ITA–Ensemble

een klein leven

Sluiten
On tour

een klein leven

ITA-ensemble / Ivo van Hove

Voorstellingen

Helaas, op dit moment zijn er geen voorstellingen beschikbaar.
een klein leven
ITA Ensemble / Ivo van Hove

Geen boek heeft de afgelopen paar jaar miljoenen lezers zo in de ban gehouden en aangegrepen als Een klein leven van de Amerikaanse schrijver Hanya Yanagihara. Ivo van Hove maakte een vertaling naar theater en creëerde een indringende voorstelling. Ramsey Nasr won de Louis d'Or voor zijn vertolking van Jude.

Festival Edinburgh International Festival

Locatie Festival Theatre, Edinburgh
Duur 250 minuten, incl. pauze
Genre Theater
Taal Nederlands

Een klein leven


In Een klein leven volgen we vier mannen over een periode van meer dan dertig jaar: de advocaat Jude, de acteur Willem, de beeldend kunstenaar JB en de architect Malcolm. Het verhaal is de geschiedenis van hun vriendschap, want ze blijven tijdens hun hele leven nauw met elkaar verbonden. Ze ontwikkelen hun carrières in de stad waar ambitie en succes de graadmeter voor een geslaagd leven zijn: New York.

Centraal staat de in zichzelf gekeerde Jude. Zijn verleden is omgeven door een sluier van geheimzinnigheid. Achter de façade van professioneel succes leeft hij met onverwerkt verdriet als gevolg van structureel seksueel misbruik in zijn jeugd. Daar heeft hij een extreem wantrouwen en een gevoel van waardeloosheid aan overgehouden. Een uitlaatklep vindt hij in dwangmatige zelfverminking, waardoor zijn lichaam steeds verder uitgeput raakt.
-|-
Hoe leef je met trauma en pijn? Jude heeft geen familie, zijn vrienden zijn alles voor hem. Toch vindt hij het onmogelijk om zijn verleden met hen te delen. Hoe dichter iemand komt, hoe moeilijker het is om het gesprek erover aan te gaan. Openheid en overgave staan voor Jude gelijk aan misbruik. In een dergelijke constellatie wordt intimiteit een onmogelijke opgave. Is vriendschap in staat om compensatie te bieden voor de opgelopen schade? Is het mogelijk om een liefdesrelatie te hebben zonder seks? Wat kan liefde doen?

Judes vrienden staan voor een dilemma. Hoe kun je iemand helpen die niet geholpen wil worden, terwijl je beseft dat je geen echte vriend bent als je níet probeert te helpen?

Hanya Yanagihara over Een klein leven

'Ivo en ik spraken elkaar over Een klein leven. In ons eerste gesprek vertelde hij zijn ideeën over hoe hij het boek naar het podium wilde transporteren. En dat is precies waar ik in eerste instantie nieuwsgierig naar ben wanneer iemand het boek wil omzetten naar een andere kunstvorm; hoe zullen ze hún medium gebruiken om het verhaal te vertellen. Het moet een interpretatie zijn, geen letterlijke vertaling. Het boek vraagt volledige overgave van de lezer. En dat is bij het toneelstuk ook zo. Dat is bij al het werk van Ivo het geval. De toneelbewerking van Een klein leven nodigt uit tot een zekere nederigheid, aandachtigheid en actieve betrokkenheid. De kijker wordt uitgedaagd. En hij zal worden beloond. Ik hoop dat dit toneelstuk mensen met een nieuwe blik naar het boek laat kijken. Dankzij bewerkingen zoals het toneelstuk van Ivo, kennen het boek en zijn personages een veel langer leven dan ik oorspronkelijk had voorzien. Dat beschouw ik als een groot cadeau.’

CAST

Language NP Language no problem Ramsey Nasr Ramsey Nasr
Language NP Language no problem Maarten Heijmans Maarten Heijmans
Language NP Language no problem Majd Mardo Majd Mardo
Language NP Language no problem Edwin Jonker Edwin Jonker
Language NP Language no problem Hans Kesting Hans Kesting
Language NP Language no problem Marieke Heebink Marieke Heebink
Language NP Language no problem Steven Van Watermeulen Steven Van Watermeulen
Language NP Language no problem Bart Slegers Bart Slegers

REVIEWS

de Volkskrant

'Een stomp in je maag, nee, in je gezicht, dat is de voorstelling Een klein leven in de regie van Ivo van Hove. En nog één. En nog één. Het geweld wordt afgewisseld met korte, tedere momenten van troost. Kleine sprankjes hoop, die algauw weer moeten wijken voor de gruwel, tot er geen ontkomen meer aan is: het besef van volstrekte uitzichtloosheid.'

NRC

'Dit is theater in zijn meest glorieuze vorm'

Trouw

'In handen van regisseur Ivo van Hove is het een powerhouse van een stuk geworden'

De Standaard

'Zinderend en ontroerend theater'

De Telegraaf

'De toneelversie van Een klein leven grijpt je naar je strot en laat zien hoe gruwelijk het leven soms kan zijn. Het stuk is zwarter dan inktzwart, maar glanst dwars door alle lelijkheid heen.'

