Constantinopoliad

Constantinopoliad
01 feb '24 t/m 02 feb '24
Onassis Foundation / Sister Sylvester / Nadah El Shazly

Een handgemaakt boek, gezamenlijk gelezen door het publiek binnenin een geluidsinstallatie. Als reactie op het archief van de dichter Constantine Cavafy, is het werk geïnspireerd op de blanco en uitgescheurde pagina's in Constantinopoliad, een epos – het dagboek dat Cavafy begon als tiener toen hij en zijn gezin Alexandrië moest ontvluchtten – en op verloren en ontbrekende archieven door de tijd heen en op de geesten, zowel erotisch als historisch, die de oudere Cavafy in zijn gedichten bezoeken.

Festival Brandhaarden

Duur 50 minuten
Genre Theater
Taal Engels

Nederlandse première do 1 feb
City Talks
do 1 feb
Nagesprek vr 2 feb in de Nieuwe Foyer

Constantinopoliad


Constantinopoliad
is een multi-prismatische en interactieve performance die is gecreëerd door beeldend kunstenaar Kathryn Hamilton, alias Sister Sylvester. Het is een open uitnodiging voor een uitdagende reis naar de grenzen van genders en diverse werelden, tussen Oost en West, naar wat je verwacht en wat je via Cavafy hebt ervaren. Samen met de Egyptische muzikant Nadah El Shazly visualiseert Sister Sylvester de lege en blanco pagina's van Constantinopoliad, het dagboek dat Cavafy bijhield toen hij en een deel van zijn familie Alexandrië in alle haast moesten ontvluchten naar Constantinopel.
-|-
Het driedimensionale handgemaakte boek dat u wordt aangeboden tijdens de performance wordt het begin van een veelzijdige artistieke ervaring die wordt begeleid door muziek, gesproken tekst, een geluidsinstallatie, en lezen, waarbij zelfs gebruik wordt gemaakt van video-installatie en zang.

© Zachary Schulman
© Zachary Schulman
© Maria Baranova

Over Kathryn Hamilton

Beeldend kunstenaar Kathryn Hamilton, alias Sister Sylvester, is gevestigd in New York en Istanbul. Ze creëert lecture performances en uitgebreide documentaires en is momenteel resident bij ONX Studio. Haar meest recente film, Our Ark, mede regegiseerd door Deniz Tortum, ging in première op IDFA in november 2021 en is vertoond op internationale festivals. De film won o.a. Best Short Film op het Istanbul International Film Festival. Daarnaast geeft ze de bio-hacking performance class aan The School of Genetisch Modified Theater en gaf ze lezingen aan Colorado College en aan Princeton, UCCS, Columbia University, Bogazici, Istanbul en MIT.

Over Nadah El Shazly

Nadah El Shazly staat bekend om haar frisse en onverschrokken optredens en is een prominente en boeiende stem in de elektronische muziek-onderwereld van haar geboortestad Caïro. Met haar debuutalbum Ahwar vond ze op radicale wijze de populaire muziek van haar thuisland opnieuw uit en verkende ze nieuwe sonische en harmonische grenzen, waardoor ze op de cover van het tijdschrift Wire terechtkwam als de stem van Caïro’s New Wave. Nadah werkt momenteel aan haar tweede muziekalbum en blijft daarnaast componeren voor film en bewegend beeld.

Credits

schrijver, regisseur, co-designer boek Sister Sylvester
componist & performer Nadah el Shazly
video-ontwerper Jeremy Kadetsky, gebaseerd op een ontwerp van Tei Blow
dramaturgie Andrew Kircher
illustrator & co-designer boek Efrîn Nowar
lichtontwerp & technische directie Bruce Steinberg
geluidsadviseur Garth Macaleavey
geluidstechnicus Daniel Dominguez
bedrijf- & podiumbeheer Shiku Thuo
foto's Zachary Schulman, Maria_Baranova, Frank Schmitt

-|-

In opdracht van de Onassis Foundation, ondersteund door residenties bij Onassis Air, en met de steun van het Cavafy Archive, Athene.

In première gegaan in National Sawdust als onderdeel van het Archive of Desire festival 2023.
De tournee wordt ondersteund door Onassis Stegi's 'Outward Turn' cultureel exportprogramma.

ONASSIS FOUNDATION

Sinds 1978 heeft de Onassis Foundation voortdurend geïnvesteerd op het gebied van cultuur, onderwijs en gezondheid, waarbij de menselijke benadering altijd centraal heeft gestaan. Het Onassis Stegi in Athene, dat fungeert als het middelpunt van de culturele activiteiten van de Foundation, moedigt het talent en de energie van lokale en internationale artiesten aan om tot bloei te komen. Het brengt gesprekken op gang die tot doel hebben de samenleving op te schudden en vorm te geven. Onassis Stegi is een centrum van wereldwijde hedendaagse cultuur dat, door middel van een reeks initiatieven en werken, de dialoog bevordert over democratie, sociale en ecologische rechtvaardigheid, raciale en gendergelijkheid, en LGBTQIA+ rechten.

