De Jaren

Sluiten
Nederlands Theater Festival

De Jaren

Het Nationale Theater / Eline Arbo

Voorstellingen

Helaas, op dit moment zijn er geen voorstellingen beschikbaar.
De Jaren
Het Nationale Theater / Eline Arbo

Geregisseerd door Eline Arbo bij Het Nationale Theater, naar de Europese bestseller van Annie Ernaux, met een all-female topcast bestaande uit Hannah Hoekstra, Nettie Blanken, Tamar van den Dop, Mariana Aparicio en June Yanez.

Festival Nederlands Theater Festival

Duur 120 minuten
Genre Theater
Taal Nederlands

Let op, deze voorstelling bevat scenes die als zeer indringend kunnen worden ervaren.

De jaren


In De jaren vertellen vijf actrices samen het leven van één vrouw, tegen de achtergrond van een in hoog tempo veranderende wereld. Ze groeit op tussen het puin van de Tweede Wereldoorlog, ontworstelt zich aan haar middenstandsmilieu en wordt schrijfster met een scherp politiek en sociaal bewustzijn. Aan de hand van foto’s, songs en nieuwsberichten vertelt ze over emancipatie, vrouw-zijn, seksualiteit, klassenverschillen en individuele kansen.

Na het veelgeprezen Weg met Eddy Bellegueule en Yerma maakt regisseur Eline Arbo opnieuw een zeer persoonlijke én politieke voorstelling. In losse scènes worden muzikale, vrolijke en melancholische herinneringen opgeroepen. Door één leven te volgen, zien we de wereld veranderen. De hyperpersoonlijke geschiedenis van een Franse vrouw wordt zo een universele biografie van het naoorlogse West-Europa.
-|-
Eline Arbo regisseert De jaren, naar de Europese bestseller van Annie Ernaux, wordt gespeeld door een all-female topcast, bestaande uit Hannah Hoekstra, Nettie Blanken, Tamar van den Dop, Mariana Aparicio en June Yanez.

Uit het juryrapport

'In De jaren, naar het boek van Annie Ernaux voltrekt zich in handen van Eline Arbo niets minder dan theatrale magie. Vijf actrices tekenden voor de hoofdrol in deze biografie van een westerse vrouw. Liederlijk en cerebraal, teder en wreed: de jury is unaniem over de geweldige synergie die hier ten tonele wordt gebracht.'

de Volkskrant

'Dankzij het fantastische spel en de muzikale performances vliegen de uren – en tegelijk de jaren – voorbij.'

Trouw

'‘Gewone vrouw’ Annie Ernaux vormt broodnodige aanvulling op mannelijke theatercanon.'
Eline Arbo regisseert De jaren bij Het Nationale Theater, naar het boek van de bekroonde auteur Annie Ernaux.
Eline Arbo regisseert De jaren bij Het Nationale Theater, naar het boek van de bekroonde auteur Annie Ernaux.

Eline Arbo over De jaren

“Toen ik De jaren las wist ik meteen: dit boek is voor mij geschreven. Annie Ernaux’ stijl is zo treffend en universeel dat al die herinneringen ook resoneren in mij. Haar beelden roepen een gevoel van nostalgie op, maar tegelijkertijd ook schaamte en woede.”

CREDITS


bewerking en regie 
Eline Arbo naar het boek Annie Ernaux
vertaling Rokus Hofstede
spel Mariana Aparicio, Nettie Blanken, Tamar van den Dop, Hannah Hoekstra, June Yanez
regie-assistent Ludy Golstein
muziek Thijs van Vuure
decor Juul Dekker
kostuum Rebekka Wörmann
licht Varja Klosse
dramaturg Willemijn Barelds -|-
campagnebeeld Gordon Meuleman

Nederlands Theater Festival 2023

Elf dagen lang – van 7 tot en met 17 september 2023 – presenteert het Nederlands Theater Festival de mooiste voorstellingen van dit seizoen. Het festival laat daarnaast succesvolle nieuwe ontwikkelingen op het gebied van theater zien, staat vooraan in het gesprek over de rol van theater in de samenleving en laat grenzen tussen verschillende kunstdisciplines vervagen. Traditiegetrouw wordt het festival geopend met de Staat van het Theater en sluit het festival af met het Gala van het Nederlands Theater waar de belangrijkste Toneelprijzen worden uitgereikt.

Het Nederlands Theater Festival is er om het theater én het publiek te vieren.

BEKIJK HET HELE PROGRAMMA

Meer NTF