Behind the scenes

Ga backstage bij het repetitieproces van Een klein leven en ontdek hoe de voorstelling gemaakt is.

Ivo van Hove
Regisseur
Ivo van Hove

Ivo van Hove was van 2001 tot 2023 directeur van Internationaal Theater Amsterdam.

In seizoen 23|24 gaan zijn regies van The Damned, Mijn lieve gunsteling en Wie heeft mijn vader vermoord in reprise.

Bekijk Profiel

Credits


concept en regie Ivo van Hove
gebaseerd op het boek van Hanya Yanagihara
vertaling Kitty Pouwels en Josephine Ruitenberg
bewerking Koen Tachelet
dramaturgie Bart Van den Eynde
scenografie en lichtontwerp Jan Versweyveld
video Mark Thewessen, Jan Versweyveld
muziek en sounddesign Eric Sleichim
met Marieke Heebink, Maarten Heijmans, Edwin Jonker, Hans Kesting, Majd Mardo, Ramsey Nasr, Bart Slegers, Steven Van Watermeulen
muzikanten BL!NDMAN [strings]: Stefanie Van Backlé (viool), Marlon Dek (cello), Caroline Denys (viool), Monica Goicea (altviool), Floor Lecoultre (viool), Suzanne Vermeyen (cello), Femke Verstappen (viool), Iteke Wijbenga (altviool)

kostuums An D'Huys
-|-
assistent regie Daniël 't Hoen
assistent scenografie Bart van Merode
casting advies Hans Kemna
coproducent GREC Festival, Ruhrfestspiele Recklinghausen
particulier producent Gert-Jan en Corinne van den Bergh, Hendrik Jan ten Have en Gabriëlla de Rooij, Joost en Marcelle Kuiper
productieleider Inge Zeilinga
1e inspicient Kevin Cuijvers, Sebastiaan Kruijs, Reyer Meeter
techniek Pepijn van Beek, Bart Coenen, Sander van Elteren, Zinzi Kemper, Stijn van der Leeuw, David Logger, Timo Merkies, Hans Pieksma, Stephan Pot, Dennis van Scheppingen, Erwin Sterk, Mark Thewessen, Jeffrey van Vloten, Ruud de Vos, Jordi Wolswijk, Paul van der Zouwe
kap en grime Mirjam Venema
fotografie Jan Versweyveld
publiciteit Joris van den Ring-Bax
ondersteund door Ammodo

MEER ITA-ENSEMBLE

Language NP Language no problem vogels ITA–Ensemble Theater vogels
Sluiten vogels ITA Ensemble / Alize Zandwijk
23 apr '24 t/m 03 mei '24
Vogels van de Canadees-Libanese schrijver Wajdi Mouawad is een familiedrama dat zich afspeelt te midden van de langdurige spanningen tussen Palestina en Israël en de verstrekkende gevolgen daarvan.
Language NP Language no problem de dokter
ITA–Ensemble Theater de dokter
Sluiten de dokter ITA Ensemble / Robert Icke
05 mei '24 t/m 17 mei '24
De dokter werd voor het Nederlands Theaterfestival 2022 geselecteerd als een van de beste twaalf voorstellingen van het voorgaande seizoen. De actrices Janni Goslinga en Ilke Paddenburg werden genomineerd voor respectievelijk de Theo d’or en Colombina. 
Language NP Language no problem prima facie ITA–Ensemble Theater prima facie
Sluiten prima facie ITA Ensemble / Eline Arbo
28 nov '23 t/m 14 jun '24
Eline Arbo regisseert Maria Kraakman in het prijswinnende toneelstuk van auteur Suzie Miller. De snoeiharde monoloog die furore maakte op West End en Broadway is nu voor het eerst in het Nederlands te zien.
Language NP Language no problem Penthesilea
on Tour
ITA–Ensemble Theater Penthesilea
Sluiten Penthesilea ITA ensemble / Eline Arbo
03 aug '24 t/m 06 aug '24
‘Penthesilea is een verpletterende voorstelling en een nieuw hoogtepunt in Arbo’s oeuvre.’, aldus NRC ★★★★★. Regisseur Eline Arbo plaatst het eeuwenoude verhaal van Penthesilea en Achilles te midden van een rockconcert. Een muzikale ode aan de fatale liefde tussen deze twee grootheden.
Language NP Language no problem de wetten ITA–Ensemble Theater de wetten
Sluiten de wetten ITA Ensemble / Eline Arbo
22 aug '24 t/m 01 sep '24
In haar debuutroman De wetten vertelt Connie Palmen het verhaal van een vrouw op zoek naar zichzelf. Zeven ontmoetingen met zeven mannen in zeven jaar tijd. We zien hoe ze op een spraakmakende manier het schrijverschap ingroeit en zingeving geeft aan haar leven dankzij en ondanks deze ontmoetingen.