Constantinopoliad

Sluiten
Brandhaarden 2024

Constantinopoliad

Onassis Foundation / Sister Sylvester / Nadah El Shazly

Voorstellingen

Helaas, op dit moment zijn er geen voorstellingen beschikbaar.
Constantinopoliad
Onassis Foundation / Sister Sylvester / Nadah El Shazly

Constantinopoliad is een handgemaakt boek, gezamenlijk voorgelezen door het publiek in een geluidsinstallatie. Het werk is een reactie op het archief van de dichter Konstantínos Kaváfis en is geïnspireerd op de blanco en uitgescheurde pagina's uit Constantinopoliad, een epos, het dagboek waarmee de tiener Kaváfis begon toen hij en zijn familie Alexandrië ontvluchtten; door verloren en ontbrekende archieven door de tijd heen; en door de geesten, zowel erotische als historische, die de oudere Kaváfis in zijn gedichten bezoeken.

Festival Brandhaarden

Duur 50 minuten
Genre Theater
Taal Engels

Nederlandse première do 1 feb
City Talks
do 1 feb van 20.00 - 21.00 in de ITA Salon
Inleiding do 1 feb van 18.00 - 18.20 in de ITA Salon
Nagesprek do 1 feb in de Nieuwe Foyer (na de 2e voorstelling)

Constantinopoliad


Constantinopoliad is een visueel essay en een reis door verloren en ontbrekende archieven. Via de blanco pagina's in een tienerdagboek uit de 19e eeuw beschouwt het werk de onmogelijkheid om het verleden te kennen, maar de mogelijkheid om erdoor achtervolgd te worden. Verbrande en beschadigde dia's, een poging om de klanken van een Alexandrijns cabaret uit de jaren dertig na te bootsen, en een handgemaakt kunstenaarsboek met woorden en beelden verborgen tussen de vouwen van de pagina's, komen samen in een gemeenschappelijke leeservaring die vraagt: hoe kunnen we zien, en horen, door de vervormingen van de tijd? En hoe nodigen we de geesten uit het verleden uit om ons te achtervolgen in nieuwe manieren van zijn in de toekomst?

© Zachary Schulman
© Zachary Schulman
© Maria Baranova

Over Kathryn Hamilton

Beeldend kunstenaar Kathryn Hamilton, alias Sister Sylvester, is gevestigd in New York en Istanbul. Ze creëert lecture performances en uitgebreide documentaires en is momenteel resident bij ONX Studio. Haar meest recente film, Our Ark, mede regegiseerd door Deniz Tortum, ging in première op IDFA in november 2021 en is vertoond op internationale festivals. De film won o.a. Best Short Film op het Istanbul International Film Festival. Daarnaast geeft ze de bio-hacking performance class aan The School of Genetisch Modified Theater en gaf ze lezingen aan Colorado College en aan Princeton, UCCS, Columbia University, Bogazici, Istanbul en MIT.

Over Nadah El Shazly

Nadah El Shazly staat bekend om haar frisse en onverschrokken optredens en is een prominente en boeiende stem in de elektronische muziek-onderwereld van haar geboortestad Caïro. Met haar debuutalbum Ahwar vond ze op radicale wijze de populaire muziek van haar thuisland opnieuw uit en verkende ze nieuwe sonische en harmonische grenzen, waardoor ze op de cover van het tijdschrift Wire terechtkwam als de stem van Caïro’s New Wave. Nadah werkt momenteel aan haar tweede muziekalbum en blijft daarnaast componeren voor film en bewegend beeld.

Credits


schrijver, regisseur, co-designer boek Sister Sylvester
componist & performer Nadah el Shazly
illustrator, co-designer boek & maker Efrîn Nowar
video-ontwerper Jeremy Kadetsky, gebaseerd op een ontwerp van Tei Blow
dramaturgie Andrew Kircher
lichtontwerp & technische directie Bruce Steinberg
geluidsadviseur Garth Macaleavey
geluidstechnicus Daniel Dominguez
assistent licht en projectie Marisa Conroy
podiumbeheer Melina Lorkidi
bedrijfsbeheer Shiku Thuo
foto's Zachary Schulman, Jill Steinberg
-|-
Onassis STEGI Team
coördinator tours en internationale coproducties Christina Liata
assistent tours en internationale coproducties Polyxeni Sotirchou
technisch manager tours Stavros Kariotoglou
toneelmeester Melina Lorkidi

In opdracht van de Onassis Foundation, ondersteund door residenties bij Onassis Air, en met de steun van het Cavafy Archive, Athene.

In première gegaan in National Sawdust als onderdeel van het Archive of Desire festival 2023.

De tournee wordt ondersteund door Onassis Stegi's 'Outward Turn' cultureel exportprogramma.

Brandhaarden is een coproductie met Onassis STEGI's Outward Turn Program.

12e editie

FESTIVAL BRANDHAARDEN

Brandhaarden is een internationaal theaterfestival, dat voorstellingen van opvallende theatermakers uit het buitenland naar Amsterdam haalt. Het festival biedt een uniek overzicht van één maker, huis, schrijver, regio of thema. In de voorgaande edities zetten we de schijnwerpers op regisseurs als Katie Mitchell, Milo Rau en het collectief Rimini Protokoll, schrijver Édouard Louis, de Zuid-Europese regio (Portugal, Spanje, Italië en Griekenland)  en stadstheaters als Münchner Kammerspiele, Volksbühne Berlin en Peter Brooks Théâtre des Bouffes du Nord.

Ontdek Brandhaarden 2024

ONASSIS STEGI

De Onassis Stegi in Athene, die fungeert als het middelpunt van de culturele activiteiten van de Onassis Foundation, moedigt het talent en de energie van lokale en internationale kunstenaars aan om te bloeien en brengt gesprekken op gang die als doel hebben de samenleving te schudden en vorm te geven. Onassis Stegi is een centrum van mondiale hedendaagse cultuur dat, via een reeks initiatieven en werken, de dialoog bevordert over democratie, sociale en ecologische rechtvaardigheid, rassen- en gendergelijkheid, en LHBTI+ rechten.

Lees meer

(B)randprogramma: Moderne Mythen

Het (b)randprogramma van Brandhaarden 2024 staat in het teken van Moderne Mythen. Het is niet voor niets dat het woord mythe vandaag de dag twee betekenissen heeft: aan de ene kant duidt het op verhalen die een bepaalde wijsheid bevatten en spreken we met verwondering over wat we dan ‘mythologisch’ noemen, aan de andere kant gebruiken we het woord om te spreken over leugens en misvattingen. We nodigen het publiek uit om te reflecteren op de kracht van gedeelde verhalen, maar kijken samen ook kritisch naar hoe dit kan omslaan in wijdverspreide ideeën die niet per se waar zijn en zo kwetsbare gemeenschappen nog verder kunnen marginaliseren.

Bekijk het hele programma

In coproductie met

Meer Brandhaarden