De bus uit Dachau
De bus uit Dachau vertelde het relatief onbekende verhaal van een aantal verzetsstrijders die na het bevrijden van kamp Dachau door de Nederlandse regering aan hun lot werden overgelaten en op eigen houtje terug naar hun moederland moesten reizen. Alwaar ze, eenmaal aangekomen, alleen maar meer tegenwerking te wachten stond. Enkelen van hen reizen in ’95 de omgekeerde weg om herinneringen op te halen maar worden in Oost Duitsland als snel geconfronteerd met sluimerend neonazisme. Is er dan niets veranderd?
Duur nnb
Genre Theater
Taal Nederlands
In Gesprek vr 20 januari
Première di 17 januari
De bus uit Dachau
In 1995 werd een confronterend filmscript afgewezen door het Nederlands filmfonds. Een script over de schimmige grenzen tussen goed en kwaad binnen de mens, in het ultieme tijdperk van goed en kwaad: ’40-’45. Misschien was het filmfonds na Schindler’s List even oorlogsmoe, misschien waren de dialogen te breedsprakig voor een film, misschien verdiende de oorlog in Joegoslavië even de hoofdrol.
Hoe dan ook werd met deze afwijzing een levenswerk tot de vergetelheid veroordeeld. Een levenswerk van Rutger Weemhoff, vader van Ward, kernlid van De Warme Winkel.
-|-
Zoals altijd in het oeuvre van De Warme Winkel gaan noodzaak en ernst hand in hand met humor en baldadigheid. Dit keer gaan Vincent Rietveld en Ward Weemhoff samen met Lieve Fikkers het gevecht aan met vijf Duitse acteurs van het toonaangevende Schauspielhaus Bochum en verhouden zich tot het onuitputtelijke verhaal van de tweede wereldoorlog.
CREDITS
concept, tekst Lieve Fikkers, Vincent Rietveld, Ward Weemhoff
spel Lieve Fikkers, Vincent Rietveld, Ward Weemhoff en acteurs van Schauspielhaus Bochum
decor Theun Mosk
kostuums Bernadette Corstens-|-
licht Sirko Lamprecht
geluid Richard Janssen
coproductie Schauspielhaus Bochum en Internationaal Theater Amsterdam