Lees meer

12e editie

FESTIVAL BRANDHAARDEN

Brandhaarden is een internationaal theaterfestival, dat voorstellingen van opvallende theatermakers uit het buitenland naar Amsterdam haalt. Het festival biedt een uniek overzicht van één maker, huis, schrijver, regio of thema. In de voorgaande edities zetten we de schijnwerpers op regisseurs als Katie Mitchell, Milo Rau en het collectief Rimini Protokoll, schrijver Édouard Louis, de Zuid-Europese regio (Portugal, Spanje, Italië en Griekenland)  en stadstheaters als Münchner Kammerspiele, Volksbühne Berlin en Peter Brooks Théâtre des Bouffes du Nord.

Ontdek Brandhaarden 2024

(B)randprogramma: Moderne Mythen

Het (b)randprogramma van Brandhaarden 2024 staat in het teken van Moderne Mythen. Het is niet voor niets dat het woord mythe vandaag de dag twee betekenissen heeft: aan de ene kant duidt het op verhalen die een bepaalde wijsheid bevatten en spreken we met verwondering over wat we dan ‘mythologisch’ noemen, aan de andere kant gebruiken we het woord om te spreken over leugens en misvattingen. We nodigen het publiek uit om te reflecteren op de kracht van gedeelde verhalen, maar kijken samen ook kritisch naar hoe dit kan omslaan in wijdverspreide ideeën die niet per se waar zijn en zo kwetsbare gemeenschappen nog verder kunnen marginaliseren.

Bekijk het hele programma

Meer Brandhaarden

Language NP Language no problem Earthquake Onassis Stegi / Vasilis Vilaras Theater Earthquake
Sluiten Earthquake Onassis Stegi / Vasilis Vilaras
30 jan '24 t/m 31 jan '24
Non-binaire mensen, transfeminiteiten, dikke lichamen, immigrantenvrouwen en sekswerkers betreden het podium, gewoon omdat ze zijn wie ze zijn.
Language NP Language no problem Constantinopoliad Onassis Foundation / Sister Sylvester / Nadah El Shazly Theater Constantinopoliad
Sluiten Constantinopoliad Onassis Foundation / Sister Sylvester / Nadah El Shazly
01 feb '24 t/m 02 feb '24
Als reactie op het archief van de dichter Constantine Cavafy, is Constantinopoliad geïnspireerd op de blanco en uitgescheurde pagina's in Constantinopoliad, een epos – het dagboek dat Cavafy begon als tiener toen hij en zijn gezin Alexandrië moest ontvluchtten.
Language NP Language no problem (B)randprogramma: Moderne Mythen ITA Academy Perspectief (B)randprogramma: Moderne Mythen
Sluiten (B)randprogramma: Moderne Mythen ITA Academy
03 feb '24 t/m 10 feb '24
Het (b)randprogramma van Brandhaarden 2024 staat in het teken van Moderne Mythen.
Language NP Language no problem Goodbye, Lindita National Theatre of Greece / Mario Banushi Theater Goodbye, Lindita
Sluiten Goodbye, Lindita National Theatre of Greece / Mario Banushi
03 feb '24 t/m 04 feb '24
Goodbye, Lindita is een poëtisch afscheid, een visuele meditatie over rouw. Een familie ervaart verdriet op een gedempte, woordeloze manier, bedwelmd door hun verlies, totdat een reeks griezelige gebeurtenissen de grenzen tussen hun wereld en die van de overleden Lindita lijkt op te schorten.
Language NP Language no problem The House Onassis Stegi / Dimitris Karantzas Theater The House
Sluiten The House Onassis Stegi / Dimitris Karantzas
05 feb '24 t/m 06 feb '24
Dimitris Karantzas presenteert een parabelvoorstelling over geweld, verslaving aan beelden en de afschaffing van illusies. Of, met andere woorden, over een realiteit die je, hoezeer je dit ook probeert te vermijden, vroeg of laat inhaalt.
Language NP Language no problem Nekyia Onassis Stegi / Giannis Aggelakas & Christos Papadopoulos Muziektheater Nekyia
Sluiten Nekyia Onassis Stegi / Giannis Aggelakas & Christos Papadopoulos
07 feb '24 t/m 08 feb '24
Giannis Aggelakas, muzikant, dichter en belangrijkste grondlegger van de Griekse rockscene, werkt samen met gevestigde choreograaf Christos Papadopoulos aan Nekyia, een unieke kijk- en luisterervaring van de meest aangrijpende rapsodie van het Homerische epos.
Language NP Language no problem Romáland – Once upon a time, between real and unreal Onassis Stegi / Anestis Azas & Prodromos Tsinikoris Theater Romáland – Once upon a time, between real and unreal
Sluiten Romáland – Once upon a time, between real and unreal Onassis Stegi / Anestis Azas & Prodromos Tsinikoris
09 feb '24 t/m 10 feb '24
Zorgeloze nomaden? Grote kunstenaars? Slachtoffers van sociale structuren of gevaarlijk en delinquent? Wat zijn Roma eigenlijk? En wat zijn ze niet? Anestis Azas en Prodromos Tsinikoris onderzoeken dit met een theaterproductie die zich op het grensvlak van documentaire en fictie bevindt.
Language NP Language no problem Rebetiko concert Lena Kitsopoulou & band Muziek Rebetiko concert
Sluiten Rebetiko concert Lena Kitsopoulou & band
10 feb '24
Ontdek het geluid van Rebetiko, een muzikaal genre dat zijn oorsprong vindt in de steden en havens van Griekenland, dat de levens van vluchtelingen weerspiegelt en evolueert van vooroorlogse verhalen over criminaliteit naar naoorlogse thema's over liefde en sociale verschijnselen.