers Nederlandse staatsburgers waren, konden ze niet wonen waar ze wilden."
Lunchen met Mitchell Esajas
Voor Lunchen met… nodigen we een acteur, danser of maker (of dit keer een bedrijfswetenschapper/antropoloog) uit voor een lunch en een goed gesprek in de Café | Brasserie van Internationaal Theater Amsterdam.
Mitchell Esajas (1988) is mede-oprichter en voorzitter van New Urban Collective, een netwerk van studenten en young professionals van diverse achtergronden. Ook is hij mede-initiatiefnemer van The Black Archives. Esajas verzorgt met collega’s de inhoudelijke inleidingen bij de voorstelling Clybourne Park van Well Made Productions, die gaat over gentrificatie en racisme. Als lunch neemt hij een cappuccino en een broodje makreelsalade.